Vakufnama


title-leaf
vakufnama
Vakufnama

Fond ''Bošnjaci'' je 1997. godine, u okviru Stranke demokratske akcije, osnovao rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom oružane agresije na našu zemlju.

Nakon četiri godine rada u okviru SDA i stipendiranja značajnog broja studenata sa područja cijele Bosne i Hercegovine, u želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga bilo kakvih političkih i drugih konotacija, r. Alija Izetbegović je 16. aprila 2001. godine uvakufio Fond ''Bošnjaci'' prenoseći osnivačka prava na Vakufsku direkciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz obavezu da se sa uvakufljenom imovinom upravlja savjesno, nastojeći da se u tom poslu ne učini loše djelo, a da se prihodi od uvakufljene imovine koriste u svrhu obrazovanja i nauke.

Fond ''Bošnjaci'' je, kao jedini trajni novčani vakuf u našoj zemlji, pored stipendiranja značajnog broja posebno nadarednih učenika i studenata i realizacije niza drugih projekata u cjelosti sačuvan i dvostruko uvećan. Nadamo se da je do sada opravdao svoje postojanje i u cijelosti ispunio želju i očekivanja Vakifa. Ovo je jedan od praktičnih dokaza Izetbegovićeve vizije i shvatanja važnosti i značaja ulaganja u obrazovanje mladih. Naša obaveza je da slijedimo volju Vakifa izraženu u Vakufnami što Fond ''Bošnjaci'' brižljivo čini dugi niz godina.