VISOKA DELEGACIJA MINISTARSTVA OBRAZOVANJA REPUBLIKE TURSKE POSJETILA FOND ''BOŠNJACI''


U vremenu od 09. do 13. 04. 2018. godine visoka delegacija Ministarstva obrazovanja Republike Turske na čelu sa Celilom Güngörom, Generalnim direktorom Direkcije za specijalno obrazovanje i usluge savjetovanja Ministarstva obrazovanja Republike Turske boravila je u posjeti Fondu ''Bošnjaci''.

U cilju realizacije obaveza predviđenih Protokolom o saradnji potpisanim između Ministarstva obrazovanja Republike Turske, Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i Fonda ''Bošnjaci'' koji se odnosi na obezbjeđenje finansijskih sredstava za stipendiranje djece rudara stradalih u Somi, kao i realizacije projekta pomoći školama i djeci sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini, održan je sastanak Izvršnog odbora kome su pored članova delegacije iz Republike Turske prisustvovali direktor i članovi upravnog odbora Fonda, te g-din Vasi Ete, ataše za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju Republike Turske i Fonda ''Bošnjaci'' primili su prof.dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, konzulica Republike Turske u Mostaru, direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru i zamjenik direktora Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju za Sarajevo (TIKA).

Ovom prilikom upriličena je posjeta Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece ''Mjedenica'' u Sarajevu i Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru kojima je Ministarstvo obrazovanja Republike Turske, putem TIKA-e, obezbijedilo sanaciju jednog broja učionica. Za ove i još jedan broj škola biće obezbjeđena nastavna pomagala i oprema.

Pored oficijalnih sastanaka ogranizovana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači, Muzeju ''Alija Izetbegović'', vojnom objektu ARK D-0 u Konjicu, te je upriličen obilazak Mostara, Počitelja, Blagaja, Travnika i Jajca.