STUDIJSKO PUTOVANJE STIPENDISTA FONDA "BOŠNJACI"


Fond "Bošnjaci" je u subotu 08.10.2016. godine organizirao posjetu stipendista Tuzlanskoj kapiji i Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Cilj putovanja bio je obilazak mjesta koja čine esencijalni dio kulture sjećanja na ovom prostoru. Okvirna ruta putovanja odnosila se na prostore od Tuzle do Srebrenice (Potočara). Pri tome su studenti, od strane uvaženog prof. Nazima Ibrahimovića bili detaljno upoznati o stravičnim zločinima (1992-95.g.) koji su počinjeni posebno na mjestima kao što su Tuzlanska kapija i Potočari.

Studenti su imali priliku, ne samo da  budu svjedoci, sasvim surove i tragične historije, nego i da se to viđenje uobliči historijskom opservacijom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u kojoj je istaknut značaj i važnost pamćenja, u cilju neponovljivosti istoga. Pri tome, studenti su kako to dolikuje, odali počast svim nevinim žrtvama genocida. Tokom posjete, imali su priliku da obiđu bivšu UN bazu, u kojoj je prikazan dokumentarni film o stravičnom genocidu počinjenom od strane srpskog agresora, u  julu 1995. godine.

Pored ove posjete, studenti su, vlastitom inicijativom, imali priliku razgovarati sa Fatom Orlović iz Konjević Polja, jednim od simbola bosanskog prkosa i otpora. Orlović je na kraju razgovora, nalik na Šantićeve stihove, upozoravajući na toplinu i sunce vlastite domovine,  poručila stipendistima Fonda: "Učite i samo učite. Ostajte ovdje, čuvajte i sačuvajte svoj narod i svoju domovinu."

Ovom prilikom, u ime fonda "Bošnjaci" i stipendista, zahvaljujemo se rukovodstvu Behram-begove medrese u Tuzli, koja je omogućila tople obroke za stipendiste; zahvaljujemo se prof. Nazimu Ibrahimoviću, kao i svim uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.