OSMAN TUFEKČIĆ NOVI HAFIZ U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI

Ponedjeljak, 18.11.2013.

OSMAN TUFEKČIĆ NOVI HAFIZ U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI U džematu Repnik (Medžlis Islamske zajednice Banovići), u nedjelju 17. novembra 2013. godine, svečano je promoviran 33. hafiz Behram-begove medrese u njenom obnovljenom radu. Čast da bude 33. boba na tome časnom tespihu Medresinih najsvjetlijih uskličnika pripala je mladom Osmanu Tufekčiću, učeniku IV razreda ove škole.

Hafiskoj dovi su prisustvovale brojne džematlije s područja Banovića, profesori i učenici Behram-begove medrese, te rodbina i prijatelji hafiza Tufekčića. Džamija je bila pretijesna da ih sve primi.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zakednice u Bosni i Hercegovini bio je hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik Rijasetove komisije za polaganje hifza. Svečanosti su prisustvovali i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice s grupom profesora ovog Fakulteta, Zuhdija Hasanović, prodekan za nastavu Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, Sead-ef. Mrahorović, glavni imam MIZ Banovići, te brojni imami i uglednici iz javnog života Banovića.

Glavni imam MIZ Banovići Sead-ef. Mrahorović je u svojoj besjedi podsjetio na vrijednosti učenja i čuvanja Kur'ana.

U svome govoru direktor Medrese Ahmed Hatunić je iskazao veliku radost svih u ovoj školi zbog ovoga velikog uspjeha. Naglasio je da u Behram-begovoj medresi u ovom trenutku ima 9 hafiza (3 profesora i 6 učenika) i da ima znatan broj učenika koji se pripremaju za ovo časno zvanje.

Muftija Fazlović je u svome govoru istakao veliko zalaganje i podršku koju je mladi hafiz Tufekčić imao u svojoj porodici.

Hafisku dovu je proučio Tufekčićev mentor hafiz Mirnes-ef. Spahić.

Nakon što je održao prigodan vaz, Reisu-l-ulemin izaslanik hafiz Ismet-ef. Spahić je uručio diplomu hafiza, dok je član Upravnog odbora Fonda “Bošnjaci“ Sevret Mehmedćehajić uručio priznanje i novčanu hediju Fonda.

Hafiskoj dovi je prisustvovalo 13 hafiza.

Novosti


Petak, 20.09.2019.

KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA U ŠK./AK. 2019/20. GODINI

Na osnovu Pravilnika i Odluke Upravnog odbora Fond "Bošnjaci" raspisuje Konkurs za dodjelu 60 stipendija, od čega 45 studentima i 15 učenicima. detaljnije

Utorak, 06.08.2019.

FIZIČAR ADMIR GRELJO, NEKADAŠNJI STIPENDISTA FONDA ''BOŠNJACI'' SLJEDEĆE GODINE U CERN VODI 24 MLADA BH. NAUČNIKA NA USAVRŠAVANJE

Admir Greljo, nekadašnji stipendista Fonda ''Bošnjaci'', rođeni Trebinjac koji već duže vrijeme boravi u Švicarskoj gdje je angažiran kao istraživač u prestižnom CERN-u, najvećoj svjetskoj... detaljnije

Ponedjeljak, 05.08.2019.

EDS 2019 - SARAJEVO

Fond ''Bošnjaci'' je ove godine organizirao četvrto višednevno druženje stipendista u cilju međusobnog upoznavanja, razmjene ideja i iskustava, zatim dodatne edukacije u oblastima koje nisu... detaljnije


<