U Novom Pazaru održana četvrta studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću

Četvrtak, 25.10.2018.

U Novom Pazaru održana četvrta studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću U povodu 15 godina od preseljenja na Ahiret r. Alije Izetbegovića, dana 21.10.2018. godine u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru održana je četvrta studentska konferencija o životu i djelu prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i osnivača i vakifa Fonda ''Bošnjaci'', Alije Izetbegovića i promocija Zbornika studentskih radova pod nazivom ''Bosna prije svega''.

Konferenciju i promociju Zbornika radova organizirali su Fond ''Bošnjaci'', Udruženje ''Mladi muslimani'' i Muzej ''Alija Izetbegović'' u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem u Novom Pazaru.

U ime organizatora prisutnima su se obratili Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci'' i dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U svom obraćanju direktor Fonda je upoznao prisutne sa ciljevima, postignućima i aktivnostima Fonda ''Bošnjaci'' navodeći, između ostalog, kako je cilj održavanja ove konferencije prije svega podsticaj mladim da izučavaju djela r. Alije Izetbegovića kako bi se upoznali sa njegovim porukama, životom, radom i djelom. Ovom konferencijom želimo javnosti, iz ugla mladih, pokazati stvarnu sliku o r. Aliji Izetbegoviću, istakao je direktor Fonda.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin naglasio je kako je izuzetno važno da o Aliji Izetbegoviću govore i pišu mladi. Podsjetio je prisutne na izreku Alije Izetbegovića kako su nakon Berlinskog kongresa, Sandžaklije manje sretniji dio našeg naroda koji je ostavljen sa druge strane Drine. Naš glavni cilj je da Bosna ostane suverena, međunarodno priznata i nedjeljiva država. Samo takva Bosna može omogućiti Sandžaku da nastavi svojim putem i da, kao suverena država, bude zaštitnik prava i interesa Sandžaka kako na regionalnom tako i međunarodnom planu, rekao je dr. Ugljanin.

Nakon višemjesečnog izučavanja dijela r. Alije Izetbegovića svoje radove predstavilo je pet studenata od kojih su četvero bili ili su trenutno stipendisti Fonda.

Adna Mešanović, studentica IV godine elektrotehnike i elektronike Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu govorila je o temi ''Školovanje i profesionalni život Alije Izetbegovića''.
Armin Džunuzović, magistar historijskih nauka govorio je o temi ''Alija Izetbegović i mladomuslimanski pokret''.
Alma Kubura, studentica IV godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu govorila je o temi ''Izetbegovićev odnos prema predstavnicima međunarodne zajednice''.
Merjem Mekić, studentica II godine Master studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu govorila je o temi ''Izetbegovićeva vizija SAD-a''.
Merjem Brković, studentica IV godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu na odsjeku društveno-političkih nauka govorila je o temi ''Politička vizija Alije Izetbegovića''.

Prostorije Bošnjačkog nacionalnog vijeća su bile premale da bi primile sve one kojima je Alija Izetbegović u srcu.


Fotografije


Novosti


Ponedjeljak, 05.08.2019.

EDS 2019 - SARAJEVO

Fond ''Bošnjaci'' je ove godine organizirao četvrto višednevno druženje stipendista u cilju međusobnog upoznavanja, razmjene ideja i iskustava, zatim dodatne edukacije u oblastima koje nisu... detaljnije

Utorak, 09.07.2019.

UČENICIMA GENERACIJE PGB FOND ''BOŠNJACI'' DODIJELIO NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA

U ponedjeljak, 24. 06. 2019. godine u Domu mladih Skenderija u Sarajevu upriličena je maturska svečanost u povodu ispraćaja 21. generacije maturanata Prve bošnjačke gimnazije i 12. generacije... detaljnije

Četvrtak, 09.05.2019.

PREDSTAVLJENA ZBIRKA ILUSTROVANIH CITATA ALIJE IZETBEGOVIĆA "PORUKA SEBI"

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića "Poruka sebi" predstavljena je u Muzeju ''Alija Izetbegović'' u povodu obilježavanja Dana Kantona... detaljnije