Posjeta Memorijalnom centru Potočari i nani Fati u Konjević Polju 


Dana 16.05.2009. godine, Fond «Bošnjaci» je za svoje stipendiste organizirao jednodnevnu posjetu Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici i našoj hrabroj, odvažnoj i nadasve ponosnoj nani Fati u Konjević Polju.

Cilj posjete je bio upoznavanje sa genocidom nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih mjesta u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i dobro poznatom hrabrom, odvažnom i ponosnom nanom Fatom koja predstavlja simbol borbe, otpora i prkosa kao što je i njena Bosna. Opširnije...Nana Fata nas je sa oduševljenjem dočekala na pragu svoje kuće dok je ispraćala grupu Sarajlija koja ju je takođe posjetila, posebno se radujući što je zijarete mladi studenti od kojih, kako reče, najviše očekuje u borbi za Bosnu i Hercegovinu i opstanak svog na svome.

Nakon izkazene podrške, prijatnog, emotivnog i ohrabrujućeg razgovora sa nanom Fatom, uputili smo se u pravcu Memorijalnog centra Potočari gdje su nas dočekali jako ljubazni mladi ljudi sada domaćini, inače očevici svega onoga što se je dogodilo Bošnjacima u Srebrenici.

Na musali mezarja predstavnik domaćina je posjetiocima održao kraći, ali vrlo emotivan čas historije nakon čega smo obišli kabure do sada ukopanih Bošnjaka i spomen sobu. Na kraju stipendistima je emitiran i dokumentarni film o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine.

Nakon završene posjete Memorijalnom centru posjetili smo, tokom agresije na RBiH porušenu, staru a sada obnovljenju čarsijsku džamiju u Srebrenici i izvore, u svijetu dobro poznate, tokom agresije porušene, ljekovite banje Guber.

- Spisak prisutnih stipendista