DOSTOJANSTVENO OBILJEŽENA DESETA GODIŠNJICA OD SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA PREDSJEDNIŠTVA RBIH I OSNOVAČA-VAKIFA FONDA ''BOŠNJACI'' ALIJE IZETBEGOVIĆA


U subotu 19.10.2013. godine u organizaciji Muzeja ''Alija Izetbegović'' iz Sarajeva dostojanstveno je obilježena deseta godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača-vakifa Fonda ''Bošnjaci'' r. Alije Izetbegovića.

Na šehidskom mezarju ''Kovači'' sa početkom u 11,00 sati mnogobrojne delegacije sa područja cijele Bosne i Hercegovine položile su cvijeće i proučile Fatihu dok su predstvnici MIZ-a Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom mr. Feridom ef. Dautovićem, proučili i predali hatma-dovu pred dušu svog predsjednika. O liku i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i prvog predsjednika SDA govorio je dr. Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora stranke.

U prisustvu velikog broja vjernika i učača Časnog Kur'ana predvođenih Reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Huseinom ef. Kavazovićem u Gazi Husrev-begovoj džamiji, prije podne namaza, proučena je i predata hatma-dova pred dušu r. Alije Izetbegovića.

Dobro posjećen, osmišljen i organiziran program završen je svečanom Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu kojoj je prethodila izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji ''Moj bijeg u slobodu'', održanoj u Počitelju od 8. do 14. oktobra 2013. godine posvećenoj prvom predsjedniku Predsjedništva R BiH r. Aliji Izetbegoviću.

Pored članova porodice r. Alije Izetbegovića svečanoj Akademiji prisustvovale su mnogobrojne istaknute ličnosti iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života kako iz BiH tako i iz mnogih prijateljskih nam zemalja.

Prisutnima su se sa puno poštovanja lika i djela r. Alije Izetbegovića sa izuzetno nadahnutim i emotivnom govorom, prisjećajući se susreta u teškim vremenima kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za njen narod, obratili bivši predsjednik Republike Hrvatske g-din. Stjepan Mesić, francuski filozof Bernard Henri Levi i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Iskrene čestitke organizatoru.

Poruka sebi:
''Ostani uspravan.
Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?
Kojim god putem da kreneš na kraju čeka smrt.
I sve se završava propašću.
I ti ćeš umrijeti.
I ovaj svijet će umrijeti.
Zato ostani uspravan.''

Alija Izetbegović, 10. oktobar 2001. godine