Druga Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću ''Bosna prije svega''


U povodu dvadesete godišnjice od preseljenja na bolji svijet prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda ''Bošnjaci'', Alije Izetbegovića, 12. oktobra 2023. godine, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održana je druga Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću pod nazivom ''Bosna prije svega''. Organizatori konferencije bili su Fond ''Bošnjaci'', Muzej ''Alija Izetbegović'', Fondacija ''Alija Izetbegović'' i Udruženje ''Mladi muslimani''.

Pored velikog broja poštovaoca lika i djela Alije Izetbegovića, učenika i studenata konferenciji su prisustvovali uvaženi članovi porodice Izetbegović.

Prisutnima se, u ime organizatora konferencije, obratio prof.dr. Admir Mulaosmanović pod čijim su mentorstvom studenti, u proteklih nekoliko mjeseci, izučavali pisana djela predsjednika Alije Izetbegovića. U ime porodice prisutnima se obratio g. Bakir Izetbegović uz zahvalu organizatorima i studentima preporučujući mladima da izučavaju djela Alije Izetbegovića, a posebno kada se radi o djelu ''Moj bijeg u slobodu''.

Na konferenciji je uzelo učešće devet studenata od kojih su većina stipendisti Fonda ''Bošnjaci''. Studenti su svoje radove prezentovali u tri panela.

U prvom panelu izlagali su: Armin Žunić, student II godine Master studija ETF-a Univerziteta u Sarajevu o temi Vizija u djelu ''Moj bijeg u slobodu'', Amina Karić, studentica VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o temi Sloboda prema djelu ''Mog bijeg u slobodu''  i Ahmed Šadinlija, student IV godine FIN-a Univerziteta u Sarajevu o temi Alija Izetbegović kao vrhovni komandant.

U drugom panelu izlagali su: Lamija Veladžić, studentica III godine FPN-a Univerziteta u Sarajevu o temi Drugi o Aliji Izetbegoviću, Naida Redžić, studentica V godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o temi Alija Izetbegović o drugom i drugačijem i Nermin Avdukić, student II godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o temi Izetbegovićevo poimanje ''trećeg puta'' (blokovska podjela)

U trećem panelu izlagali su: Amina Kahriman, studentica I godine Master studija Fakulteta za upravu Univerziteta u Sarajevu o temi Razmišljanja o Evropi, Elvedin Omerović, student II godine FPN-a Univerziteta u Sarajevu o temi Alija Izetbegović problem/kritika obrazovanja u islamskom svijetu, te Nedžma Latić, Bachelor Međunarodnih odnosa na IUS-u o temi Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića.

Studenti su izučavanju dijela Alije Izetbegovića pristupili krajnje odgovorno, stručno i profesionalno, nastojeći analitički i kritički obraditi zadane teme i na taj način dati svoj doprinos u širenju misije i vizije rahmetli predsjednika kao državnika, lidera, čovjeka dijaloga i jednog od najzaslužnijih za opstanak i očuvanje multietničke Bosne i Hercegovine. Oni su svojim radovima i izlaganjima opravdali očekivanja prisutnih i na sebi svojstven način pokazali i dokazali da je zaista u njihovim životima ''Bosna prije svega''.

Na konferenciji su dodijeljene novčane nagrade i priznanja pobjednicima literarnog natječaja o temi ''Ostani uspravan, kako ćeš pognute glave ispod zvijezda''.