Pobjednici natječaja i nagrađeni radovi


title-leaf

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "JER, VRIJEME JE BLIZU" (2020)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi ''Jer, vrijeme je blizu'' u predviđenom roku zaprimljeno je 63 rada, koje je Fond ''Bošnjaci'' obradio i pod šifrom dostavio ovlaštenoj Komisiji.
Komisija u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), Dr. Mustafa Prljača (član) i Nezim Halilović, prof. (član), je nakon obrade zaprimljenih radova jednoglasno odabrala tri najbolja, i to:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Zejna Šarić, studentica IV godine Fakulteta političkih nauka na Univerzitetu u Ankari, smjer međunarodni odnosi, Republika Turska 400,00 KM pregledaj
Harun Šunje, učenik IV razreda Druge gimnazije u Mostaru 300,00 KM pregledaj
Selma Ćenanović G., studentica II godine Master studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "I SNAGA I SLABOST U SRCIMA" (2019)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi ''I snaga i slabost su u srcima'' u predviđenom roku zaprimljeno je 160 radova, koje je Fond ''Bošnjaci'' obradio i pod šifrom dostavio ovlaštenoj Komisiji.
Komisija u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), Dr. Mustafa Prljača (član) i Nezim Halilović, prof. (član), je nakon obrade zaprimljenih radova jednoglasno odabrala tri najbolja, i to:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Selma Ćenanović, studentica I godine Master studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 400,00 KM pregledaj
Iman Korić, učenica III razreda Prve bošnjačke gimanzije u Sarajevu 300,00 KM pregledaj
Ajla Žujo, studentica I godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "SVAKI NAROD IMA SVOJU OBEĆANU ZEMLJU" (2018)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi ''Svaki narod ima svoju obećanu zemlju'' u predviđenom roku zaprimljeno je 45 radova, koje je Fond ''Bošnjaci'' šifrovano dostavio ovlaštenoj Komisiji.

Komisija u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), dr. Mustafa Prljača (član) i Nezim Halilović, prof. (član), je nakon pregleda svih radova jednoglasno odabrala tri najbolja, i to:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Medin Islamović, student IV godine Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću 400,00 KM pregledaj
Mujo Adžemović, student V godine Fakulteta menadžmenta i javne uprave Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu 300,00 KM pregledaj
Elma Begić, studentica IV godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

Rezultati natječaja za najbolji literarni rad o temi "Narod bez države je kao porodica bez krova" (2017)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi Narod bez države je kao porodica bez krova u predviđenom roku zaprimljeno je 67 radova, koje je Fond ''Bošnjaci'' šifrovano dostavio ovlaštenoj Komisiji. Komisija u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), dr. Mustafa Prljača (član) i Nezim Halilović, prof. (član), je nakon pregleda svih radova jednoglasno odabrala tri najbolja, i to:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Amela Balić, učenica IV razreda Gimnazije u Bihaću 400,00 KM pregledaj
Ajla Žujo, učenica III razreda Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu 300,00 KM pregledaj
Emin Grahić, student III godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "POD KROVOM JE PORODICE TOPLIJE DUŠI" (2016)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi Pod krovom je porodice toplije duši u predviđenom roku zaprimljeno je 88 radova, koje je Fond ''Bošnjaci'' šifrovano dostavio ovlaštenoj Komisiji.

Komisija Fonda "Bošnjaci" u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), dr. Mustafa Prljača (član) i Nezim Halilović, prof. (član), nakon pregleda radova i usaglašavanja jednoglasno izdvojila tri najbolja rada i predložila Upravnom odboru za dodjelu nagrada i priznanja sljedeće radove:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Nejra Šehić, studentica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 600,00 KM pregledaj
Mujo Adžemović, student Internacionalnog univerziteta u Sarajevu 400,00 KM pregledaj
Sara Zaimović, učenica Mještovite srednje škole u Travniku 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "POKAZAO SI NAM STAZU PONOSA I STRPLJENJA" (2015)

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi "Pokazao si nam stazu ponosa i strpljenja", u predviđenom roku zaprimljeno je 179 radova koje je Fond "Bošnjaci" šifrovano dostavio ovlaštenoj Komisiji.

Komisija Fonda ''Bošnjaci'' u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), Nezim Halilović, prof. (član) i mr. Mustafa Prljača (član) je nakon pregleda radova i usaglašavanja jednoglasno izdvojila tri najbolja rada i predložila Upravnom odboru za dodjelu nagrada i priznanja sljedeće radove:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Emina Đelilović, studentica prve godine Master studija b/h/s jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici 600,00 KM pregledaj
Hasan Hasić, student druge godine Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 400,00 KM pregledaj
Esma Douida, studentica prve godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli 200,00 KM pregledaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

Svečana dodjela nagrada i priznanja održat će se u srijedu, 23.12.2015. godine sa početkom u 13:00 sati u Muzeju ''Alija Izetbegović'' u Sarajevu, Kapi-kula Ploča, Kovači.

Prisustvo dobitnika nagrada i priznanja je obavezno.

Detaljnije informacije na kontakt tel. 033/677-200 ili e-mail: fondb@fondbosnjaci.co.baREZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "KORISNI LJUDIMA – NAJBOLJI SU" (2014)

Na Natječaj za najbolji literarni radu o temi "Korisni ljudima – najbolji su", u predviđenom roku pristiglo je 49 radova koje je Fond "Bošnjaci" pod šifrom dostavio Komisiji.Komisija u sastavu: Sevret Mehmedćehajić, prof. (predsjednik), Nezim Halilović, prof. (član) i mr. Mustafa Prljača (član) je nakon konsultacija i usaglašavanja izdvojila tri najbolja rada i predložila Upravnom odboru za dodjelu nagrada i priznanja sljedeće kandidate:

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Rumejsa Ribo (Zenica) 600,00 KM pročitaj
Aida Sadiković Mehonić (Sarajevo) 400,00 KM pročitaj
Nedim Gondžić (Sarajevo) 200,00 KM pročitaj

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD, POETSKI I PROZNI SASTAV O TEMI "ALADŽA DŽAMIJA – LJEPOTICA BALKANA" (2013)

Na Natječaj za najbolji likovni rad, poetski i prozni sastav o temi Aladža džamija – ljepotica Balkana, koji je raspisan na osnovu Zaključka Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini za učenike osnovnih i srednjih škola u BiH, u predviđenom roku pristiglo je 1.097 radova od čega 838 likovnih i 289 poetskih i proznih sastava koje je Fond ''Bošnjaci'' pod šifrom dostavio Komisiji.

Komisija u sastavu: Mirzet Hamzić, prof. (predsjednik), Ibrahim Duraković, prof. (član), Nezim Halilović, prof. (član), Selim Jarkoč, prof. (član) i mr. sc. Nezir Halilović, (član) nepodjeljenog je mišnjenja da je ovogodišnji Natječaj opravdao svrhu te da su pristigli radovi pokazali da, u uzrastu koji je obuhvatao Natječaj, imamo nadarene učenike s punom sviješću o vremenu i prostoru u kojem živimo i okolnostima koje su pratile našu historiju.

Izvještaj Komisije možete pogledati ovdje.

I – NAGRAĐENI RADOVI ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Emina Hadžajlija (Konjic) 300,00 KM pogledaj
Ahmed Šahman (Sarajevo) 200,00 KM pogledaj
Kadir Kurtović (Semizovac) 100,00 KM pogledaj

II - NAGRAĐENI RADOVI ZA NAJBOLJI POETSKI SASTAV

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Hamza Karčić (Goražde) 300,00 KM pročitaj
Emir Pašagić (Bihać) 200,00 KM pročitaj
Ajdin Varmaz (Sarajevo) 100,00 KM pročitaj

III - NAGRAĐENI RADOVI ZA NAJBOLJI PROZNI SASTAV

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Imelda Muzaferović (Velika Kladuša) 300,00 KM pročitaj
Irma Čolpa (Hadžići) 200,00 KM pročitaj
Elma Begić (Kakanj) 100,00 KM pročitaj

Posebnu svečanost uručenja nagrada i priznanja će organizirati Fond ''Bošnjaci'' u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom službom Rijaseta IZ u BiH na dan 30. 10. 2013. godine u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Gazi Husrev-begova br. 46 sa početkom u 14,00 sati.

REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA O TEMAMA "Postojimo ako pravimo korake jedni prema drugima" i "Bosanskim rijekama ne teče samo voda" (2012)

Na raspisani Natječaj za literarni rad na teme "Postojimo ako pravimo korake jedni prema drugima" i "Bosanskim rijekama ne teče samo voda", u predviđenom roku pristiglo je devedeset (90) radova koji su pod šifrom dostavljeni Komisiji za odabir najboljih radova.

Komisija u sastavu: Mirzet Hamzić, prof. (predsjednik), Selim Jarkoč, prof. (član) i Nezim Halilović, prof. (član) nepodjeljenog je mišnjenja da je Natječaj opravdao svrhu i pristigli radovi su pokazali da, u uzrastu koji je obuhvatao Natječaj, imamo nadarene mlade ljude s punom sviješću o vremenu i prostoru u kojem živimo i okolnostima koje su pratile našu historiju. Ili kako je u obrazloženju radova primjetio jedan od članova komisije: "imamo omladinu koja ne zaboravlja prošlost, ali u isto vrijeme smjelo korača u budućnost."

Obrazloženje Komisije možete pogledati ovdje.

1. Priznanje i prva nagrada u iznosu od 900,00 KM, pripala je Lejli Kargić, studentici II godine arhitekture na International Burch University u Sarajevu za rad pod šifrom: 174/23/2012 na temu "Postojimo ako pravimo korake jedni prema drugima";
2. Priznanje i druga nagrada u iznosu od 600,00 KM, pripala je Lejli Smajlović, učenici II razreda Ekonomske škole u Zenici za rad pod šifrom: 174/60/2012 na temu "Bosanskim rijekama ne teče samo voda";
3. Priznanje i treća nagrada u iznosu od 300,00 KM, pripala je Nihadu Suljiću, studentu II godine Filozofskog fakulteta u Tuzli za rad pod šifrom: 174/17/2012 na temu "Postojimo ako pravimo korake jedni prema drugima".

Nagrade i priznanja biti će uručena po dogovoru u skladu sa Konkursom i Odlukom Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci''.

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Lejla Kargić (Travnik) 900,00 KM pročitaj
Lejla Smajlović (Zenica) 600,00 KM pročitaj
Nihad Suljić (Tuzla) 300,00 KM pročitaj

REZULTATI LITERARNOG NATJEČAJA O TEMAMA "BOSNA JE ĆILIMOM ZASTRTA, SKINI OBUĆU KAD DRINU PRELAZIŠ" I "MOJA ZEMLJA U MENI" (2011)

Komisija u sastavu: Aida Krzić, prof., Selim Jarkoč, prof. i Nezim Halilović, prof. je od 65 pristiglih radova u uži izbor odabrala je sedam najboljih. Najbolje radove prema ocjeni komisije ponudili su: Azra Cucak, Emina Vučelj, Lejla Homarac, Ismail Ibreljić, Anes Osmić, Armina Herić i Nedžad Novalić.

Nakon niza konsultacija i detaljnog iščitavanja komisija je izdvojila tri najbolja rada i predložila Upravnom odboru Fonda za dodjelu priznanja i nagrada.

1. Priznanje i prva nagrada u iznosu od 900,00 KM, pripala je Azri Cucak, učenici III razreda Gimanzije Obala u Sarajevu;
2. Priznanje i druga nagrada u iznosu od 600,00 KM, pripala je Emini Vučelj, studentici IV godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu;
3. Priznanje i treća nagrada u iznosu od 300,00 KM, pripala je Lejli Homarac, učenici III razreda Pete gimnazije u Sarajevu.

Priznanja i novčane nagrade biti će uručene u utorak, 27. 09. 2011. godine u 14,00 sati, u prostorijama Saborske sale Rijaseta IZ u BiH, ul. Zelenih Beretki br. 17 u Sarajevu.

Pozivaju se nagrađeni da se jave u Fond ''Bošnjaci'' Sarajevo na kontakt tel. 033 223 474 ili e-mail: fondb@fondbosnjaci.co.ba

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Azra Cucak (Sarajevo) 900,00 KM pročitaj
Emina Vučelj (Bužim) 600,00 KM pročitaj
Lejla Homarac (Sarajevo) 300,00 KM pročitaj

Literarni natječaj o temama "Sve je moje u Bosni" i "Učini ono što možeš, sa onim što imaš, ondje gdje jesi" (2010)

Fond Bošnjaci Sarajevo tradicionalno organizira javni literarni natječaj na jednu od aktualnih tema. Pravo učešća na natječaju imaju učenici i studenti iz BiH i dijaspore. S obzirom da se radi o izuzetno zanimljivim temama, proteklih godina na natječaj se javilo više stotina učenika i studenata kako iz zemlje tako i iz dijaspore.

U ovoj godini Fond "Bošnjaci" je raspisao konkurs za dostavu radova na dvije teme i to:
1. "Sve je moje u Bosni" i
2. "Učini ono što možeš, sa onim što imaš, ondje gdje jesi".

Komisija u sastavu Aida Krzić, prof., Mirzet Hamzić, prof., Selim Jarkoč, prof., Nezim Halilović, prof. i mr. Senaid hfz. Zajimović je od 101. pristiglog rada u uži izbor odabrala radove aplikanata Amine Kovačević, Amela Jašarevića, Aide Alomerović, Anesa Osmića, Faruka Ajdinovića, Alme Karić, Azre Rizvo, Majde Dedić, Belme Čovaković i Elvedina Malkoča.

Nakon detaljnog razmatranja ovih radova, komisija je odabrala najbolja četiri rada i to:

1. Prva nagrada pripala je Amelu Jašareviću, studentu III godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, priznanje i novčana nagrada u iznosu od 900,00 KM;
2. Drugu nagradu podijelile su Amina Kovačević, apsolvent Pravnog fakulteta u Tuzli i Aida Alomerović, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, priznanja i novčane nagrade od po 300,00 KM;
3. Treća nagrada pripala je Anesu Osmiću, studentu I godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu priznanje i novčana nagrada u iznosu od 300,00 KM.

Priznanja i nagrade su, u Saborskoj Sali Rijaseta IZ BiH, uručeni na svečan način uz prigodno obraćanje Šahina Kerle, direktora Fonda i predsjednice komisije za pregled prispjelih radova profesorice Aide Krzić.

Fotografije sa svečanog uručenja nagrada i priznanja možete pogledati ovdje.

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Amel Jašarević (Gornji Vakuf) 900,00 KM pročitaj
Amina Kovačević (Gračanica) 300,00 KM pročitaj
Aida Alomerović (Sarajevo) 300,00 KM pročitaj
Anes Osmić (Maglaj) 300,00 KM pročitaj

Literarni natječaj "Između nade i straha" (2009)

Fond Bošnjaci Sarajevo već treću godinu organizira javni literarni natječaj na jednu od aktuelnih tema. Pravo učešća na ovom natječaju imaju učenici i studenti iz BiH i iz dijaspore. S obzirom da se radi o izuzetno zanimljivim temama, do sada se na natječaj javilo više stotina učenika i studenata iz zemlje i dijaspore.

U ovoj godini zadana tema bila je "Između nade i straha". Svoje radove dostavilo je 107 učenika i studenata. Stigao je veliki broj originalnih i izuzetno vrijednih radova tako da komisija u sastavu: Aida Krzić, predsjednik, Nezim Halilović-Muderris, član i Selim Jarkoč, član, nije imala lahak zadatak. Nakon detaljnog pregleda svih radova u uži izbor odabrano je 13 radova koji su još jednom detaljno pregledani.

Četiri rada su odabrana i nagrađena:

1. Edina Pajt, maturantica Koledža Ujedinjenog svijeta iz Mostara, dobila je I nagradu,
    priznanje i 900 KM
2. Lejla Hadžiselimović, studentica I godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, dobila je II nagradu,
    priznanje i 600 KM
3. Muhidin Topčagić, student III godine FIN-a u Sarajevu i Nejra Hajdar, studentica II godine
     Pravnog Fakulteta u Sarajevu podijelili su III nagradu, priznanje i 300 KM.

Priznanja i nagrade su, u sjedištu Fonda, uručeni na svečan i prigodan način uz prigodno obraćanje Šahina Kerle, direktora Fonda, Muharema ef. Hasanbegovića, člana UO Fonda, Muhameda ef. Salkića, predsjednika NO i Nezima ef. Halilovića-Muderrisa u ime osnivača Fonda

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Edina Pajt 900,00 KM pročitaj
Lejla Hadžiselimović 600,00 KM pročitaj
Muhidin Topčagić 150,00 KM pročitaj
Nejra Hajdar 150,00 KM pročitaj

Literalni natječaj "Kuda ideš narode moj" (2008)

Fond Bošnjaci Sarajevo organizirao je literarni natječaj o temi "Kuda ideš narode moj" u kome je učestvovala srednjoškolska i studentska omladina. Od velikog broja prispjelih radova komisija u sastavu: Nezim Halilović, Selim Jarkoč i Aida Krzić odlučila je da najboljim proglasi radove Jasmine Ćorović iz Sarajeva (drugo mjesto), Azre Hilić iz Velike Kladuše (treće mjesto) i Zekije Turkeš iz Tešnja (treće mjesto) i nagradi ih sa 600,00, 300,00 i 300,00 KM.

Važno je napomenuti da prvo mjesto nije dodjeljeno iz razloga što nijedan rad nije zadovoljio literarne kriterije, te su zbog toga dodjeljene dvije treće nagrade.

Novčane nagrade i priznanja dobitnicima su svečano uručene u srijedu, 10. septembra 2008. godine u prostorijama Fonda Bošnjaci u Sarajevu.

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Jasmina Ćorović (Sarajevo) 600,00 KM pročitaj
Azra Hilić (V. Kladuša) 300,00 KM pročitaj
Zekija Turkeš (Tešanj) 300,00 KM pročitaj

Literarni natječaj "Zašto ostati u BiH" (2007)

Fond Bošnjaci Sarajevo organizirao je literarni natječaj o temi "Zašto ostati u BiH" u kome je učestvovala srednjoškolska i studentska omladina. Od velikog broja prispjelih radova komisija u sastavu: Nezim Halilović, Selim Jarkoč i Aida Krzić odlučila je da najboljim proglasi radove Amine Kovačević iz Gračanice (prvo mjesto), Erne Mujkić iz Lukavca (drugo mjesto) i Ene Šapčanin iz Goražda (treće mjesto) i nagradi ih sa 900,00, 600,00 i 300,00 KM.

Novčane nagrade i priznanja dobitnicima su svečano uručene u petak, 7. septembra 2007. godine u prostorijama Fonda Bošnjaci u Sarajevu.

Nagrada Ime i prezime Iznos nagrade Rad
Amina Kovačević (Gračanica) 900,00 KM pročitaj
Erna Mujkić (Lukavac) 600,00 KM pročitaj
Ena Šapčanin (Goražde) 300,00 KM pročitaj