DOSTOJANSTVENO OBILJEŽENA DESETA GODIŠNJICA OD SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA PREDSJEDNIŠTVA RBIH I OSNOVAČA-VAKIFA FONDA ''BOŠNJACI'' ALIJE IZETBEGOVIĆA

Subota, 19.10.2013.

DOSTOJANSTVENO OBILJEŽENA DESETA GODIŠNJICA OD SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA PREDSJEDNIŠTVA RBIH I OSNOVAČA-VAKIFA FONDA ''BOŠNJACI'' ALIJE IZETBEGOVIĆA U subotu 19.10.2013. godine u organizaciji Muzeja ''Alija Izetbegović'' iz Sarajeva dostojanstveno je obilježena deseta godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača-vakifa Fonda ''Bošnjaci'' r. Alije Izetbegovića.

Na šehidskom mezarju ''Kovači'' sa početkom u 11,00 sati mnogobrojne delegacije sa područja cijele Bosne i Hercegovine položile su cvijeće i proučile Fatihu dok su predstvnici MIZ-a Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom mr. Feridom ef. Dautovićem, proučili i predali hatma-dovu pred dušu svog predsjednika. O liku i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i prvog predsjednika SDA govorio je dr. Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora stranke.

U prisustvu velikog broja vjernika i učača Časnog Kur'ana predvođenih Reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Huseinom ef. Kavazovićem u Gazi Husrev-begovoj džamiji, prije podne namaza, proučena je i predata hatma-dova pred dušu r. Alije Izetbegovića.

Dobro posjećen, osmišljen i organiziran program završen je svečanom Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu kojoj je prethodila izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji ''Moj bijeg u slobodu'', održanoj u Počitelju od 8. do 14. oktobra 2013. godine posvećenoj prvom predsjedniku Predsjedništva R BiH r. Aliji Izetbegoviću.

Pored članova porodice r. Alije Izetbegovića svečanoj Akademiji prisustvovale su mnogobrojne istaknute ličnosti iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života kako iz BiH tako i iz mnogih prijateljskih nam zemalja.

Prisutnima su se sa puno poštovanja lika i djela r. Alije Izetbegovića sa izuzetno nadahnutim i emotivnom govorom, prisjećajući se susreta u teškim vremenima kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za njen narod, obratili bivši predsjednik Republike Hrvatske g-din. Stjepan Mesić, francuski filozof Bernard Henri Levi i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Iskrene čestitke organizatoru.

Poruka sebi:
''Ostani uspravan.
Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?
Kojim god putem da kreneš na kraju čeka smrt.
I sve se završava propašću.
I ti ćeš umrijeti.
I ovaj svijet će umrijeti.
Zato ostani uspravan.''

Alija Izetbegović, 10. oktobar 2001. godine

Fotografije


Novosti


Utorak, 18.12.2018.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU

U nedjelju, 16. decembra 2018. godine u prisustvu velikog broja zvanica, stipendista i njihovih roditelja, medija i prijatelja Fonda ''Bošnjaci'' upriličena je svečanost potpisivanja ugovora o... detaljnije

Četvrtak, 29.11.2018.

REZULTATI KONKURSA ZA DODJELU STIPENDIJA ZA ŠK./AK. 2018/19. GODINU

Na osnovu Pravilnika o dodjeli stipendija i Odluke Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' na internet stranici Fonda i web portalu IZ-e u BiH objavljeni su Konkursi za dodjelu stipendija za šk./ak.... detaljnije

Srijeda, 28.11.2018.

UO FONDA RAZMATRAO ŽALBE KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA

Upravni odbor Fonda je, na 48. sjednici održanoj 28.11.2018. godine, razmatrao žalbe kandidata za dodjelu stipendija za šk./ak. 2018/19. godinu. Od 233 kandidata rangiranih za dodjelu stipendija... detaljnije

Arhivska fotogalerija