Postignuća


title-leaf

Svaki put koji ne vodi dobru je stranputica. Fond “Bošnjaci” je putem dobra krenuo davne 1997. godine kada je i osnovan u okviru Stranke demokratske akcije Republike Bosne i Hercegovine. U namjeri da se, usljed ratnih stradanja, izgubljeni kadrovski potencijal barem djelimično obnovi, a mladim i talentovanim pomogne u obrazovanju i time poveća interes za ostanak i rad u našoj zemlji, stipendiran je veliki broj nadarenih učenika i studenata sa cijelog prostora Bosne i Hercegovine. Od 2001. godine Fond “Bošnjaci” djeluje kao samostalan vakuf u okviru Vakufske direkcije Sarajevo predstavljajući savremeni način uvakufljenja, čiji su osnovni ciljevi i zadaci precizirani vakufnamom i drugim normativno-pravnim aktima.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2005. godineOd samog početka svoga rada Fond “Bošnajci” je kao prioritet postavio stipendiranje, kao najbolji vid pomoći učenicima i studentima u njihovom obrazovanju. Stoga je u periodu od 2001. do 2006. godine stipendirano 165 učenika i studenata za šta su izdvojena značajna finansijska sredstva. Ova vrsta pomoći, pored toga što je olakšavala život stipendista, bila je i podsticaj za postizanje što boljih rezultata tokom njihovog školovanja. Stipendiranje jeste najbolji, ali ne i jedini način pomoći mladima u obrazovanju. U više navrata Fond “Bošnjaci“ je prepoznavao određene naučno-istraživačke projekte kao strateške i pružao im finansijsku podršku.

Gazi Husrev-begova medresa u SarajevuVakufnama nas, između ostalog, obavezuje na posebnu finansijsku podršku i pomoć Gazi Husrev-begovoj medresi i Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Na tragu ove Vakifove želje u 2002. godini odobren je jedan dio sredstava za adaptaciju i rekonstrukciju navedenih škola.

U 2003. godini prvi put su odobrena finansijska sredstva za nagrade i priznanja novim hafizima Kur’ana, što je kasnije postalo tradicionalna aktivnost Fonda. U prvim godinama samostalnog djelovanja Fond je dao doprinos za obnovu vjerskih i drugih važnih objekata, porušenih tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu na prostoru RS-a.

Ferhat-pašina džamija u Banjoj LuciNa ovaj način Fond je stimulisao povratak Bošnjaka na njihova vjekovna ognjišta, jer džamija je simbol i duša svake čaršije, a kad se duša vrati čaršiji to je signal da tamo ima mjesta za Bošnjake i nade za novi početak. Za projekte obnove džamija posebno je važna 2002. godina u kojoj je Fond učestvovao u doniranju sredstava za obnovu banjalučke Ferhadije, Stolačke džamije, džamija u Srebrenici, Goraždu, Mostaru i dr.

U 2003. godini finansijski je podržana izgradnja Memorijalnog centra i mezarja u Potočarima te obnova Atik-džamije u Bijeljini i Musluk džamije u Foči, dok je u 2004. godini osiguran dio sredstava za pomoć u izgradnji džamije u Bosanskom Novom.

Memorijalni centar u PotočarimaIzuzetno težak socijalni status Bošnjaka posljedica je minule agresije, genocida, urbicida, kulturocida i svega drugog što je ovaj narod prošao u periodu 1992-1995. Uništena i opljačkana privatna i društvena imovina, raspad ili nestanak cijelih porodica, nemogućnost povratka i osigurnja osnovnih sredstava za život samo su neki od problema sa kojima se redovno susreće veliki broj naših sunarodnjaka. I pored svih problema sa kojima su se suočili Bošnjaci u toku i nakon agresije pojavio se i problem procesuiranja jednog broja najistaknutijih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine čime je zadat novi udarac Bošnjacima - žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U cilju ublažavanja teške materijalne i finansijske situacije Fond “Bošnjaci” je izdvojio dio finansijskih sredstava za potrebe njihovih porodica.

Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemoRad Fonda “Bošnjaci“ je krajnje transparentan pa se stoga može sa ponosom izaći u javnost sa realizovanim aktivnostima i ostvarenim projektima. Tokom 2005. godine ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa Islamskim informativnim novinama “Preporod“, koje su mnogo učinile na afirmaciji uloge i ciljeva našega Fonda.

Kako bi se spriječilo ponavljanje historije, neophodno je neprestano raditi na kulturnom i nacionalnom osvještavanju mladih s obzirom da će oni biti buduća intelektualna snaga koja će voditi Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. Bošnjački inetelektualci moraju biti svjesni okolnosti u kojima živi njihov narod kako bi znali donositi ispravne odluke u budućnosti. Ovo su bili osnovni motivi koji su nas potakli da za grupu naših studenata 2006. godine organizujemo posjetu Memorijalnom centru u Potočarima, mjestu koje čuva sjećanja na najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a to je genocid nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni” UN-a u Srebrenici.

Preživjeli Srebreničani su podsjetili naše stipendiste da je sindrom zaborava dugo vremena bio prepoznatljiva crta kolektivnog karaktera i mentaliteta Bošnjaka, a za takvu neodgovornost platili smo previsoku cijenu.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u prostorijama Vakufske direkcije Sarajevo, 2007. godineStipendiranje talentovanih učenika i studenata bila je primarna zadaća Fonda “Bošnjaci“ i u 2007. godini u kojoj su stipendirana 73 učenika i studenta, od čega je za 49 stipendista sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.

Praksa nagrađivanja novih hafiza Kur’ana je nastavljena i u ovoj godini. Želeći dodatno afirmirati talentovane studente i učenike Fond “Bošnjaci“ je 2007. godine prvi put raspisao konkurs za literarni rad. Pravo učešća na konkursu imali su učenici srednjih škola i studenti, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz dijaspore, na temu Zašto ostati u Bosni i Hercegovini. Konkurs je uspješno okončan i svečano su uručena priznanja i nagrade. Za prvo mjesto nagrada je iznosila 900,00 KM, za drugo mjesto 600,00 KM i za treće 300,00 KM.

Predstavnici “Bejtuzzekata” iz Kuvajta prilikom posjete Fondu “Bošnjaci” 2007. godineTokom 2008. godine Fond je realizirao niz aktivnosti i projekata te proširio opseg svoje pomoći na populaciju djece povratnika. Nastavljen je trend povećanja broja stipendista tako da je 2008. godine njihov broj dosegao 110, od čega je za 51-og stipendistu novčana sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta. Po drugi put je raspisan i uspješno realiziran konkurs za literarni rad, ovaj put na temu Kuda ideš narode moj. Nagrađena su tri najbolja rada priznanjima i novčanim nagradama u iznosima utvrđenim 2007. godine. Promociji Fonda i njegovog rada ove godine posvećena je posebna pažnja. Putem Radija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “BIR”, Islamskih inforamtivnih novina “Preporod” i drugih sredstava javnog informisanja, javnost je upoznata o realizaciji, ciljevima, zadacima, značaju i dostignućima Fonda.

Dodjela nagrade i priznanja Jasmini Ćorović pobjednici literarnog natječaja 2008. godinePotpisan je sporazum o saradnji sa Vjersko-prosvjetnom službom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja temelj buduće međusobne saradnje. Na tragu ovog sporazuma dodijeljene su nagrade za položeni hifz.

Pored svih aktivnosti provedenih u 2008. godini posebnu pažnju zaslužuju posjete i uručivanje pomoći učenicima povratnicima. Sasvim je jasno da su Bošnjaci građani drugog reda na teritoriji koju obuhvata RS-a. Posebno su ugrožena djeca povratnika, koja usljed teške socijalno-ekonomske situacije u porodicama ali i usljed nebrige nadležnih organa, bivaju uskraćena za kvalitetno obrazovanje. Porazna je činjenica da u školama sa većinskom bošnjačkom djecom nedostaju osnovna nastavna sredstva za rad i realizaciju redovnih nastavnih aktivnosti. Fond “Bošnjaci“ je u saradnji sa organizacionim jedinicama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nastavnim osobljem i roditeljima učenika prikupio podatke o broju škola i strukturi učenika kako bi na najbolji mogući način pomogao u obrazovanju jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Pored posjeta osnovnim školama u Cerskoj, Tjentištu i Međeđi radi sagledavanja potreba i mogućnosti pomoći učenicima povratnicima, realiziran je i jedan konkretan projekat. Uspjeli smo osigurati udžbenike iz nacionalne grupe predmeta, koji su u prisustvu nastavnika i roditelja, na svečan način, uručeni učenicima OŠ u Potočarima, općina Srebrenica.

U 2009. godini zabilježen je dalji rast broja stipendija, kao i pojačane aktivnosti u osiguravanju osnovnih pomagala za izvođenje nastave u jednom broju škola u navedenim i drugim općinama. U ovoj godini stipendiran je 131 učenik i student, od čega je za njih 50 finansijska sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.

Svečanost u povodu dodjele nagrada i priznanja pobjednicima literarnog natječaja 2009. godineLiterarni natječaj je organiziran po treći put i to na temu Između nade i straha. Od mnoštva pristiglih radova odabrana su četiri najbolja, a njihovi autori su nagrađeni prigodnim priznanjima i novčanim nagradama.

Veliki broj kulturno-historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini svjedoči o njenoj hiljadugodišnjoj opstojnosti i burnoj prošlosti. Imajući u vidu da se jedan narod cijeni po tome koliko drži do svoje kulture, vjere i tradicije Fond “Bošnjaci” je organizovao posjetu stipendista Memorijalnom centru u Potočarima, šehidskom mezarju i Starom mostu u Mostaru, drevnim gradovima Stocu i Počitelju i poznatoj tekiji na Vrelu Bune. Prilikom posjeta ovim mjestima naši domaćini su upriličili prigodna predavanja.

Uručenje zahvalnice direktoru Fonda "Bošnjaci" za dosadašnju podršku u radu Radija IZ u BiH "BIR"Fond je i ove godine ostvario saradnju sa Radijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “BIR“ kroz sponzoriranje emisija Čovjek i vrijeme i Nadahnute misli, a o našim aktivnostima izvještavale su i Islamske informativne novine “Preporod“, RTVSA i RTV Vogošća. Učvršćeni su i unaprijeđeni odnosi sa Fondom “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta, čiji su predstavnici upoznati sa ulogom i radom Fonda “Bošnjaci“, a posebno su informisani o kriterijima i načinu dodjele stipendija za koje sredstva osigurava ovaj Fond.

Nakon sagledavanja osnovnih potreba djece povratnika Fond “Bošnjaci” je u 2009. godini dodijelio jednokratne novčane pomoći, nastavna sredstva, sportsku i računarsku opremu jednom broju učenika i škola na području općina Višegrad, Foča, Čajniče, Žepa, Rogatica, Berkovići, Bileća, Nevesinje, Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica. Uspješno je organizovana instruktivna nastava za učenike završnih razreda u područnoj osnovnoj školi u Potočarima iz predmeta informatika, matematika i engleski jezik, čime im je olakšan upis u srednje škole i usvajanje novih znanja iz ovih oblasti

Fond je sponzorirao i “Marš mira” Nezuci - Potočari tako što je osigurano 300 majica za učesnike sa prigodnom fotografijom i natpisom.

Dodjela nagrada i priznanja pobjednicima literarnog natječaja 2010. godineNajbolje rezultate do sada Fond “Bošnjaci“ postigao je u 2010. godini. Odlukom Upravnog odbora u šk./ak. 2010/11. godini stipendira se 158 učenika i studenata od čega iz sredstava Fonda ‘’Bošnjaci’’ 108 (21 učenik i 87 studenata) i 50 studenata iz sredstava koje osigurava “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.

Natječaj za literarni rad je već postao tradicionalna aktivnost Fonda. Teme natječaja za 2010. godinu bile su: Sve je moje u Bosni i Učini ono što možeš, sa onim što imaš, ondje gdje jesi; a nagrađena su četiri najbolja rada.

U 2010. godini dodijeljena su nastavna sredstava i oprema učenicima povratnicima i školama u Konjević Polju, Glogovoj, Voljevici i Potočarima. U periodu od februara do juna, u područnim osnovnim školama u Potočarima (općina Srebrenica) i Konjević Polju (općina Bratunac) uspješno je organizovana instruktivna nastava od 144 časa iz predmeta matematika, fizika, engleski i bosanski jezik kojoj je prisustvovalo preko 90 učenika završnih razreda.

Fond “Bošnjaci” je u 2010. godini učestvovao u sufinansiranju jednog broja seminara i konferencija na kojima se govorilo o aktuelnim temama iz oblasti religije, obrazovanja i nauke.

Učesnici seminara “Afirmacija i značaj vakufa kao trajnog dobra”, Sarajevo, 2010. godinePosebno izdvajamo učešće u organizaciji seminara na području osam muftiluka na temu Afirmacija i značaj vakufa kao trajnog dobra. Organizator ovog projekta bila je Vakufska direkcija Sarajevo, a Fond “Bošnjaci“ je bio finansijski pokrovitelj. Budući da je Fond najbolji primjer funkcionalnog, korisnog i održivog vakufa, direktor Fonda je u sklopu ovog seminara održao predavanje na temu Fond “Bošnjaci” kao savremeni način uvakufljenja. Fond je učestvovao u finansijskoj podršci konferencije pod nazivom Budućnost vjere u eri globalizacije u organizaciji Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Sa jedne od promocija novih učača Kur’ana održane 2008. godine u ŽepčuNastavak usavršavanja i dodatnog obrazovanja naših stipendista bio je također jedan od zadataka Fonda “Bošnjaci” i ove godine. Uspješno je realiziran kroz organizaciju dva seminara u Sarajevu i Tuzli na teme: Pisanje poslovne biografije, poslovna korespondencija i razgovor za posao i Teorije i tehnike motivacije u savremenim organizacijama. Seminari su organizirani u saradnji sa Centrom za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva za 56 stipendista Fonda “Bošnjaci”. I u 2010. godini Fond je dao svoj doprinos u obilježavanju godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima kroz sponzoriranje Marša mira Nezuci - Potočari.

Fond “Bošnjaci” je uzeo učešće u sufinansiranju manifestacije Promocija novih učača Kur’ana, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Žepče.

Izdvojen je i jedan dio finansijskih sredstava za pomoć socijalno ugroženim i bolesnim licima, i dodjeljene jednokratne finansijske pomoći porodicama evakuiranim usljed elementarne nepogode uzrokovane katastrofalnim klizištem na području zaseoka Suljakovići, općina Maglaj.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2011. godineU školskoj/akademskoj 2011/12. godini stipendira se 150 učenika i studenata od čega iz sredstava Fonda ‘’Bošnjaci’’ 100 (22 učenika i 78 studenata) i 50 studenata iz sredstava koja obezbjeđuje “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta. U skladu sa Vakufnamom ciljano se stipendira po 5 učenika Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, zatim po 2 učenika ostalih pet medresa kao i 5 studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Ostale stipendije su dodijeljene studentima raznih fakulteta sa područja cijele Bosne i Hercegovine krajnje transparentno u skladu sa Odlukama, Konkursom i sistemom bodovanja objavljenim u medijima i našoj web stranici.

Nastavak usavršavanja i dodatnog obrazovanja naših stipendista je uspješno realiziran i ove godine kroz organizaciju seminara u Mostaru na temu: Pisanje poslovne biografije i razgovor za posao. Seminar je organiziran u saradnji sa Centrom za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva kojem je prisustvovalo 32 učenika i studenta.

Dodjela nastavnih sredstava i opreme učenicima povratnicima u OŠ u Kula Gradu, 2011. godinePočetkom 2011. godine osigurana su finansijska sredstva za 1.753 udžbenika iz nacionalne grupe predmeta koji su podijeljeni za 424 učenika od prvog do devetog razreda Osnavne škole na području općina Zvornik i Bratunac. Obezbijeđena su i donirana najneophodnija nastavna sredstva i oprema za učenike i škole u Snagovu, Kula Gradu, Diviču, Liplju, Kamenici, Križevićima i Konjević Polju.

U cilju postizanja što boljih rezultata i lakšeg upisa u srednje škole, u periodu od aprila do juna 2011. godine u Područnoj osnovnoj školi u Potočarima, općina Srebrenica, koja broji 85 učenika uspješno je organizovana instruktivna nastava od 66 časova iz predmeta matematika, fizika i engleski jezik koju je pohađalo preko 30 učenika završnih razreda ove škole.

U aprilu 2011. godine, u saradnji sa Prvom bošnjačkom gimnazijom iz Sarajeva, Fond ''Bošnjaci'' je uzeo učešće u organizaciji posjete, prijema i dvodnevnog boravka 34 učenika i 3 nastavnika u Sarajevu iz osnovne škole ''Jovan Cvijić'' Kamenica, općina Zvornik.

Natječaj za najbolji literarni rad organiziran je u kontinuitetu već petu godinu. Teme natječaja za 2011. godinu bile su: Bosna je ćilimom zastrta, skini obuću kad Drinu prelaziš i Moja zemlja u meni. Od 65 pristiglih nagrađena su tri najbolja rada.

Nastavljena je realizacija Protokola o saradnji sa vjersko – prosvjetnom službom Rijaseta Islamske u Bosni i Hercegovini tako da su i ove godine dodjeljene nagrade i priznanje za novih 15 hafiza Časnog Kur'ana.

Fond “Bošnjaci” je i u 2011. godini učestvovao u sufinansiranju više manifestacija i seminara od kojih posebno izdvajamo učešće u manifestaciji Dani vakufa u BiH na kojoj je putem video prezentacije i izlaganja u Sarajevu, Livnu i Mostaru Fond predstavljen kao savremeni vakuf.

Dodjela nagrada i priznanja Salemu Malikiću i Admiru Grelji, Sarajevo, 2011. godineU ovoj godini izdvojena su finansijska sredstava za dodjelu nagrada i priznanja dobitnicima Zlatne značke i nosiocima naziva najuspješnijeg studenta na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2010/11. godini. Nagrade i priznanja su dodjeljeni Salemu Malikiću, studentu I godine II ciklusa studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za matematiku i Admiru Grelji, studentu I godine doktorskog studija na Fakultetu za fiziku i matematiku Univerziteta u Ljubljani, Odsjek za teorijsku fiziku i mladom istraživaču na Institutu ''Jozef Stefan'' u Ljubljani.

Donirana su novčana sredstva Muftijstvu banjalučkom za pomoć u opremanju mekteba savremenim nastavnim sredstvima i opremom kao i sredstva za pomoć u radu Ferhat-pašine biblioteke u Banjoj Luci.

I ove godine Fond je ostvario uspješnu saradnju sa Radijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini BIR kroz sponzoriranje dijela emisija obrazovnog programa. O realizaciji naših aktivnosti izvještavale su i Islamske informativne novine Preporod, Dnevni list Avaz, Radio BIR, RTVSA, RTV Vogošća, TV HEMA i dr.

U školskoj/akademskoj 2012/13. godini dodijeljeno je 170 stipendija nadarenim učenicima i studentima od čega iz sredstava Fonda ''Bošnjaci'' 120 i 50 stipendija za koje finansijska sredstva obezbijeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta.

Svečanost potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2012. godineNa svečanom potpisivanju Ugovora o stipendiranju po prvi put su dodijeljene novčane nagrade i priznanja najuspješnijim stipendistima Fonda ''Bošnjaci'' na prvom i drugom ciklusu studija i studentima sa prosječnom ocjenom 10,00 u prethodnoj akademskoj godini.

Za potrebe 101 učenika povratnika u općinu Glamoč obezbijeđeni su udžbenici iz predmeta Bosanski jezik i Vjeronauka, kao i jedan projektor za potrebe škole.

Potpisan je Sporazum o saradnji sa Vakufskom direkcijom koji se odnosi na stipendiranje 60 studenata smještenih u studentskom domu Nedžarići i Bjelave u Sarajevu.

I ove godine Fond ''Bošnjaci'' je raspisao Natječaj za literarni rad o temama: Postojimo ako pravimo korake jedni prema drugima i Bosanskim rijekama ne teče samo voda.

Nastavljena je saradnja sa vjersko – prosvjetnom službom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tako da su i ove godine dodjeljene nagrade i priznanje za novih 17 hafiza Časnog Kur'ana.

Dodjeljena su finansijska sredstva stipendisti Fonda Adnanu Zahiroviću, studentu prve godine drugog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za hemiju sa prosječnom ocjenom 10,00 za prezentaciju naučno-istraživačkog rada na evropskom i svjetskom Kongresu koordinacione hemije čiji je rad posebno zapažen i objavljen u reprezentativnim svjetskim naučnim časopisima i medijima.

Posjeta stipendista Šehidskom mezarju u MostaruOrganizirana je jednodnevna posjeta stipendista Fonda kulturno-historijskim znamenitostima u Hercegovini kojom prilikom su stipendisti posjetili neke od najznačajnijih kulturno-historijskih mjesta kao što su: Objekat Oružanih snaga BiH D-0 u Konjicu, Šehidsko mezarje i Stari most u Mostaru, Hadži-Alijina džamija, Sahat-kula i tvrđava u Počitelju i Tekija na vrelu Bune u Blagaju.

Kao i prethodne tako i ove godine, uzeto je učešće u sufinansiranju manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2012.

Predstavnici Fonda su učestvovali na međunarodnom seminaru Upravljanje i investiranje u vakufe u organizaciji Vakufske direkcije kao i na poslovnoj konferenciji New Possibilities u organizaciji BBI Banke, Saudijske Arabije i Turske.

Izdvojena su finansijska sredstva za sufinansiranje izrade dokumentarnog filma Imami šehidi u organizaciji Udruženja ''Ilmije'' IZ-e u BiH. Dodjeljena je jednokratna finansijska pomoć u obrazovanju jednom broju djece umrlih imama.

I ove godine Fond je ostvario uspješnu saradnju sa Radijom ''BIR'' kroz sponzoriranje dijela emisija obrazovnog programa. O realizaciji naših aktivnosti izvještavale su i Islamske informativne novine ''Preporod'', Dnevni listovi ''Oslobođenje'' i ''Avaz'', RTVSA, RTV Vogošća, TV HEMA i dr.

Kao i prethodnih godina nastavljene su aktivnosti u vezi sa projektima iz oblasti obrazovanja i nauke. U školskoj/akademskoj 2013/14. godini obezbijeđena su finansijska sredstva za stipendiranje 175 učenika i studenata od čega 125 za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' i 50 studenata za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta. Od ukupnog broja dodjeljenih stipendija 24 studenta bili su sa prosječnom ocjenom 10, dva hafiza Časnog Kur'ana i 16 učenika generacije. Po prvi obezbijeđena su finansijska sredstva za stipendiranje 5 studenata na doktorskom studiju sa prosječnom ocjenom 10,00 na: Elektrotehničkom, Prirodno-matematičkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fakultetu za fiziku i matematiku Univerziteta u Ljubljani.

Svečanost potpisivanje Ugovora o stipendiranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 2013. godineDodjeljene su po dvije stipendije učenicima generacije Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Stipendirano je 60 studenata smještenih u studentskom domu Nedžarići i Bjelave za koje je finansijska sredstva obezbjedila Vakufska direkcija putem donatora iz Kuvajta.

Kontinuirano su vođene aktivnosti u vezi sa ulaganjem dijela finansijskih sredstava Fonda radi zaštite i očuvanja stvarne (realne) vrijednosti osnovnog vakufa, kao i obezbjeđenja dobiti za realizaciju osnovnih ciljeva i zadataka Fonda.

Fond ''Bošnjaci'' je nastavio sa projektima pomoći učenicima povratnicima u manji bh. entitet. Na osnovu planiranih aktivnosti Fonda ''Bošnjaci'' u 2013. godini obezbjeđena su i donirana najosnovnija nastavna sredstva i oprema za 30 učenika povratnika, najuspješnijih polaznika mektebske nastave, u povratničkim džematima Glinje i Srednja Trnova u općini Ugljevik. U cilju postizanja što boljih rezultata i lakšeg upisa u srednje škole za 32 učenika osmih i devetih razreda u Osnovnim školama u Potočarima, općina Srebrenica i Križevićima, općina Zvornik, Fond ''Bošnjaci'' je organizirao izvođenje instruktivne nastave iz predmeta matematika, fizika i engleski jezik.

Realizovane su aktivnosti u vezi sa organizacijom natječaja za najbolji likovni rad, poetski i prozni sastav o temi: Aladža džamija - ljepotica Balkana.

U saradnji sa Vjersko-prosvjetnom službom Rijaseta IZ u BiH, u cilju podsticanja i podrške učenju hifza Fond ''Bošnjaci'' je obezbijedio novčane nagrade i priznanja za 29 novih hafiza. Dodjeljene su novčane nagrade i priznanja pobjednicima finalnog mektebskog takmičenja.

Ramazanski iftar za stipendiste Fonda ''Bošnjaci''Hotel ''Bristol'', SarajevoTokom mjeseca Ramazana organizirani su zajednički iftari za 455 postača u povratničkim naseljima u Rogatici, Cerskoj, Prodoli i Kijevu kao i jedan iftar za stipendiste Fonda ''Bošnjaci'' u Hotelu ''Bristol'' u Sarajevu.

Uzeto je učešće u projektu edukacije građana u vezi sa popisom stanovništva u 2013. godini kroz sufinansiranje specijalnog programa Radija ''BIR'', zatim u sufinansiranju manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2013. i dr.

Uzeto je učešće na 1. međunarodnom simpoziju o Aliji Izetbegoviću u organizaciji UG ''Mladi muslimani'', Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Muzeja ''Alija Izetbegović'' i općine Bağcilar iz Turske.

Stipendisti Fonda ''Bošnjaci'' sa prosječnom ocjenom 10,00U školskoj/akademskoj 2014/15. godini dodjeljene su 154 stipendije nadarenim učenicima i studentima od čega 104 za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' i 50 stipendija studentima za koje finansijska sredstva obezbijeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta. Od ukupnog broja dodjeljenih stipendija 23 studenta su sa prosječnom ocjenom 10, jedna hafiza Časnog Kur'ana i 9 učenika generacije.

Sa Ministarstvom obrazovanja Republike Turske i Ambasadom BiH u Republici Turskoj potpisan je Protokol o saradnji u vezi sa stipendiranjem 20 djece rudara stradalih u Somi, Republika Turska.

Stipendirano je 60 studenata smještenih u studentskom domu Nedžarići i Bjelave u Sarajevu za koje je finansijska sredstva obezbjedila Vakufska direkcija putem donatora iz Kuvajta. U ovoj godini stipendiran je i 21 student za koje je finansijska sredstva obezbjedila Vakufska direkcija iz vakufa r. Nurke Hadžića.

Dodjeljene su po dvije stipendije učenicima generacije Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Polaznici Edukativnog programa u Centru za edukaciju u Novoj Kasabi, MilićiPočetkom 2014. godine u Centru za edukaciju u Novoj Kasabi, općina Milići, pokrenut je Edukativni program za djecu osnovnoškolskog uzrasta u cilju pružanja neophodnih znanja djeci povratnika iz Konjević Polja i okolnih mjesta iz bosanskog jezika i književnosti, historije, geografije, matematike, fizike, hemije, biologije, muzičke i likovne kulture, engleskog jezika, informatike, tjelesnog i zdravstvenog odgoja, islamske vjeronauke i drugih društvenih i prirodnih nauka.

Obezbijeđena su finansijska sredstva na ime pomoći u organizaciji i izvođenju instruktivne nastave za učenike povratnike u Vrbanjcima, općina Kotor Varoš.

Organiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi Korisni ljudima – najbolji su.

Nastavljene su aktivnosti u vezi sa dodjelom novčanih nagrada i priznanja novim hafizima, kao i aktivnosti u vezi sa dodjelom novčanih nagrada i priznanja pobjednicima finalnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke i finalnog mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta IZ u BiH.

Kroz predstavljanje projekta i prezentacije Fonda ''Bošnjaci'' uzeto je učešće na 5. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2014.

Svečanost potpisivanje Ugovora o stipendiranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 2015. godineU školskoj/akademskoj 2015/16. godini dodijeljene su 252 stipendije od čega 100 stipendija učenicima i studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'', 50 stipendija studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta, zatim 60 stipendija studentima smještenim u studentskom domu Nedžarići i Bjelave u Sarajevu za koje je finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija putem donatora iz Kuvajta, 22 stipendije studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija iz sredstava vakifa r. Nurke Hadžića i 20 stipendija učenicima srednjih škola, djeci rudara stradalih u Somi, Republika Turska, za koje finansijska sredstva obezbjeđuje kabinet g-dina Bakira Izetbegovića, putem donatora.

Dodjeljene su po dvije stipendije učenicima generacije Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

U saradnji sa IZ u BiH, u cilju pružanja neophodnih znanja djeci povratnika Bošnjaka iz Konjević Polja i okolnih mjesta, u Centru za edukaciju u Novoj Kasabi, općina Vlasenica, realizovan je Edukativni program za 119 djece osnovnoškolskog uzrasta. Za potrebe 11 učenika Područne OŠ u Žepi obezbjeđene su školske klupe i stolice kao i dio školskog pribora. Prikupljen je i distribuiran značajan broj knjiga za potrebe biblioteke u džematu Kalata, Medžlis IZ Kozarac.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Fondacijom prof. dr. Necmettina ErbaknaU Republici Turskoj Fond ''Bošnjaci'' i Fondacija prof. dr. Necmettina Erbakna potpisali su Sporazum o saradnji.

Održana su dva sastanka Izvršnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' i Ministarstva obrazovanja Republike Turske u vezi sa stipendiranjem dvadesetero djece rudara stradalih u Somi, Republika Turska.

Vođene su aktivnosti u vezi sa dodjelom novčani nagrada i priznanja za 30 novih hafiza. Dodjeljene su novčane nagrade i priznanja pobjednicima 18. finalnog mektebskog takmičenja kao i pobjednicima 4. finalnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke na nivou BiH.

Za stipendiste Fonda organiziran je jednodnevni seminar o temi: Liderstvo. Organizirana je jednodnevna posjeta nove generacije stipendista jednom broju kulturno-historijskih znamenitosti u Konjicu, Mostaru, Počitelju i Blagaju.

Pobjednici literarnog natječaja sa predstavnicima Fonda i članovima komisije na Šehidskom mezarju KovačiU povodu obilježavanja 90. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne RBiH, osnivača i vakifa Fonda ''Bošnjaci'', za učenike srednjih škola i studente iz BiH i dijaspore, organiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi: Pokazao si nam stazu ponosa i strpljenja.

Uzeto je učešće u sufinansiranju seminara za vjeroučitelje sa područja Muftijstva sarajevskog, kao i manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ''Selam, Ya Resulallah'' i Bajram dođe, mirišu avlije u organizaciji MIZ-a Sarajevo.

Kroz predstavljanje projekta i prezentacije Fonda ''Bošnjaci'' uzeto je učešće na šestoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2015.

Dodjela novčanih nagrada i priznanja učenicima generacije GHB medrese u SarajevuU školskoj/akademskoj 2016/17. godini dodjeljene su 202 stipendije od čega 95 stipendija učenicima i studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'', 65 stipendija studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta, 20 stipendija učenicima srednjih škola, djeci rudara stradalih u Somi, Republika Turska za koje finansijska sredstva obezbjeđuje kabinet g-dina Bakira Izetbegovića, putem donatora i 22 stipendije studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija iz sredstava vakifa r. Nurke Hadžića.

Dodjeljene su po dvije stipendije učenicima generacije Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Na području općine Prijedor u povratničkim naseljima Hambrarine, Rizvanovići, Čarakovo i Zecovi dodjeljena su najosnovnija nastavna sredstva i oprema za potrebe 152 učenika povratnika.

Za učenike srednjih škola i studente iz BiH i dijaspore, organiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi: Pod krovom je porodice toplije duši. U povodu 15. godišnjice uvakufljenja Fonda ''Bošnjaci'' pripremljena je, odštampana i na web stranicu Fonda postavljena Zbirka nagrađenih literarnih radova Fonda u periodu 2007-2015. godine pod nazivom Vratit će se laste.

Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću ''Bosna prije svega''U saradnji sa Udruženjem ''Mladi muslimani'' i Muzejom ''Alija Izetbegović'' u Sarajevu i Mostaru organizirana je Studentska konferencija o r. Aliji Izetbegoviću Bosna prije svega na kojoj je uzelo učešće 6 stipendista Fonda.

Obezbjeđene su novčane nagrade i priznanja za 30 novih hafiza Časnog Kur'ana, kao i novčane nagrade i priznanja pobjednicima 19. finalnog mektebskog takmičenja, zatim pobjednicima 5. finalnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke na nivou BiH.

Uzeto je učešće u sufinansiranju manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ''Selam, Ya Resulallah'' i Bajram dođe, mirišu avlije u organizaciji MIZ-a Sarajevo.

Kroz predstavljanje projekta pod nazivom Pomoć u obrazovanju, nauci i kulturi mladih u Bosni i Hercegovini i prezentacije Fonda ''Bošnjaci'' uzeto je učešće na sedmoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2016.

Posjeta predstavnika Ministarstva obrazovanja Republike Turske Fondu ''Bošnjaci''U cilju nastavka saradnje Fonda ''Bošnjaci'' i Ministarstva obrazovanja Republike Turske delegacija ministarstva R. Turske posjetila je Fond ''Bošnjaci'', Federalno i Kantonalna ministarstva obrazovanja, te nekoliko škola za djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem pružanja pomoći u vidu edukacije nastavnog osoblja, obezbjeđenja pomagala i opreme za potrebe učenika ovih škola.

U cilju dodatne edukacije naših stipendista organizirana su prigodna predavanja tokom posjete spomen obilježju na Tuzlanskoj Kapiji i Memorijalnom centru ''Srebrenica-Potočari''.

U školskoj/akademskoj 2017/18. godini dodjeljeno je 196 stipendija, od čega 91 stipendija učenicima i studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'', 65 stipendija studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta, 20 stipendija učenicima srednjih škola, djeci rudara stradalih u Somi, Republika Turska za koje finansijska sredstva obezbjeđuje kabinet g-dina Bakira Izetbegovića, putem donatora i 20 stipendije studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija iz sredstava vakifa r. Nurke Hadžića. Projekat stipendiranja 20 učenika srednjih škola, djece rudara stradalih u Somi, Republika Turska uspješno je okončan.

Svečanost potpisivanje Ugovora o stipendiranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 2017. godineNa području općina Teslić i Doboj u povratničkim naseljima Kamenica i Makljenovac, dodjeljena su najosnovnija nastavna sredstva i oprema za potrebe 217 učenika povratnika. U saradnji sa predstavnicima MIZ-e Bugojno i vjeroučiteljem u OŠ ''Fra Miroslava Džaje'' za 14 učenika povratnika dodijeljeni su laptopi obezbijeđeni od strane Fondacije za podršku medija Lux veritatis / Svjetlo Istine iz Sarajeva.

U cilju dodatne edukacije, međusobnog upoznavanja, razmjene ideja, iskustava, razvijanja solidarnosti, prijateljstva i drugo u Behram-begovoj medresi u Tuzli i u Studentskom hotelu u Mostaru uspješno su organizirana edukativna druženja stipendista Fonda uz predavanja eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti. Višednevnim edukativnim druženjima prisustvovalo je preko 140 stipendista Fonda iz svih krajeva BiH, dok se druženju stipendista Fonda u Mostaru pridružio i jedan broj stipendista RIZ-a u BiH.

Druženje stipendista Fonda ''Bošnjaci'' u Behram-begovoj medresi u TuzliU skladu sa Planom rada Fonda ''Bošnjaci'' preduzete su aktivnosti u vezi sa dodatnim uvakufljenjem, donacijama i sponzorstvom.

U saradnji sa Udruženjem ''Mladi muslimani'' i Muzejom ''Alija Izetbegović'' u Konjicu je organizirana Studentska konferencija o r. Aliji Izetbegoviću Bosna prije svega na kojoj je uzelo učešće 6 stipendista Fonda.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Fonda ''Bošnjaci'' snimljen je dokumentarni film o Fondu koji je slikom i djelom pokazao uspješnost dugogodišnjeg rada Fonda. Film je promotivno prikazan na svečanosti potpisivanja ugovora o stipendiranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci pred više od 350 prisutnih zvanica, stipendista, njihovih roditelja, medija i prijatelja Fonda.

Dodjeljene su novčane nagrade i priznanja učenicima generacije Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Dodjela novčanih nagrada i priznanja učenicima generacije PBG u SarajevuOrganiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi: Narod bez države je kao porodica bez krova.

Dodjeljene su novčane nagrade i priznanja pobjednicima 20. finalnog mektebskog takmičenja kao i pobjednicima 6. finalnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke na nivou BiH.

Uzeto je učešće u sufinansiranju manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ''Selam, Ya Resulallah'' u organizaciji MIZ-a Sarajevo. Obezbijeđene su novčane nagrade i priznanja za 28 novih hafiza.

U saradnji sa Vakufskom direkcijom Sarajevo organizirani su iftari za 130 džematlija u povratničkim džematima Kijevo i Gornji Kotorac.

U školskoj/akademskoj 2018/19. godini dodijeljeno je 135 stipendija, od čega 70 stipendija za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' i 65 stipendija studentima za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta. Od ukupnog broja dodijeljenih stipendija 16 studenata je sa prosječnom ocjenom 10,00.

Savjetovanje u vezi sa ulaganjem dijela finansijskih sredstava Fonda ''Bošnjaci''Poseban akcenat u 2018. godini stavljen je na iznalaženje najoptimalnijeg rješenja za ulaganje dijela finansijskih sredstava Fonda u cilju zaštite i očuvanja stvarne (realne) vrijednosti osnovnog vakufa. Tim povodom organizirano je savjetovanje sa jednim brojem uspješnih privrednika, stručnjaka iz oblasti energetike, trgovine dionicama, nekretnina i dr.

Za potrebe OŠ ''1. mart'' Jelah (instruktivna nastava Vrbanjci) i OŠ ''Petar Kočić'', Šiprage na području općine Kotor Varoš obezbijeđena se najneophodnija nastavna sredstva i oprema za 140 učenika povratnika, donirana od strane Vakufske direkcije IZ u BiH.

Ove godine u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku organizovao je višednevno edukativno druženje stipendista kroz projekat pod nazivom: Edukacija i druženje stipendista Fonda ''Bošnjaci'' (EDS 2018 - TRAVNIK). Trodnevnom druženju prisustvovalo je više od osamdeset stipendista sa gotovo svih javnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini i jednog broja srednjih škola. Tokom druženja stipendisti su posjetili neke o najznačajnijih prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti u Travniku i Jajcu.

Za učenike srednjih škola i studente iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dvanaestu godinu zaredom, organiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi: Svaki narod ima svoju obećanu zemlju.

Studentska konferencija o r. Aliji Izetbegoviću u Novom PazaruU povodu 15 godina od preseljenja na Ahiret r. Alije Izetbegovića u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, organizirana je četvrta studentska konferencija o životu i djelu prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda ''Bošnjaci'', Alije Izetbegovića, te promocija Zbornika studentskih radova pod nazivom Bosna prije svega. Promocija Zbornika organizovana je i u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Na svečanostima organiziranim u povodu završetka školovanja 468. generacije maturanata i 36. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese kao i 20. generacije maturanata Prve bošnjačke gimnazije i 11. generacije maturanata Cambridge International School dodijeljene su novčane nagrade i priznanja učenicima i učenicama generacije ove dvije prestižne škole.

Uzeto je učešće u sufinansiranju odlaska učenika Prve bošnjačke gimnazije na Svjetsku geografsku olimpijadu u Kanadi, kao i učešće u sufinansiranju takmičenje učenika iz Islamske vjeronauke na području Muftijstva banjalučkog.

Kroz predstavljanje projekta pod nazivom Pomoć u obrazovanju, nauci i kulturi mladih u Bosni i Hercegovini, uzeo učešće na 9. investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2018.

U školskoj/akademskoj 2019/20. godini dodijeljeno je 62 stipendije, od čega 47 studentima i 15 učenicima. Od ukupnog broja dodijeljenih stipendija 12 studenata je sa prosječnom ocjenom 10,00.

Svečanost potpisivanje Ugovora o stipendiranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 2019. godineKao i prethodne godine, poseban akcenat stavljen je na nastavak aktivnosti u vezi sa iznalaženjem najoptimalnijeg rješenja za ulaganje dijela finansijskih sredstava Fonda u cilju obezbjeđenja veće dobiti, zaštite i očuvanja stvarne vrijednosti osnovnog vakufa. S tim u vezi kupljen je poslovni prostor na Skenderiji u ul. Valtera Perića br. 22. površine 321 m2 sa 66 m2 podrumskog prostora u vrijednosti od 810.000,00 KM čime će se dugoročno gledano zaštititi osnovni vakuf i ostvariti veća dobit Fonda.

Za potrebe JU OŠ ''Dositej Obradović'' Doboj koju pohađa 604 učenika, od čega 346 Bošnjaka i JU OŠ ''Milan Rakić'', Područno odjeljenje ''Kotorsko'' koju pohađa 136 učenika, od čega 120 Bošnjaka, kao i 35 polaznika mektebske pouke obezbjeđena su najneophodnija nastavna sredstva i oprema kao što su: klavir, mikroskopi, grafoskopi, školske klupe i stolice, školske table i oglasne ploče, katedre za nastavnike, ormari, vitrine, stalci za obuću, štafelaji, veći broj lektira za potrebe školske biblioteke, geometrijski setovi, razne vrste svesaka i olovaka, mape za crtanje sa blokom, rokovnici, kompleti odjeće i obuće, trenerke i drugo.

Dodjela nastavnih sredstava i opreme učenicima povratnicima u Kotorsko i DobojKao i prethodne godine, poseban akcenat stavljen je na nastavak aktivnosti u vezi sa iznalaženjem najoptimalnijeg rješenja za ulaganje dijela finansijskih sredstava Fonda u cilju obezbjeđenja veće dobiti, zaštite i očuvanja stvarne vrijednosti osnovnog vakufa. S tim u vezi kupljen je poslovni prostor na Skenderiji u ul. Valtera Perića br. 22. površine 321 m2 sa 66 m2 podrumskog prostora u vrijednosti od 810.000,00 KM čime će se dugoročno gledano zaštititi osnovni vakuf i ostvariti veća dobit Fonda.

U Studentskom centru IZ u Sarajevu organizovano je višednevno edukativno druženje stipendista kroz projekat pod nazivom: ''Edukacija i druženje stipendista Fonda ''Bošnjaci'' i Rijaseta IZ u BiH (EDS 2019 - SARAJEVO)''. Višednevnom druženju prisustvovalo je više od šezdeset stipendista sa gotovo svih javnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini i jednog broja srednjih škola. Tokom druženja stipendisti su posjetili neke o najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti našeg glavnog grada i okoline.

Posjeta stipendista Fonda Muzeju heroja oslobodilačkog rataZa učenike srednjih škola i studente iz Bosne i Hercegovine i dijaspore organiziran je natječaj za najbolji literarni rad o temi: ''I snaga i slabost su u srcima'' na kome je uzelo učešće 160 učenika i studenata.

Na svečanostima organiziranim u povodu završetka školovanja 469. generacije maturanata i 37. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese kao i 21. generacije maturanata Prve bošnjačke gimnazije i 12. generacije maturanata Cambridge International School dodijeljene su novčane nagrade i priznanja učenicima i učenicama generacije ove dvije prestižne škole.

Svečanost u povodu dodjele novčanih nagrada i priznanja pobjednicima finalnog mektebskog takmičenja U cilju stimulacije i postizanja što boljih rezultata učenika osnovnih i srednjih škola, kao i polaznika mektebske pouke dodijeljene su novčane nagrade i priznanja ekipnim pobjednicima VIII finalnog takmičenja iz Islamske vjeronauke, odnosno pobjednicima XXII finalnog mektebskog takmičenja u organizaciji Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Uzeto je učešće na 10. investicijskoj konferenciji ''Sarajevo Business Forum 2019''.

Direktor i članovi Upravnog odbora Fonda "Bošnjaci"Fond “Bošnjaci” je proteklih godina realizovao niz drugih aktivnosti u skladu sa normativno - pravnim aktima Fonda u cilju ispunjenja želje i očekivanja osnivača i Vakifa r. Alije Izetbegovića.