Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata za šk./ak. 2022/23. godinu


U subotu, 10.12.2022. godine, u sali Studentskog centra IZ u Bosni i Hercegovini, u prisustvu članova Upravnog i Nadzornog odbora, prijatelja Fonda, stipendista i medija upriličena je svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju učenika i studenta za šk./ak. 2022/23. godinu.

Prisutnima se obratio Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci'' koji je govorio o cilju osnivanja, misiji, ulozi, značaju i postignućima Fonda s posebnim osvrtom na stipendiranje nadarenih učenika i studenata. Do sada je, kako je kazao, stipendirano preko 3.000 učenika i studenata među kojima je 130 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na javnim visoko-školskim ustanovama u našoj zemlji, preko 330 studenata dobitnika najprestižnijih univerzitetskih priznanja kao što su ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'' i dr., zatim više od 200 brucoša učenika generacije i 18 hafiza Časnog Kur'ana.

U ovoj godini dodijeljeno je 45 stipendija studentima na prvom i drugom ciklusu studija, jedna stipednija na trećem ciklusu studija i 16 stipendija učenicima srednjih škola. Prosječna ocjena kod studenata iznosi 9,15 a kod učenika 4,88. Među dobitnicima ovogodišnjih stipendija 4 studentice su sa prosječnom ocjenom 10,00 i tri učenika generacije.

Na kraju obraćanja direktor Fonda je pozvao stipendiste da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanu u našoj zemlji i učine je što boljom i prosperitetnijom, da rade na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'', finansijski ga pomažu u skladu sa svojim mogućnostima kako bi se i na taj način osigurao nastavak ove plemenite misije.

Pored direktora Fonda, prisutnima su se obratili prof.dr. Enes Ljevaković, zamjenik Reisu-l-uleme IZ u BiH i ujedno predsjednik Nadzornog odbora i Huso Salihović, predsjednik Upravnog odobra Fonda. U ime ovogodišnjih dobitnika stipendije obratila se i zahvalila Aida Rihić, studentica I godine II ciklusa studija Pravnog fakulteta u Zenici sa prosječnom ocjenom 10,00 , dobitnica priznanja ''Povelja dekana'' i ''Povelja rektora'' Univerziteta u Zenici.

Ovom prilikom dodjeljena je vakufnama prof.dr. Enesu Ljevakoviću, najvećem novom vakifu Fonda ''Bošnjaci''.