Obilježena 25. godišnjica Fonda "Bošnjaci"


U Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prisustvu velikog broja zvanica, vakifa, donatora, predstavnika institucija, prijatelja, bivših stipendista Fonda i medija održana je svečanost u povodu obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Fonda ''Bošnjaci''.

Ovom prilikom je iskazana posebna zahvalnost i poštovanje osnivaču i vakifu Fonda ''Bošnjaci'' r. Aliji Izetbegoviću i svima onima koji su prepoznali ulogu i značaj ovog posebnog i jedinog novčanog vakufa u našoj zemlji i dali svoj doprinos u njegovom očuvanju i unaprjeđenju.

Zahvalnice jednom broju donatora uručili su Šahin Kerla, direktor, Lejla Akšamija, članica i Huso Salihović, predsjednik Upravnog odbora Fonda.

Prisutnima se obratio Šahin Kerla koji je naglasio potrebu kontinuirane pomoći u obrazovanju i nauci posebno nadarenim učenicima i studentima u našoj zemlji, te važnosti očuvanja i unaprjeđenja ovog nadasve plemenitog vakufa.
Nezim Halilović Muderris, kao nekadašnji direktor Vakufske direkcije i jedan od potpisnika vakufname je istakao značaj očuvanja i unaprjeđenja Fonda posebno naglašavajući odgovornost i ulogu rukovodstva u njegovom radu i djelovanju.

Jedan od najvećih donatora iz reda fizičkih lica g-din. Muzaffer Čilek, počasni konzul naše zemlje u Bursi se, između ostalog, zahvalio Fondu na odgovornosti i transparentnosti u radu iskazujući spremnost za nastavak podrške Fondu ''Bošnjaci''.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i g-din. Bakir Izetbegović, predsjednik i jedan od donatora Fonda, naglašavajući kako je najbolji odgovor na sve izazove sa kojima se suočava naša zemlja edukacija i obrazovanje najboljih među nama. Samo educirani i dobro obrazovani kadrovi mogu dati odgovor na izuzetno tešku i složenu situaciju u našoj zemlji.

U drugom dijelu programa uručene su vakufname novim vakifima Fonda ''Bošnjaci''. Jednom od vakifa Fonda prof. dr. Enesu Ljevakoviću, zamjeniku reisul-uleme IZ u BiH, koji je uvakufio značajna finansijska sredstva pred dušu rahmetli oca hafiza Muharema Ljevakovića i rahmetli majke Nafize Ljevaković rođene Ibrahimkadić, vakufnamu je uručio direktor Fonda.

Zamjenik reisul-uleme uleme je uručio vakufname ostalim vakifima. U obraćanju je, između ostalog kazao kako govor o Fondu ''Bošnjaci'' započinje i na neki način završava sa r. Alijom Izetbegovićem koji je u vremenu nakon oružane agresije na našu zemlju uočio da je pretpostavka za obnovu i izgradnju našeg društva ulaganje u obrazovanje i nauku.

Moderatorica programa bila je dugogodišnja stipendistica Fonda doc. dr. Amra Džaferović Hasečić jedna od najboljih i najuspješnijih učenica i studenata u našoj zemlji.

Sa ove svečanosti odaslana je poruka svima onima koji su prepoznali važnost, ulogu i značaj Fonda ''Bošnjaci'' kako mogu, ukoliko žele, i sami biti dio ovog plemenitog vakufa kroz novo novčano uvakufljenje ili donatorstvo i na taj način dati svoj doprinos njegovom trajnom opstanku i pomoći u obrazovanju generacija koje dolaze.