Potpisani ugovori o stipendiranju za šk./ak. 2019/20.


U subotu, 21. decembra 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu Fond ''Bošnjaci'' je upriličio svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju za šk./ak. 2019/20. godinu.

Kako bi se od zaborava sačuvalo sve ono što je u proteklih dvadesetak godina urađeno snimljen je dokumentarni film o Fondu ''Bošnjaci'' koji je prikazan na početku ove svečanosti.

Nakon prikazanog filma prisutnima se obratio Šahin Kerla, u svojstvu direktora Fonda i predsjednika Komisije za dodjelu stipendija navodeći kako je do sada stipendirano preko 2.600 učenika i studenata, među kojima je i 125 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 , zatim više od 260 dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'', preko 160 učenika generacije i 18 hafiza Kur'ana. Prosječna ocjena dosadašnjih stipendista kretala se kod studenata od 9,00 do 9,60 a kod učenika od 4,70 do 5,00.

Direktor Fonda je u najkraćem upoznao prisutne o Pravilniku, kriterijima, procedurama i sistemu bodovanja kandidata, te dodjeli stipendija za šk./ak. 2019/20. godinu.

U ovoj godini dodijeljeno je 60 stipendija od čega 45 za studente i 15 za učenike čija prosječna ocjena kod studenata iznosi 9,44 a kod učenika 4,90. Među dobitnicima ovogodišnjih stipendija je 12 studenata i studentica sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim Univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Na objavljenu preliminarnu rang-listu kandidata za dodjelu stipendija nije uložena niti jedna žalba.

U nastavku direktor Fonda se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos u afirmaciji, očuvanju i unapređenju rada Fonda ''Bošnjaci'', posebno se zahvaljujući vakifima i donatorima Fonda koji su do sada donirali oko 1.900.000,00 KM.

Na kraju obraćanja direktor Fonda je uputio nekoliko poruka stipendistima Fonda posebno naglašavajući kako se od njih očekuje da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanu u svojoj domovini i učine je boljom i prosperitetnijom, da rade na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'' i da ga finansijski pomažu u skladu sa svojim mogućnostima kako bi na taj način osigurali nastavak ove plemenite misije.

Volio bih da u trenucima kada vam drugi govore da živimo u vremenu kada ''sve ima svoju cijenu, a ništa nema svoju vrijednost'', pokažete da principi koje živite, principi istine, pravednosti i poštenja nisu na prodaju i da nema blaga kojim se oni mogu kupiti – poručio je direktor Fonda "Bošnjaci".

U ime ovogodišnjih stipendista prisutnima se obratila Hfz. Velida Smajlović Aletić, studentica II godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu na odsjeku za Arapski jezik i književnost sa prosječnom ocjenom 10,00 inače učenica generacije GHB medrese u Sarajevu. Velida je iskazala posebnu zahvalnost Fondu ''Bošnjaci'' i svima onima koji vrijedno rade na ispunjavanju emaneta rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, osnivača i vakifa Fonda koji je znao koliko je važno ulagati u obrazovanje mladih naraštaja, njihovo potpomaganje na tom putu, a sve s ciljem jačanja države i poboljšanja općeg stanja. Na kraju obraćanja pozvala je stipendiste da ne odustaju od borbe za bolje stanje našeg društva, ističući kako se to može postići uz trud i iskrenost na putu Istine.

Čuvajmo svoj identitet pridržavajući se uzvišenih principa naše vjere i nemojmo nikada pomisliti da naš život, naš uspjeh i napredak zavisi od ljudi, on isključivo zavisi od Allaha dž.š. koji posjeduje svo znanje. Svoje znanje i sposobnosti koje su nam darovane koristimo za opće dobro i korist našeg društva i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – kazala je hafiza Smajlović Aletić.