ODRŽANA STUDENTSKA KONFERENCIJA O ALIJI IZETBEGOVIĆU "BOSNA PRIJE SVEGA"


Povodom obilježavanja trinaeste godišnjice od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i osnivača/vakifa Fonda ''Bošnjaci'', Alije Izetbegovića, 22. oktobra 2016. godine, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, sa početkom u 11:00 sati, održana je Studentska konferencija ''Bosna prije svega''.

Organizatori konferencije bili su Fond ''Bošnjaci'', Udruženje ''Mladi muslimani'' i Muzej ''Alija Izetbegović 1925-2003''. Pored velikog broja gostiju i studenata konferenciji su prisustvovali uvaženi članovi porodice Izetbegović, kao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine g-din. Bakir Izetbegović.

Na konferenciji je uzelo učešće devet studenata od čega su šest stipendisti Fonda ''Bošnjaci''. Studenti su imali oko mjesec dana da prouče djela Alije Izetbegovića te svoje radove napišu i finaliziraju, a mentorstvo nad njihovim radovima pripalo je prof.dr. Admiru Mulaosmanoviću.
Na samom početku konferencije, prisutnim su se obratili Edhem Bakšić - predsjednik Udruženja ''Mladi muslimani'', Šahin Kerla – direktor Fonda ''Bošnjaci'' i Adnan Žiško – direktor Muzeja ''Alija Izetbegović 1925-2003''. Nakon toga je uslijedilo izlaganje radova studenata koje je bilo podijeljeno u tri panela.

U prvom panelu izlagali su: Adna Mešanović, studentica druge godine Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, o temi Školovanje i profesionalni život Alije Izetbegovića; Armin Džunuzović, student pete godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, o temi Alija Izetbegović i mladomuslimanski pokret i Dino Proha, student pete godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, o temi Alija Izetbegović – lider i predsjednik.

U drugom panelu izlagali su: Alma Kubura, studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, o temi Izetbegovićev odnos prema predstavnicima međunarodne zajednice; Merjem Mekić, studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, o temi Alijina vizija Sjedinjenih Američkih Država i Aziz Skopljak, student druge godine Fakulteta islamskih nauka, o temi Odnos Alije Izetbegovića prema ulemi i Islamskoj zajednici.  

U trećem panelu izlagali su: Aida Sadiković Mehonić, apsolventica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, o temi Zatvorski dani Alije Izetbegovića – vrijeme produktivnosti; Fatima Camić, studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka, o temi Temeljne ideje Islamske deklaracije te Merjem Brković, studentica treće godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, o temi Politička vizija Alije Izetbegovića.

Čast nam je u ime Fonda ''Bošnjaci'' ovu konferenciju proglasiti izuzetno uspješnom, što potvrđuju i veliki aplauzi koje su studenti dobili od publike nakon svojih izlaganja. Studenti su temama i uopće konferenciji pristupili krajnje ozbiljno, stručno i profesionalno, nastojali su analitički i kritički obraditi zadane teme iz života i djela Alije Izetbegovića i na taj način dati svoj doprinos u širenju misije i vizije rahmetli predsjednika, a koja je uključivala: lidrestvo,  pravdu, iskustvo, znanje i dr. Studenti su svojim radovima i izlaganjima opravdali očekivanja prisutnih i pokazali i dokazali da je zaista u njihovim životima ''Bosna prije svega''.

Nakon konferencije pristupit će se obradi radova i uređivanju zbornika sačinjenog od devet prezentiranih radova, koji bi javnosti trebao biti dostupan početkom 2017. godine.

Još jednom, se zahvaljujemo i srdačno čestitamo studentima na uspješnoj konferenciji!