URUČENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM STIPENDISTIMA FONDA I POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU


Uz video prezentaciju i prigodna obraćanja g-dina Šahina Kerle, direktora Fonda i Muharema Hasanbegovića, predsjednika Upravnog odbora u prostorijama velike sale Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u subotu, 21.12.2013. godine u prisustvu stipendista, rodbine i prijatelja dodjeljene su novčane nagrade i priznanja najuspješnijim stipendistima Fonda ''Bošnjaci'' i potpisani Ugovori o stipendiranju nadarenih učenika i studenata za šk./ak. 2013/14. godinu.

Ugovor je potpisalo 20 učenika i 138 studenata od čega 24 studenata sa prosječnom ocjenom 10 među kojima je 5 doktoranata, 4 magistranta, 2 hafiza Časnog Kur'ana i 16 brucoša učenika generacije.

Za postignute rezultate u toku dosadašnjeg studija stipendistima Fonda Adnanu Zahiroviću, studentu prve godine doktorskog studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za hemiju, proglašen najboljim studentom prvog i drugog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i najuspješnijim studentom Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2011/12. i 2012/13. godini, Hani Fatkić, studentici prve godine doktorskog studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za računarstvo i informatiku, proglašena najboljom studenticom prvog i drugog ciklusa studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Merjemi Bečić, studentici četvrte godine studija Fakulteta menadžmenta i javne uprave Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za ekonomiju, Smajilu Haliloviću i Arminu Nurkanoviću, studentima treće godine studija Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli na odsjeku energetska elektrotehnika, Šejli Hadžić, studentici treće godine studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli na odsjeku za primjenjenu fiziku, Amini Kurtović, studentici prve godine master studija Fakulteta za metalurgiju i materijale u Zenici na odsjeku za hemijsko inženjerstvo, proglašena najboljom studenticom tehničkih nauka Univerziteta u Zenici i Lejli Zilić, studentici četvrte godine Prvanog fakulteta Univerziteta u Zenici dodjeljene su novčane nagrade i priznanja.

Novčane nagrade i priznanja u ime Fonda "Bošnjaci" uručili su: dr. Mustafa Hasani, predsjednik Upravnog odbora Vakufske direkcije, Muharem Hasanbegović, predsjednik Upravnog odbora Fonda "Bošnjaci" i mr. Husein Smajić, sarajevski muftija i ujedno predsjednik Nadzornog odbora Fonda "Bošnjaci".

Prisutnima se, u ime stipendista, obratio Admir Greljo, student treće godine doktorskog studija Fakulteta za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani na odsjeku za teorijsku fiziku, riječima:

Najveći poklon mladom insanu jeste omogućiti mu adekvatno obrazovanje. Ovim trajnim dobrom mlada osoba usavršava svoje vještine, oplemenjuje svoje vrline te tako postaje pokretačka snaga pozitivnih i poželjnih aktivnosti u zajednici. Osnovni kapital jedne države je njena omladina, a najvažnije ulaganje za prosperitet i svijetlu budućnost jeste ulaganje u obrazovanje. Meni je danas pripala izuzetna čast da se ispred ovdje prisutnih, vrijednih kolega studenata zaista zahvalim instituciji koja je ove ideale pretvorila u praksu. Kao dugogodišnji stipendista posebno bih se zahvalio i došao sam jutros iz Ljubljane da bih se zahvalio u svoje lično ime gospodinu direktoru i njegovim saradnicima koji zaista rade požrtvovano, transparentno i profesionalno tokom svih ovih godina i želim im mnogo uspjeha u budućnosti da nas, ako Bog da, bude još više dogodine i idućih godina.

Mi stipendisti Fonda "Bošnjaci" imamo tri zadaće.
Prvo, uložiti maksimalan trud i zalaganje da bi postali eksperti u naučnim disciplinama i profesijama kojim se bavimo.
Drugo, izgraditi svijest da smo uvijek i na svakom mjestu predstavnici našeg naroda, njegove tradicije i vjere te se shodno tim vrijednostima i normama ponašati.
Treće, svoje znanje, svoju ekspertizu i sposobnosti staviti na uslugu Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kazao je između ostalog Greljo.