Stipendije

Proces učenja traje cijeli čovjekov život. Ipak, postoje periodi u toku života koji su ključni u procesu usvajanja znanja i od kojih, u većini slučajeva, zavisi naše buduće zanimanje. Jedan od takvih  perioda u kojem smo najviše posvećeni nauci jeste period studiranja. To je dugotrajan proces koji iziskuje dosta intelektualnog napora, ali pored toga i značajna finansijska sredstva, koja su u današnjim socijalno-ekonomskim okolnostima nedostižna velikom broju mladih u Bosni i Hercegovini. Oni koji imaju privilegiju da studiraju susreću se i sa problemima osiguravanja smještaja te prilagođavanja na novu sredinu, a na sve ostale troškove treba dodati i one za osiguranje neophodne literature u toku studija. Stoga, svaka pomoć u bilo kojem pogledu za studenta je dragocjena jer mu omogućava da svu svoju pažnju usmjeri ka osnovnom zadatku, a to je učenje.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, Sarajevo, 2005. godine
Razumijevajući u potpunosti situaciju u kojoj se nalaze Bošnjaci generalno, a posebno populacija mladih, Fond “Bošnjaci“ je kao svoj primarni zadatak  postavio stipendiranje uspješnih i talentovanih studenata i učenika. Novi kadrovi iz svih oblasti su nova energija, ubačena u sistem, koja će ubrzati razvoj našeg društva jer samo mladi posjeduju neophodnu  hrabrost za nove izazove i prijeko potrebnu inovativnost koja leži u temelju svakog napretka. Ukoliko znamo da smo u periodu četverogodišnje agresije i genocida (1991-1995) ostali trajno bez velikog broja mladih i obrazovanih kadrova koji su bili oslonac razvoja Bosne i Hercegovine ali i opstanka Bošnjaka u njoj, finansiranje obrazovanja novih generacija trebalo bi biti prvo na listi državnih prioriteta. No kao i uvijek, u toku svoje duge povijesti Bošnjaci ne mogu računati na ozbiljniju podršku državnih struktura i osuđeni su da se sami snalaze i osiguravaju sredstva za obrazovanje. U ovakvim trenucima do izražaja dolazi značaj fondova, fondacija i vakufa koji podržavaju obrazovanje učenika i studenata. Ponekad su upravo ove organizacije jedina adresa na koju se  studenti i učenici mogu obratiti za pomoć i podršku u procesu studiranja.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u prostorijama Općine Stari Grad, Sarajevo, 2008. godine
Ponosni smo što i Fond “Bošnjaci” predstavlja jednu od takvih adresa na kojoj je veliki broj mladih pronašao rješenje za svoje finansijske probleme i tako uspješno okončao svoje školovanje. Preko 1.000 dodijeljenih stipendija mladim ljudima nije samo puka brojka. To je 1.000 nasmijanih i sretnih lica, to je 1.000 zadovoljnih roditelja, to je 1.000 riješenih problema i to je 1.000 uspješnih i aktivnih mladih Bošnjaka.

Iz godine u godinu Fond je povećavao broj stipendija i drugih vidova pomoći u obrazovanju. Svojom transparentnošću i konkretnim radom zasnovanim na želji Vakifa i propisima Fonda stekao se poseban ugled što je rezultiralo izuzetno velikim odazivom studenata na konkurse. Samo u šk./ak. 2012/13. godini na objavljene konkurse za dodjelu stipendija prijavilo se preko 470 studenata i učenika tako da je Komisija za dodjelu stipendija imala težak zadatak. Da bi se izbjegle bilo kakve nejasnoće i moguće sumnje u način i kriterije sistema bodovanja, pored konkursa objavljen je javno i sistem bodovanja kao i broj osvojenih bodova aplikanata, tako da je svaki aplikant mogao sam utvrditi broj bodova i time provjeriti objektivnost rada Komisije. U šk./ak. 2012/13. godini Fond “Bošnjaci” dodijelio je 170 stipendija od čega 120 iz sredstava Fonda i 50 iz sredstava koje osigurava “Bejtuzzekat” iz Kuvajta. Stipendije koje osigurava Fond ‘’Bošnjaci’’ dodjeljuju se učenicima i studentima sa područja cijele teritorije Bosne i Hercegovine, neovisno o sjedištima škola i univerziteta. Stipendije se redovno isplaćuju u iznosu od po 120,00 KM za učenike i 150,00 KM za studente u trajanju od 10 mjeseci. Stipendije za koje sredstva osigurava “Bejtuzzekat” iz Kuvajta se dodjeljuju po eksteritorijalnom principu po univerzitetima i isplaćuju se u trajanju od 12 mjeseci u iznosu od 30 KWD, odnosno 150,00 do 160,00 KM mjesečno u ovisnosti o vrijednosti kursa kuvajtskog dinara.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Općine Stari Grad, Sarajevo, 2009. godine
Stipendisti našeg Fonda su najuspješniji studenti fakulteta u Bosni i Hercegovini, što je ocjena nastavnika i uprave univerziteta i fakulteta na kojima studiraju. Pored postignutih izvanrednih rezultata u obrazovanju, oni su i najbolji primjeri lijepog i pristojnog ponašanja. ''Zlatni'' studenti Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2009/10, 2010/11 i 2011/12. godini su stipendisti Fonda ''Bošnjaci'', a to su: Irfan Glogić, Alem Memić, Amra Džaferović, Salem Malikić, Admir Greljo, Hana Fatkić, Adnan Zahirović, Almir Djedović i Mediha Zukić. Pored njih stipendisti Fonda su učenici generacije, studenti sa prosječnom ocjenom 10 u toku dosadašnjeg školovanja, zatim hafizi Kur’ana, kao i oni koji su osvojili izuzetne rezultate na kantonalnim, državnim, međunarodnim i svjetskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, tehničkih nauka i dr.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, Sarajevo, 2010. godine
Društva čije se ekonomije zasnivaju samo na eksploataciji prirodnih resursa su osuđena na propast, budući da su zalihe tih resursa ograničene i na posljetku eksploatacija prestaje. Stoga osnovni zadatak svakog društva jeste osiguravanje opstanka i prosperiteta, što se može ostvariti samo kroz dugoročno, kontinuirano i kvalitetno ulaganje  u obrazovanje. Savršen primjer za takvo upravljanje resursima pameti je Japan, koji po bogatstvu prirodnih resursa spada u red najsiromašnijih zemalja, ali je zahvaljujući ulaganju u kvalitetno obrazovanje razvio jednu od najuspješnijih i najstabilnijih ekonomija u svijetu. 

Recept uspjeha u Japanu je jednostavan - kvalitetno obrazovanje. Društvo koje posjeduje veliki broj mislećih ljudi lahko će nadomjestiti sve nedostatke na bilo kojem polju. Naša je želja da Bosna i Hercegovina bude jedna pravedna i prosperitetna država pa ćemo zbog toga i ustrajavati na pomaganju obrazovanja mladih  kao jedinom ispravnom putu u ostvarenju te želje.

Novosti


Utorak, 18.12.2018.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU

U nedjelju, 16. decembra 2018. godine u prisustvu velikog broja zvanica, stipendista i njihovih roditelja, medija i prijatelja Fonda ''Bošnjaci'' upriličena je svečanost potpisivanja ugovora o... detaljnije

Četvrtak, 29.11.2018.

REZULTATI KONKURSA ZA DODJELU STIPENDIJA ZA ŠK./AK. 2018/19. GODINU

Na osnovu Pravilnika o dodjeli stipendija i Odluke Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' na internet stranici Fonda i web portalu IZ-e u BiH objavljeni su Konkursi za dodjelu stipendija za šk./ak.... detaljnije

Srijeda, 28.11.2018.

UO FONDA RAZMATRAO ŽALBE KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA

Upravni odbor Fonda je, na 48. sjednici održanoj 28.11.2018. godine, razmatrao žalbe kandidata za dodjelu stipendija za šk./ak. 2018/19. godinu. Od 233 kandidata rangiranih za dodjelu stipendija... detaljnije

Arhivska fotogalerija