Pisma stipendista i drugih


title-leaf

Es-selamu alejkum,

Vjerujte da je moje zadovoljstvo veće jer sam u prilici da podržim Vaš rad, koji godinama radite iskreno.

Zahvalna sam Allahu što sam od statusa kad mi je ta stipendija mnogo značila, došla do statusa kad izdvajanje ovog iznosa novca mi ne predstvalja finansijski teret.

Posebno sam zahvalna Vašoj fondaciji, jer ste bili ne samo finansijski podstrek, već i svjetlo u mrako da u ovoj državi nešto može bez "štele" i "poznanstva".

Tada je neko, da ga Allah nagradi, iskreno procjenio moje ocjene, koje su bile moj ponos, i moje tadašnje stanje, te mi dao podršku u tom finansijski teškom periodu. Rat je uradio svoje, roditelji se trudili... Vi ste mi davali motiv svake godine da će znanje neko ocjeniti i da će se isplatiti i da trebam istrajati. Biti student je teško breme, boriti se s neizvjesnoću i tad treba puno vjere.

Danas sam, hvala Allahu, stambeno zbrinuta i moje dvoje djece ima sve što im treba i što imam hairli muža i porodicu, i što pored svega toga ipak mogu izdvojiti od lično zarađenih sredstava, od unovčenog znanja, dio novca za rad Vašeg fonda. I to zaista radim najiskrenije od srca.

Nastavite sa Vašom plemenitom misijom i da Vas dragi Allah nagradi. Neki bivši studenti možda nemaju mogućnost da Vas podrže, nije svima nafaka ista, ali budite ubjeđeni da Vaša podrška nije samo novac koji dajete, već motiv i podrška i trajno dobro.

Imam nijet nastaviti podržavati vaš Fond, dok god mogućnosti budu dozvoljavale i vratiti "dug" u puno većem iznosu nego je dat meni.

Selam i svako dobro,

Vildana Mahmutović, bivša stipendistica Fonda ''Bošnjaci''

Es-selamu alejkum.

Fond je pomogao mene kad je meni bilo potrebno i za to Vam veliko hvala. Najmanje što mogu učiniti kao zahvalu je biti od onih koji će pomagati Fond i nadam se da ću biti u mogućnosti konstantno povećavati iznos donacije. Mimo toga, ako mogu pomoći rad Fonda na još neki način, stojim uvijek na raspolaganju.

Hvala Vam puno. Vama i Vašoj porodici želim svaki hajr na oba svijeta.

Selam,

Selma Jukić, Arhitektonski fakultet u Sarajevu, bivša stipendistica Fonda ''Bošnjaci''

Poštovani,

Imam potrebu da se iskreno i od srca zahvalim na vašem trudu i predanosti u ovom poslu i da zamolim Gospodara da svakom ko je i na najsitniji način doprinio stipendiranju, upiše u dobra djela i nagradi ga. Želim da vaš rad svakom godinom bude što uspješniji i prosperitetniji.

Srdačan selam!

Davud Delić, student II godine drugog ciklusa studija Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Poštovani,

Ovim putem želim samo da Vas obavijestim da sam kao Vaš stipendista diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci sa prosjekom ocjena 9,4 te da Vam zahvalim na nesebičnoj podršci koju ste pružili meni i mojoj samohranoj majci kroz skoro sve godine moga školovanja. Sada sam se već i zaposlila u Domu zdravlja Sanski Most što mislim da je odlično kao početak moje karijere doktora medicine. Naravno, nastojaću uvijek da se sjetim i pomognem Fondu kad god to budem bila u mogućnosti i na taj način doprinesem Vašem uspješnom radu. Još jednom Vam se zahvaljujem i želim puno uspjeha u daljem radu.

Zauvijek zahvalna,

Hana Tabaković, doktor medicine

Es-selamu alejkum! 

Uvaženi i poštovani članovi Fonda ''Bošnjaci'',

Javljam Vam se ovaj put kako bih se zahvalila Fondu koji opstaje uprkos svim nedaćama koje pogađaju našu Bosnu i Hercegovinu. Kao bivša stipendistkinja, Bejtuzzekata iz Kuvajta, želim da Vas obavijestim da još uvijek nisam pronašla posao, a privodim kraju master studij na Ekonomskom fakultetu, Menadžment preduzeća.

Nisam zaboravila ni Vas ni Fond ''Bošnjaci''. I kao bivša stipendistkinja osjećam moralnu obavezu da budem dio jednog ovakvog projekta. Obzirom da sam nezaposlena, trenutno to nisam u mogućnosti, ali molim Allaha dž.š. da mi čim prije otvori vrata nafake i da svojim znanjem i radom doprinesem cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu, a posebno da se novčanom pomoći mogu zahvaliti Vama, doniranjem stipendije nekom studentu ili studentici, jer je naše samo ono što damo.

Šaljem Vam najiskrenije pozdrave i selame u nadi da ćemo iduću godinu svi dočekati u zdravlju i rahatluku sa našim najmilijim u boljim uslovima u odnosu na ove u kojim se nalazimo.

S poštovanjem,

Emina Buljubašić, studentica master studija na Ekonomskom fakultetu u Zenici, Menadžment preduzeća

Es-selamu alejkum! 

Nadam se da ste dobro i zdravo. Kao Vaš stipendista u akademskoj 2020/2021. godini osjetila sam potrebu da Vam se zahvalim na pomoći koju pružate studentima. Hvala Vam što pomažete ugroženima, onima kojima je materijalna pomoć neophodna za školovanje, ali veliko hvala i na pomoći onima koji su upornim trudom i radom dokazali svoju vrijednost i sposobnost. Vaša podrška u prethodnoj godini mi je značila mnogo te me motivisala da stalno radim i trudim se biti bolja i uspješnija.

Svako dobro Vam želim, da i ubuduće, ako Bog da, usrećite mnoge studente i srednjoškolce i pomognete im u njihovom naumu da sutra budu bolji i uspješniji ljudi.

Još jednom veliko hvala.

Selam,

Irma Redžić, studentica II godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Biologija, Genetika

Poštovani direktore i cijenjeni kolektive Fonda "Bošnjaci",

Ovom prilikom želim da izrazim iskrenu zahvalnost Fondu "Bošnjaci" kao i Bejtuzzekatu iz Kuvajta na stipendiranju koje me je pratilo tokom tri godine studiranja.

Ujedno, želim vam prenijeti i vijest da sam studiranje na dvopredmetnom studiju krunisala Srebrenom značkom Univerziteta u Sarajevu, završivši studije sa prosjekom 9.77 na oba Odsjeka istovremeno, što smatram svojim i uspjehom naše šire zajednice.

Biti vaš stipendista bila je moja čast, a sada već odgovornost i težnja da slijedim vašu misiju humanosti i dobra, nesebično usmjerenu ka napretku i prosperitetu.

Srdačno vas selamim, uz želju da nastavite putem pružanja ohrabrenja, podrške i motivacije na putu obrazovanja, narednim generacijama!

Anida Ibričić, magistrica Latinskog jezika i Rimske književnosti

Esselamu-alejkum poštovana fondacijo,

Čast mi je što sam jedan od primatelja stipendije Fonda ''Bošnjaci'' za ak. 2019/20. godinu za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta. Pišem Vam kako bih izrazila svoju iskrenu zahvalnost.

Zahvaljujući vašoj podršci, prva sam u svojoj porodici koja je pohađala fakultet. Odrastanje u manje privilegiranoj zajednici ne nudi samo financijske i akademske izazove, već mi pomaže i da shvatim vrijednost fakultetskog obrazovanja.

Uz Vašu pomoć sam lakše završila školovanje prve godine na Politehničkom fakultetu, odsjeka softversko inženjerstvo sa prosjekom ocjena 9,5. Olakšali ste mi financijski teret, što mi omogućuje da se više usredotočim na najvažniji aspekt škole: učenje. Novčana pomoć koju ste mi pružili od velike je pomoći u plaćanju troškova obrazovanja i daje mogućnost da više svog vremena usmjerim ka studiranju.

Vaša me humanost motivisala da i ja pomažem drugima. Moj životni san o pohađanju informatičke škole kreće se naprijed. Nadam se da ću jednog dana moći pomoći studentima u postizanju njihovih ciljeva baš kao što ste i Vi meni pomogli.

Puno Vam hvala što ste me nagradili ovom nevjerojatnom stipendijom. Pomoć Vaše velikodušnosti omogućuje mi da nastavim obrazovanje koje me može potaknuti na uspješnu IT karijeru. Iskrena mi je čast što sam odabrana za primatelja Vaše stipendije. Zahvaljujem na Vašoj velikodušnosti, koja mi je to omogućila.

HVALA VAM PUNO!

Srdačno Vas selamim sa iskrenim željama za daljnji uspjeh na svakom polju.

Nejra Halilović, studentica II godine Politehničkog fakulteta u Zenici na odsjeku za softversko inženjerstvo

Es-selamu alejkum,

Iznimna mi je čast biti dio tako jednog Fonda koji osim financijske potpore u obliku stipendije, pruža i podršku sa svih drugih aspekata obrazovanja. Svako dobro Vam želim, puno uspješnih godina rada i puno vrijednih i uspješnih studenata na kojima je budućnost.

Ako Bog da, da i ja završim svoje obrazovanje i zaposlim se, vrlo rado ću pomagati Vašem a i našem Fondu ''Bošnjaci'', jer mi kao stipendisti znamo kako je važno kada nas neko nagradi za sav naš trud i zalaganje te isto tako želim da ostanem i dalje dio ove velike porodice.

Esselamu alejkum,Belmina Čoloman, studentica IV godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli na odsjeku za Fiziku

Poštovani,

Esselamu alejkum. Ja sam studentica Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, upisana na II ciklus studija. Bila sam vaš stipendista 3 godine. Ove godine ne ispunjavam zahtjev koji se odnosi na II ciklus (10,0), te neću nastaviti primati stipendiju. Osjećam potrebu da vam se zahvalim za sve prethodne godine.

Sada kada sam u potrazi za novom fondacijom za stipendiranje, sve više uviđam da ste vi jedini koji bezuslovno pomažete drugima. Vi ste bili ti koji ste me podržali od samog početka, dali mi vjetar u leđa da se još više trudim. Posebno mi je drago što ste me podržali, iako sam u braku. Samim tim ste pokazali da prepoznajte važnost braka za društvo i primjer ste drugima da učine isto.

Hvala vam što ste me podržali, a uz vašu pomoć vrlo uspješno sam i završila prvi ciklus studija te sam dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Vaša stipendija nije samo financijska pomoć (za knjige, ispite...), nego je i motivacija da se bude uspješniji. Nadam se da ću u budućnosti i ja moći na neki način pomoći rad Fondacije.

Hvala vam na svemu. Želim da još mnogo stipendista ohrabrite i podržite u njihovoj najvažnijoj ulozi, stjecanju znanja. Sretno u vašoj misiji!

Esselamu alejkum, Belma Smlatić Harčević, studentica I godine II ciklusa studija Pedagoškog fakulteta u Sarajevu

Esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu.

Želim Vam se zahvaliti za dvije prelijepe godine koje sam proveo kao Vaš stipendista. Kroz organizirana druženja upoznao sam predivne osobe koje da nije bilo Fonda (vjerovatno) nikad ne bih upoznao. Lijep je osjećaj biti član nečeg velikog što ima za cilj da sastavlja, a ne rastavlja, da gradi, a ne ruši, da istakne dobro, a umanji zlo…

Ponosan sam što sam imao priliku par dana provesti i družiti se sa osobama poput poštovanog direktora Šahina, neumornog Fadila, Sevreta, Huseina i ostalih predstavnika Fonda koji svojim radom i žrtvom pokazuju šta znači imati visok cilj u životu.

U našem društvu, ovakvom kakvo jeste, mnogo je svijetlih primjera koje skriva prašina onih loših, no Fond sa stipendiranjem studenata, brigom o potrebnim (uvijek mi je na umu rečenica koju ste rekli povratnicima u manji bh entitet: ''Neka znate da neko u Sarajevu misli na vas''.), organiziranjem dodjele stipendija i edukativnih druženja ističe ono najvrijednije što ova naša lijepa država ima - mladost koja je spremna da ostane u svojoj državi i da se ''bori'' za bolje sutra sa svojim znanjem, aktivnostima, poštenjem, zalaganjem…

Hvala Vam zaista. Od srca Vam hvala.

Molim Allaha da Vam svaku sekundu koju provedete radeći za Fond upiše u dobra djela i da Vas sve mnogostruko vrati.

Nisvet Mujkić, student III godine Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru

Poštovani,

Želim ovim putem da Vam se zahvalim na predivnoj organizaciji još jednog edukativnog druženja stipendista Fonda "Bošnjaci". Suvišno je govoriti o tome koliki je trud i rad uložen da bi sve ovo uopšte bilo moguće. Dokazali ste da pružate mnogo više od same novčane stipendije.

Ovim načinom rada omogućujete studentima da sklope nova prijateljstva, prošire svoje vidike, te upoznaju još bolje svoju domovinu i dodaknu se tema na koje im možda niko neće dati adekvatan odgovor. Pored posjete kulturno-historijskim znamenitostima u Bosni i Hercegovini ponudili ste i niz korisnih predavanja. Sve to utiče na dalji razvitak studenata u aktivne članove društva.

Naravno, bitno je naglasiti kako održavate i sjećanje na rahmetli prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića koji je zaslužan za osnivanje ovog Fonda.

Iskreno mi je bila čast što sam mogla reći da sam stipendista Fonda "Bošnjaci".

S poštovanjem i mahsuz selam,

Džana Fajić, studentica 3. godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Njemački jezik i književnost

Poštovani direktore,

Koristim priliku da iskreno čestitam Vama lično i Vašim saradnicima na izvrsnom poslu i rezultatima koje ste postigli u proteklih 15 godina, te na dostojnom očuvanju i unaprjeđenju uzvišene misije Fonda ''Bosnjaci''! Vi ste jedan od svetionika koji našu omladinu vodi ka boljoj budućnosti, ispunjenoj nadahnućem i optimizmom!

Srdačno Vas selamim sa iskrenim željama za daljnji uspjeh na svakom polju.

Amina Rizvanbegović Džuvić, direktorica Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića

Poštovani,

U povodu Dana Fonda ''Bošnjaci'' najiskrenije čestitke direktoru Fonda, Upravi i svim ljudima koji se trude da naše školovanje bude materijalno podržano. Za mene to ima veliki značaj i nastojim opravdati tu podršku trudom i uspjehom na fakultetu iz godine u godinu.

Želim Vam još mnogo godina uspješnog rada i zalaganja za mlade ljude naše zemlje.

Vi ste dokaz da se trud, rad i zalaganje uvijek isplate, jer Vi to prepoznajete, a mi, Vaši stipendisti smo dokaz da se može napredovati uvijek bolje i više u našoj zemlji. Neka Vas Uzvišeni Allah dž.š. nagradi i na ovom i na onom svijetu, i našeg osnivača i vakifa rah. Aliju Izetbegovića džennetom! Amin!

Mahsuz selam, dobri ljudi!

Azra Balavac, studentica III godine Pravnog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru

Esselamu-alejkum poštovana fondacijo,

Moje ime je Kesedžić Ajdin i kroz sve četiri godine studija sam bio primalac Vaše stipendije. Želim Vam se prije svega iskreno zahvaliti na pomoći koju ste mi pružili tokom mog četverogodišnjeg studija, jer uistinu, bez nje bih teško ostvario svoj cilj. Odmah po završetku sam diplomirao i postao Bachelor poslovne ekonomije.

Želim Vam puno uspijeha, sreće i nafake, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, te se nadam da će, uz Allahovu pomoć i dalje biti dobrih ljudi koji će održavati i pružati finansijsku pomoć Vašem fondu, kako bi i dalje opstali. Od sveg srca Vam želim sve najbolje, te da i dalje budete humani i stipendirate mladu generaciju, jer su oni jedina nada u našoj državi.

NE DOPUSTITE DA SE NJIHOV SAN UGASI!

Mnogo je njih koji imaju želju da studiraju, da steknu zvanje i postanu uspiješni ljudi, te da nastave da pomažu drugima, upravo kao i Vi.

Hvala Vam još jednom za uložena sredstva, te se nadam da sam iskreno opravdao Vaša očekivanja.

S poštovanjem.
Allahimanet i svako dobro!

Allahimanet i svako dobro! Kesedžić Ajdin, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću

Esselamu alejkum cijenjena fondacijo,

Jedna od obaveza svakog čovjeka jeste zahvaliti se svakome ko mu učini dobročinstvo i pomogne da lakše savlada prepreke na ovoj rijeci bez povratka zvanoj život. Već dvije godine sam Vaša stipendistkinja i želim da Vam se zahvalim na dodijeljenim stipendijama koje su mi mnogo pomogle.

Obrazovanje, kao temelj prosperiteta svake države, je dugotrajan proces koji zahtijeva mnogo odricanja, rada i finansijskih sredstava koja mnogim studentima nisu dostupna, posebno u našoj državi koja, iz dana u dan, povećava finansijske potrebe studenata i pretvara obrazovni sistem u privilegij bogatog sloja društva. Kažu da država nikad ne povećava cijene školarina zato što joj nedostaje novca u budžetu ili zato što besplatno školstvo opterećuje njenu kasu, naprotiv takva država je pod vladavinom onih koji od obrazovanja strahuju, jer neobrazovanim narodom se najlakše manipuliše. Stoga, veoma mi je drago znati da postoje ljudi poput vas koji pomažu i podupiru obrazovanje u našoj zemlji, znajući da su obrazovani ljudi jedna od najvećih vrijednosti svake države i društva. Sretna sam znajući da u BiH postoji institucija poput vas koja, vodeći se moralnim i humanim obavezama pomaganja ljudima, ulaže u obrazovanje onih ljudi kojima je stalo do nauke.

Stoga, vašu stipendiju sam prvenstveno posmatrala ako nagradu za svoje zalaganja na fakultetu, te kao odličan pokazatelj činjenice da ipak postoje ljudi kojima je stalo da nagrade i potaknu isključivo one studente koji su to zaslužili svojim učenjem, studente koji se ističu na svojim studijama i koji zasigurno predstavljaju budućnost ove zemlje.

Vašu stipendiju sam dobila za prosjek 10 tokom druge i treće godine studija, i to je bila jako dobra moralna satisfakcija za mene jer mi je pokazala da se svaki trud u životu isplati, a na koncu svega i olakšala studentske dane.

Danas sam najbolja studentica na Pravnom fakultetu u Zenici sa prosječnom ocjenom 9.9 i ponosna stipendistkinja Fonda "Bošnjaci" kojima se ovom prilikom zahvaljujem na cjelokupnoj finansijskoj podršci u vidu stipendija koje sam do sad dobila, te iskazujem želju da i ja, jednog dana ako Bog da, budem dio fondacije i dobrih ljudi koji pomažu studentima širom BiH.

Želim vam mnogo uspjeha u daljem radu jer ste to zaslužili.

Svako dobro!

Lejla Zilić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici

Es-selamu alejkum,

Bila sam Vaš stipendista protekle dvije godine i sve što želim je da Vam se zahvalim na Vašoj pomoći i stipendiji koja mi je puno pomogla u finansiranju ove dvije godine studija. Student sam Mašinskog fakulteta u Mostaru i treća sam godina. Ove godine nisam imala dovoljno bodova za prolazak u uži krug što ne mjenja moje mišljenje o Fondu "Bošnjaci" koji je jedan od rijetkih fondova koji svoj posao obavlja korektno, pošteno i prije svega nekorumpirano. Još jednom se zahvaljujem Vama i Vašem donatoru Bejtuzzekatu iz Kuvajta iz čijih sam sredstava primala stipendiju.

Da Vam dragi Allah, dž.š. podari svako dobro.

Vaša bivša stipendistica, Ćibo Arnesa.

Poštovani,

Ja sam Mirnesa Selimović, prošlogodišnji stipendist Fonda "Bošnjaci". S ponosom Vam saopštavam da ću u subotu (09.11.2013. godine) biti promovisana kao najuspješniji student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Ovom prilikom Vam se još jednom zahvaljujem na pruženoj moralnoj i materijalnoj podršci u akademskoj 2012/13. godini, u kojoj sam zahvaljujući i Vama uspjela ostvariti i najviši prosjek ocjena u odnosu na prethodne godine I ciklusa.

Veliko hvala i od moje porodice.

Neka Vam Allah dž. š. podari sve najbolje.

Pismo Mirnese Selimović, bivše stipendistice Fonda "Bošnjaci".

Poštovani,

Upućujem Vam tople iskaze moje iskrene zahvale na višegodišnjim bezuslovnim stipendijama koje su mi dodijeljene iz sredstava Fonda "Bošnjaci" Sarajevo, kao studentu sa prosječnom ocjenom 10,00. Vjerujem da ćete i u budućnosti istrajati u činjenju ovog općeg dobra. Čestitam Vam na principijelnosti i postavljenim kriterijima za dodjelu stipendija. Na kraju, bila mi je izuzetna čast biti Vaš stipendista.

Mahsuz selam,

Sanel Galijašević, Vaš bivši stipendista.

Selam alejk!

Napokon da Vam se javim, iako mi je to odavno namjera i želja. Drago mi je što vidim da i dalje nastavljate sa aktivnostima u podsticanju obrazovanja. Uvijek sam smatrala da je obrazovanje nešto najvrijednije i za šta se treba boriti. Kroz našu istoriju se pokazalo da je obrazovanje jedino pravo istinsko bogatstvo, jer dok je čovjek živ niko mu ne može oduzeti njegovo znanje.

S obzirom na to da sam se zaposlila, te da sam, hvala Bogu, u stanju da skromno pomognem Vaše aktivnosti, uplatila sam na Vaš žiro račun 50,00 KM. Trudit ću se da to postane tradicija!

Hvala Vam!

Pismo dr. Line Rayan, bivšeg stipendiste Fonda ''Bošnjaci'' uposlene u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

Esselamu alejkum!

Evo nađoh malo vremena da Vam ukratko prenesem ono što sam pričao sa djecom danas...

Djeca su presretna... bogatija su za nova znanja i nova iskustva... Danas nismo mogli ništa raditi u školi sem onoga što su oni pričali, onoga kako su oni doživjeli boravak u lijepome gradu....

Imaju samo riječi hvale za sve... od pof. Naide, Fadila, Šahina, Pšalić Emira... pa do učenika koji su ih dočekali u Sarajevu, pa čak bolje nego li ih dočekuje, kako oni kažu, njihova rodbina :) ...

Imam nijet da za nekoliko dana prikupim dječije radove na temu "Dani u Sarajevu" te da ih pošaljem na Vaše adrese.

Djeca će napisati kako su oni doživjeli posjetu gradu, medresi, muzeju, mezarju, pozorištu....

Hvala Vam u ime djece i moje lično ime.

Do tada vas selamim i želim vam puno uspjeha.

Kamenica, 25.04.2011. godine, Armin Hodžić, učitelj OŠ “Jovan Cvijić“ Kamenica, općina Zvornik

Esselamu alejkum!

Ovim e-mailom želim da vam se zahvalim što sam bio vaš stipendista, odnosno stipendista “Bejtuzzekata” iz Kuvajta, tokom tri akademske godine.

Izuzetno mi je drago što sam baš od vas dobio stipendiju, jer vi ste bili moja nafaka poslana od dragog Allaha, dž.š. Prvi put kada sam aplicirao za stipendiju, nisam se ni nadao da ću je dobiti. Mislio sam samo da je to još jedan uzaludan pokušaj i prikupljanje obimne dokumentacije, ali hvala Allahu, dž.š., uspio sam postati vaš stipendista.

Vaša stipendija mi je mnogo pomogla u školovanju. Nakon što sam počeo dobivati stipendije, od roditelja više nisam tražio novac za školovanje, a ni za džeparac. Uvijek sam imao novac i čak sam uspio u više navrata da kupim neke korisne stvari svojim roditeljima, jer su primanja mog oca minimalna.

Uspio sam završiti studij matematike i već mi je došla nova nafaka, a to je plaćeni doktorski studij u Sloveniji. Nadam se da će umjesto mene doći neki novi student kojeg ćete obradovati i koji će znati iskoristiti svoju stipendiju na pravi način. Da vas dragi Allah, dž.š., obilato nagradi za vaš trud i djelo koje činite.

Vaš bivši stipendista, Samed Bajrić
(Završio Prirodno-matematički fakulteti u Tuzli)

Poštovani,

Biti student u Bosni i Hercegovini je aktivnost koja zahtijeva mnogo truda, ali i sredstava. Ti zahtjevi posebno dolaze do izražaja kada se radi o studentima koji potječu iz mjesta koja su udaljena od grada u kojem studiraju.

Kupovina knjiga, pronalazak smještaja, uklapanje u novu sredinu su samo neke od poteškoća s kojima se susreću fakultetlije u našoj zemlji. Ako uzmemo u obzir cjelokupnu ekonomsku situaciju u Bosni, onda će nam biti jasno koliko je teško roditeljima da osiguraju prihvatljiva sredstva za optimalan život svojih najmilijih. Pored svega navedenog, srca nekih ljudi su postala osjetljiva na teškoće s kojima se susreću oni koji nastoje pobjeći od banalnosti i u okrilju knjige pronaći smisao života.

Jedna takva skupina plemenitih ljudi pokrenula je organizaciju poznatu pod imenom Fond “Bošnjaci” koji, Bogu hvala, olakšava život srednjoškolcima i studentima pomažući im da prebrode egzistencijalne poteškoće s kojima se susreću, te na taj način ostvare uvjete za normalno školovanje. Koliko bi samo mladih Bošnjaka i Bošnjakinja ostalo uskraćeno osnovnog prava na školovanje koje će im omogućiti život lišen materijalnih poteškoća da nije ovog i sličnih fondova?

Budući da ste meni i nekolicini mojih prijatelja omogućili da se posvetimo nauci i ne razmišljamo o poteškoćama materijalne prirode, srdačno Vam se zahvaljujem i molim Uzvišenog da Vaša srca učini iskrenim u ovom plemenitom naumu i da Vam da snage da ustrajete u ovom poslu vrijednom hvale.

S poštovanjem, Husein hfz. Ajkunić
(Student I godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu)

Ovom prilikom se zahvaljujem Fondu “Bošnjaci” za stipendiju koju sam primala tokom studija. Prije pet godina sam uspješno završila Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Trenutno sam zaposlena u “Energoinvestu” kao inžinjer projekta u Sektoru za komunikacije. Student sam postdiplomskog studija na istom fakultetu, Odsjek za telekomunikacije.

U vremenu kada je novac skoro osnovni pokretač školovanja, uz ambicije koje sam imala i vašu stipendiju, kroz studij sam prošla bez poteškoća. Još jednom se iskreno zahvaljujem i nadam se da ćete nastaviti jednako uspješno kao i do sada nagrađivati, pomagati i stimulisati vrijedne studente.

Edina Kadrić
(Završila Elektrotehnički fakultet u Sarajevu)

Esselamu alejkum!

Ponosim se što sam jedna od stipendista ove poštene i nadasve nekorumpirane Fondacije. Živimo u dobu kada se većina stvari vrti oko novca te ljudi zaboravljaju one prave, istinske vrijednosti života i življenja. Ljudi postaju stranci, kako sebi, tako i drugima. Mito i pohlepa učine svoje, učine da talent i znanje malo ko cijeni. Ovi ljudi su prepoznali nadarene studente koji studij ne shvataju olahko, prepoznali su studente kojima je stalo do znanja i pravednosti. Kao ključnu riječ navela bih znanje, jedan od najvažnijih uvjeta prilikom apliciranja za stipendiju.

Postavlja se logično pitanje: Ko to ovu riječ koristi tek kao masku, a ko poštuje svu veličinu i sjaj, ponos njenog značenja? Jedino znanjem možemo uspjeti, možemo se oduprijeti propadanju našeg naroda i naše države koja ima mnogo mladih, pametnih i savjesnih ljudi. Štela je čudna riječ, riječ koja ne zaslužuje mjesto u rječniku, ali nažalost za neke ona predstavlja vlastiti identitet. Ovdje ću, ponosno, navesti prednost Fonda “Bošnjaci” u odnosu na ostale, korumpirane i nepravedne. Ne bih nikoga imenovala, prepoznat će se sami. Stipendija svakom studentu predstavlja izvrsnu pomoć tokom studija, kao i određeni vid samostalnosti i motivacije, spremnosti da ide dalje te uspije u životu. Ovo je Fond koji podržava znanje, upornost i dobre ocjene.

Vjerovatno vođeni izrekom: Moje je samo ono što sam dao! - ovi ljudi čine pravu stvar, dobro djelo koje studenti znaju cijeniti. Ja ga cijenim i zbog toga pišem ovaj esej. Želim da svi, koji budu u prilici pročitati ove moje riječi, znaju da u Fondu “Bošnjaci” nema štele, da je jedina štela rano ustajanje, redovan odlazak na predavanja, danonoćno učenje, pravovremeno polaganje ispita, te nadasve upornost i želja za znanjem. Student treba biti odgovoran, svjesno izvršavati svoje zadatke i obaveze, ne smije dozvoliti da mu vrijeme prođe uzalud. Život je lijep onoliko koliko ga mi učinimo lijepim. Uvidjevši stanje u Bosni i Hercegovini, većina mladih ljudi odustaje od svojih snova, zatvara se u neki svoj pesimistički krug. Znaju da je nešto unaprijed plaćeno te gube motivaciju. To je naša tužna, ali nažalost, istinita stvarnost. Da postoji više ovakvih fondova koji bi podupirali rad i trud mladih ljudi, i mi bismo se mogli nazvati liderom kao i većina svjetskih velesila. Svi ljudi su jednaki i svi zaslužuju jednake prilike. Razlika se stvara u trenutku kada propuste ili pak svjesno ili nesvjesno izgube neku priliku.

Meša Selimović je rekao: Hiljadu je prilika u životu, ne moraš svaku da uhvatiš. Ali, bar možeš da se potrudiš da većinu dobrih prilika uhvatiš. Ova stipendija je jedna od tih i nadam se da će ovaj esej inspirisati mlade ljude da tragaju za znanjem te tako uspiju u životu. Svaki trud se na kraju isplati! Fond “Bošnjaci” je prepoznao te vrijednosti i u ime svih stipendista iskreno vam se zahvaljujem! Svako dobro!

Esselamu alejkum, Minela Balavac
(Student II godine Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru)
Pismo zahvale Fondu ‘‘Bošnjaci’’
od studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Ovim pismom, mi studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, želimo izraziti zahvalnost Fondu ‘‘Bošnjaci’’ i svim zaposlenicima Fonda na stipendiji koju su nam dodijelili kao znak podrške, ali i ukazanog povjerenja.

Ova stipendija nam svima mnogo znači. Prije svega, važna nam je iz razloga što znamo da ima neko ko misli na nas studente i na naše potrebe, a i što je za nas još važnije, pruža nam moralnu podršku koja nas podstiče da i dalje postižemo dobre rezultate kao i dosad.

Osjećamo odgovornost i obavezu da se još bolje i predanije posvetimo studiranju te tako opravdamo dato povjerenje, a i ispunimo obećanje koje smo dali prilikom potpisivanja Ugovora.

Još jednom izražavamo zahvalu i zadovoljstvo što sarađujemo sa jednom ovako uspješnom organizacijom kakva je ova.

Studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu:
  • Zahida hfz. Vračo-Čehić,
  • Husein hfz. Ajkunić,
  • Sabahudin hfz. Hašić,
  • Sumeja Hasanspahić,
  • Fatima Omerspahić,
  • Amela Žunić,
  • Elvis Hodžić,
  • Asim Esmić i
  • Samir Zilkić.

U Sarajevu, 09. 02. 2011. godine

Želim se zahvaliti Fondu “Bošnjaci“ na dodijeljenoj stipendiji koja je pomogla moje uspješno studiranje na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Zaista je lijep osjećaj znati da postoje fondovi koji pomažu i motiviraju studente u njihovom školovanju, te se nadam da ću u budućnosti biti u prilici da nesebično prenesem svoje znanje i pomognem talentovanim učenicima i studentima.

Agić Emir
(Završio Elektrotehnički fakultet u Sarajevu)

Nakon uspješno završenog Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu, želim se od srca zahvaliti Fondu ‘’Bošnjaci’’ na njihovoj velikodušnoj finansijskoj podršci, koja je uvijek itekako dobro došla tokom studija.

Na ovaj način Fond ‘’Bošnjaci’’ ohrabruje, motiviše i daje stimulans svima koji su ambiciozni na svom putu edukacije. Pomogli ste meni i drugim talentovanim studentima.

Vaša humanost je velika, a nadam se da će i moja biti velika, nesebična i uspješna.

Dr. Silvija Šok
(Završila Medicinski fakultet u Sarajevu)

Poštovani,

Želim da vam zahvalim na podršci u 2007/08. godini u vidu stipendije, u iznosu od oko 1.700,00 KM. Pomogla mi je da lakše završim studije u Tuzli na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu sa prosjekom 8,50, a na taj način i da dođem do posla, koji sad obavljam kao pripravnik logoped i surdoaudiolog u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Također mi je pomoglo da ostvarim svoj san, da radim kao tumač znakovnog jezika za gluhe i to na nekoliko TV stanica.

Iskreno zahvaljujem, Anisa Šetkić
(Završila Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli)

Zovem se Lejla Fulurija-Tutić. Rođena sam 27. 04. 1983. god. u Jajcu. Osnovnu školu sam završila u Travniku 1998. godine. Iste godine upisala sam Gazi Husrev-begovu medresu i završila je s odličnim uspjehom 2002. godine. Hifz Kur’ana položila sam 2003. godine, a na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu diplomirala sam 2009. godine.

Zaposlena sam u Gazi Husrev-begovoj medresi kao profesorica odgajateljica, gdje vodim dvije odgojne grupe.

Tokom studiranja na Fakultetu islamskih nauka dvije akademske godine bila sam stipendista Fonda “Bošnjaci’’. Ova pomoć bila mi je vrlo dragocjena i pomogla mi je da blagovremeno okončam svoje studentske obaveze. Stoga čelnim ljudima ovog Fonda želim izraziti duboku zahvalnost i zaželjeti im mnogo uspjeha i u narednom periodu.

Srdačan selam, Lejla hfz. Fulurija-Tutić
(Završila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu)

Zovem se Lina Rayan, po zanimanju sam doktor medicine. Tokom školovanja ostvarila sam prosječnu ocjenu 9.03. Dvije akademske godine sam bila stipendista Fonda “Bošnjaci”. Ta stipendija je značila mnogo u svakom aspektu, ali za mene lično predstavljala je moralnu satisfakciju, jer je postojao neko ko je prepoznao moj rad i trud tokom školovanja. Osim što sam je doživljavala kao nagradu za dotadašnji rad, tu stipendiju sam doživjela i kao motivaciju za nastavak rada, za postizanje novih i boljih uspjeha, kako u školovanju, tako i u životu. Zahvalna sam ljudima koji na ovakav način pomažu obrazovanju našeg naroda, jer je to moralna obaveza i dužnost svakog dobrog čovjeka.

Moja obaveza je da, kada to budem u mogućnosti, nastavim ovu prelijepu, a prije svega humanu tradiciju - da pomognem Fondu novčano i na taj način dam svoj doprinos u obrazovanju mladih ljudi, čiji trud treba prepoznati i nagraditi.

Lina Rayan
(Završila Medicinski fakultet u Sarajevu)

Esselamu alejkum!

Dragi prijetelji Podrinja, prije nego bilo šta drugo kažem, želim se najiskrenije zahvaliti u svoje lično ime i u ime naše drage djece.

Imali ste priliku vidjeti dječiju radost prilikom vaše posjete. Citiram vašeg direktora prilikom obraćanja djeci: “Neka znate djeco da ima neko u Sarajevu ko brine o vama, niste ostavljeni i zaboravljeni...”

Vjerujte, imao sam osjećaj da je moj iman porastao. Godinama nam se niko na taj način nije obratio, pa smo pomalo počeli gubiti nadu.

Međutim, pojavilo se drago lice i demantovalo naše misli. Bez obzira na ponuđenu pomoć, nama je to puno značilo i imao sam potrebu da vam prenesem svoje/naše utiske.

S poštovanjem,

Nisvet Mujanović, nasatvnik u POŠ u Križevićima, općina Zvornik

Poštovana gospodo,
Dugo sam razmišljala na koji način i kako da vam se zahvalim na svoj podršci i pomoći koju ste nam do sada ukazali. Na kraju krajeva, shvatila sam, da ne postoje riječi koje će dovoljno dobro moći opisati ovu moju zahvalnost koju osjećam prema vama. Ipak, ono što je meni najvažnije, a vjerujem i vama, jeste činjenica da ste ovu školu osigurali sredstvima, koja su od velike pomoći, kako nastavnicima da drže što kvalitetniju nastavu, tako i učenicima da istu nastavu prate i usavršavaju se. Možda je to jedan od načina da vam se zahvalimo i bar djelimično odužimo. Sva sredstva koja ste nam donirali u vidu udžbenika, nastavnih pomagala, instruktivne nastave, su utrošena po mom mišljenju na najbolji mogući način, a to je obrazovanje naših najmlađih koji su naša nada u bolje sutra, a na koje, nažalost, niko ne misli, pogotovo u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom želim istaći da vi ovakvim vidom pomoći, pomažete održivi povratak u RS-u, jer da nije bilo vas u pojedinim sitaucijama u kojim sam se lično našla, moj opstanak na ovim prostorima bio bi upitan, kao i roditelja svih učenika za koje vi donirate udžbenike. Nadam se da ćemo moji učenici i ja uspjehom u životu i radu najbolje iskazati našu zahvalnost prema vama. Na kraju ništa mi ne ostaje nego da vam se još jednom zahvalim na ukazanoj podršci i pomoći, bez koje bi bio mnogo teži moj rad, kao i rad mojih kolega, a samim tim i učenika. U nadi da ćemo i dalje sarađivati, srdačno vas pozravljam u ime mojih učenika, kolega i naravno u moje lično ime.

S poštovanjem,

Begija Smajić, rukovodilac POŠ u Potočarima

Esselamu alejkum!

Dragi prijatelji, dobro nam došli.
Mnogo me je obradovala vijest kad nam je učiteljica rekla da ćete posjetiti našu školu. Ja se zovem Hodžić Zemir. Idem u treći razred osnovne škole, odličan sam učenik.

Od srca vam se želim zahvaliti na donaciji udžbenika koje ste nam donirali na početku školske godine. Donacijom udžbenika mnogo ste pomogli nama djeci, a i našim roditeljima koji su nezaposleni. Moja porodica se vratila na Snagovo prije tri godine. Živim sa roditeljima i starijom sestrom koja je također odličan učenik, ona ide u šesti razred. Volim ići u školu, volim se igrati sa drugarima. Subotom i nedjeljom sa sestrom idem na mektepsku nastavu. Još jednom vam se od srca zahvaljujem i siguran sam da će vaša posjeta našem selu obradovati i drugu djecu kao što je obradovala i mene.

Puno vas selamim, Hodžić Zemir
(Učenik III razreda POŠ u Snagovu)

Dragi donatori! Ja se zovem Elmira Sarajlić i treći sam razred osnovne škole “Sveti Sava”, Zvornik. Odličan sam učenik i mnogo se trudim da učim. Imam brata koji također ide u treći razred. Bez vaše donacije morala bih svoje knjige dijeliti sa bratom, ali brat i ja sada imamo svoje knjige. Mnogo ste usrećili mene i moje prijatelje. Također vam se zahvaljujem i za paketiće. Uvijek ću vas se rado sjećati.

S poštovanjem, Elmira Sarajlić
(Učenica III razreda OŠ “Sveti Sava” u Zvorniku)

Poštovani,
Mi se zovemo Fatima i Ćamila. Učenice smo IX razreda u Potočarima. Iako smo ovo trebale i prije učiniti, ali nismo, pa smo osjetile potrebu da vam se sada trebamo zahvaliti na doniranju udžbenika za našu školu.

To što smo već navele da vam nismo prije napisale ovo pismo ne znači da smo vas zaboravile i isto tako ne znači da ćemo vas zaboraviti, jer vi ste nam omogućili, doniranjem ovih udžbenika, da ugledamo drugu stranu svijeta i njegove ljepote, kao što ste nam omogućili, također, i da učenjem iz ovih udžbenika upotpunjavamo znanje. I ne samo da ste pomogli nama dvjema, već i našim roditeljima i našim nastavnicima.

Našim roditeljima ste prvenstveno pomogli u finansiskoj situaciji, zatim na ušteđenom vremenu. Pošto su ovi udžbenici zasnovani na nacionalnoj osnovi, sigurno i sami znate da ih ne možemo naći i kupiti u malom gradu poput Srebrenice, niti bilo gdje u okolini. Možemo ih samo naći u većim gradovima, a vi ste se pobrinuli za to, što je našim roditeljima i nama dvjema od velike koristi. Nas dvije stvarno ne znamo na koji način da vam se odužimo, pokušat ćemo znanjem i učenjem iz ovih udžbenika kao i očuvanjem ovih udžbenika. Još jednom nam preostaje da vam se od srca zahvalimo na pomoći. Hvala.

Fatima Selimović i Ćamila Delić
(Učenice IX razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš“ Srebrenica, Područna škola u Potočarima)

Dobro se sjećam bio je čas matematike. Od tog događaja prošlo je već nekoliko dana, ali ja ipak želim svoja osjećanja da iskažem na ovaj papir kako bih se što duže sjećao tog događaja. Matematika nije baš omiljeni predmet, prvenstveno zbog težine, ali i ostalog, tako da sam se prvo obradovao kada sam vidio da grupa ljudi ulazi u naš razred. Prvo što sam zapazio to su bile nove lopte za košarku, odbojku i moju najomiljeniju igru fudbal. Pretpostavio sam da su nam ti ljudi donijeli te lopte na poklon i neizmjerno sam se radovao. Nastavnica nam je predstavila te ljude, tako da mi je dobro ostao u sjećanju taj naziv Fond “Bošnjaci“. Jedva sam čekao da nam se obrate, kako bih saznao da li su sve to lopte koje sam ja ugledao donijete na poklon našoj školi. U trenutku kada su predavali poklone za našu školu mojoj sreći nije bilo kraja, jer su sve te lopte nama donirane. Pošto je fizičko moj omiljeni predmet, što nije teško ni zaključiti iz navedenog, jedva sam čekao da imam čas i lično isprobam bar jednu fudbalsku loptu. Na času fizičkog sam zamolio nastavnika da dozvoli mojim drugovima i meni da se igramo fudbala sa novom loptom, što nam je i dozvolio. Čini mi se da nikad nisam imao bolji čas od toga, jer toliko smo bili sretni u igri, a lopta kao da je išla baš u onom pravcu u kojem sam želio da ide kada je šutnem. Vjerujem da je glavna poenta bila u novoj lopti, jer onu staru i deformisanu nije ni moguće bilo šutati.

Na kraju ništa drugo mi ne preostaje nego da se zahvalim tim ljudima iz Fonda “Bošnjaci“ iz Sarajeva, jer moje jedno veliko hvala je uistinu sitno i malo za njihovo tako veliko srce.

Rijad Hasanović, učenik POŠ u Potočarima

Hvala vam što ste nam donirali knjige i na svemu što činite za nas. Nastavite tako pomagati i drugoj djeci u ostalim školama. Mi vam se mnogo zahvaljujemo što nam činite i radite za nas. Hvala Vam što ste nam omogućili udžbenike i poklonili lijepe ruksake. Zahvaljujemo se Fondu “Bošnjaci” Sarajevo.

Puno pozdrava od Džejlane Smajić

Ovo pismo šaljem grupi ljudi koji su mi pomogli. Zahvaljujem vam se na svemu što ste meni i mom razredu donirali udžbenike i druge stvari. Ja vam od srca želim da pomognete i drugoj djeci kao što ste pomogli i nama, a posebno vam želim da budete sretni i veseli cijelog života. Mi vas volimo i mnogo smo sretni što smo vas upoznali. Pamtićemo vas do kraja života.

Kajić Emrah

Školska godina je počela, a ja sam tako zabrinut jer mi nedostaju knjige za školu. Znam da bi mi roditelji već kupili sve knjige da imaju novca, ali svjestan sam i vidim da su oni jako tužni što mi to ne mogu priuštiti. Danima već gledam kako oni jedva sastavljaju kraj s krajem i zbog mojih potreba moja tuga biva još veća. Rukovodilac naše škole nastavnica matematike nam govori da ćemo udžbenike koji nam nedostaju dobiti od jedne organizacije, ali ja nisam povjerovao u to, jer dosta donatora nam nešto obeća, pa to obećanje ne ispune.

Međutim, na moju radost, ovog puta nije bilo tako. Direktor te organizacije kojeg ću dugo pamtiti, Šahin Kerla je došao sa svojim saradnicima u našu školu i donio udžbenike za nas. Gledam u te knjige izložene po stolovima, dok nam se gospodin Kerla obraća i gotovo da ga više i ne čujem, jer među tim knjigama vidim knjige za bosanski jezik, historiju, geografiju, a za te predmete mi baš i nedostaju udžbenici. U jednom trenutku pomislih da spavam, ali pogledah oko sebe i vidjeh da to nije san nego java. Mojoj sreći u tom trenutku gotovo da nije bilo kraja. Obradovao sam se ne samo za sebe već i za moje drugove, drugarice, ali i za moje roditelje. Do kraja života ću pamtiti i biti zahvalan gospodinu Šahinu Kerli, a samim time i organizaciji Fond “Bošnjaci”.

Huso Hasanović