PROUČENA HAFISKA DOVA UČENICAMA BEHRAM-BEGOVE MEDRESE

Subota, 28.02.2015.

PROUČENA HAFISKA DOVA UČENICAMA BEHRAM-BEGOVE MEDRESE U subotu 28. februara 2015. godine u Behram-begovoj medresi je proučena hafiska dova za dvije nove hafize: Behiju Spahić i Aminu Orlović, učenice četvrtog razreda ove škole. Ove dvije hafize su 39. i 40. hafizi Behram-begove medrese od početka njenog obnovljenog rada.

Gosti ove svečanosti bili su direktori uprava Rijaseta IZ u BiH: mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove i izaslanik Reisu-l-uleme, dr. Amir Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu. Također, svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, njegov pomoćnik Sead-ef. Seljubac, direktor Elči-Ibrahim pašine medrese Travnik Dževdet Šošić, glavni imam MIZ Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić i brojni gosti, rodbina i prijatelji novih hafiza.

Hafize Behija Spahić i Amina Orlović su superodlične učenice Behram-begove medrese. Behija je učestvovala na nekoliko takmičenja iz učenja Kur'ana, od kojih izdvajamo osvojeno 2. mjesto na Evropskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu i osvojeno 2. mjesto na međunarodnom takmičenju poznavanja tefsira i kiraeta u Rijeci. Ona je 24. kandidat kojem je muhaffiz hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, koji je i njen otac.

I Amina je ostvarila zapažene rezultate na raznim takmičenjima, od kojih posebno izdvajamo nekoliko osvojenih prvih mjesta iz literarnih konkursa. Hifz uči od drugog razreda Medrese. Njen muhaffiz je Edin Dedić, također profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, kojem je ona 5. kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza.

Velikom broju vjernika u prepunoj džamiji Behram-begove medrese su se obratili direktor Medrese Ahmed Hatunić, glavni imam MIZ Tešanj Fuad-ef.Omerbašić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović iizaslanik Reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović. Abdibegović je hafizama uručio diplome, a prigodna priznanja i nagrade je uručio Šahin Kerla, direktor Fonda "Bošnjaci" iz Sarajeva.


Fotografije


Novosti


Četvrtak, 09.05.2019.

PREDSTAVLJENA ZBIRKA ILUSTROVANIH CITATA ALIJE IZETBEGOVIĆA "PORUKA SEBI"

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića "Poruka sebi" predstavljena je u Muzeju ''Alija Izetbegović'' u povodu obilježavanja Dana Kantona... detaljnije

Ponedjeljak, 06.05.2019.

FOND ''BOŠNJACI'' OBEZBIJEDIO NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA POBJEDNICIMA VIII FINALNOG TAKMIČENJA IZ ISLAMSKE VJERONAUKE

U subotu 04. 05. 2019. godine u Medresi ''Osman ef. Redžović'' u Visokom, u prisustvu predstavnika IZ u Bosni i Hercegovini, nastavnika i roditelja, održano je VIII finalno takmičenje iz Islamske... detaljnije

Nedelja, 28.04.2019.

DODJELJENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA POBJEDNICIMA XXII FINALNOG MEKTEBSKOG TAKMIČENJA

Na završnoj svečanosti održanoj 28. aprila 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji, uz prigodan program polaznika mektebske nastave iz Čapljine, Travnika i Sarajeva, dodjeljene su novčane nagrade... detaljnije