Fond ''Bošnjaci'' dodijelio 86 stipendija za šk./ak. 2021/22.g.


U prostorijama Vakufske direkcije IZ u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, upriličena je svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli 86 stipendija učenicima i studentima za šk./ak. 2021/22. godinu.

Prisutnima se obratio Šahin Kerla, direktor Fonda i ujedno predsjednik Komisije za dodjelu stipendija naglašavajući, između ostalog, važnost, ulogu i značaj osnivanja Fonda ''Bošnjaci''.

U protekle dvadeset i četiri godine realizovano je niz aktivnosti među kojima je najvažnija stipendiranje posebno naradenih učenika i studenata. Do sada je stipendirano 2.880 učenika i studenata od čega 135 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na javnim visoko-školskim ustanovama u našoj zemlji, 320 studenata dobitnika najprestižnijih priznanja kao što su ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'' i dr., zatim 190 brucoša učenika generacije i 18 hafiza Časnog Kur'ana.

U ovoj godini dodijeljeno je 20 stipendija studentima na drugom ciklusu studija, 50 stipendija studentima na prvom i 16 učenicima srednjih škola.

Prosječna ocjena dobitnika stipendija studenata na drugom ciklusu studija iznosi 9,76 , a na prvom 9,18, dok kod učenika prosječna ocjena iznosi 4,83. Među dobitnicima ovogodišnjih stipendija je 15 studenata i studentica sa prosječnom ocjenom 10,00.

Na kraju obraćanja direktor Fonda je pozvao stipendiste da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanu u svojoj zemlji i učine je što boljom i prosperitetnijom, da rade na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'', finansijski ga pomažu u skladu sa mogućnostima kako bi se i na taj način osigurao nastavak ove plemenite misije.