ODRŽANO VIŠEDNEVNO DRUŽENJE STIPENDISTA FONDA ''BOŠNJACI''


Fond ''Bošnjaci'' je u saradnji sa Behram-begovom medresom u Tuzli organizirao četverodnevnu edukaciju i druženje stipendista Fonda. Druženje je održano u Behram-begovoj medresi u periodu od 6. do 9. januara ove godine kome je prisustvovalo 58 stipendista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na otvorenju druženja stipendistima su se obratili Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci'', Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese i Seid Eminović, predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH.

Osnovni cilj organiziranja ovog projekta bio je upoznavanje, druženje, razmjena ideja i iskustava stipendista Fonda ''Bošnjaci'', dodatna edukacija u oblastima koje nisu zastupljene u dovoljnoj mjeri u formalnom obrazovanju, upoznavanje sa misijom i značajem Fonda, razvijanje osjećaja privrženosti Fondu i njegovim ciljevima, te razvijanje solidarnosti, prijateljstva i saradnje stipendista kao i upoznavanje sa jednim brojem najvažnijih kulturno-historijskih znamenitosti Tuzlanskog kantona.

Uvodničari tema na kampu bili su ugledni građani naše zemlje kao što su: akademik Osman Sinanović, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, dr. Ferid Konjić, hirurg na Univerzitetskom Kliničkom centru u Tuzli, prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mr. Šefko Sulejmanović, profesor u Behram-begovoj medresi, Omer Delalić, generalni direktor i vlasnik firme Deling d.o.o. Tuzla, te Mirela Musić i Selmir Ljumanović, profesori iz Prijedora.

Večernjem druženju stipendista prisustvovali su Lejla Akšamija i Nezim Halilović Muderris koji su na vrlo impresivan način govorili o ličnosti r. Alije Izetbegovića, vakifa i osnivača Fonda ''Bošnjaci''. Lejla Akšamija je veoma emotivno govorila o Aliji Izetbegoviću kao svom ocu, dok je Nezim Halilović Muderris govorio o Aliji Izetbegoviću kao njegovom vrhovnom komandantu. Ovo druženje, uz prigodno obraćanje, uveličao je i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

U revijalnom dijelu programa nastupili su interpretatorka Selma Droce, studentica prve godine Master studija Muzičke akademije u Sarajevu, inače prošlogodišnja stipendistica Fonda sa prosječnom ocjenom 10,00 , te sazlija Jusuf Brkić, student druge godine Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Pored predavanja, stipendisti Fonda su obišli neke od najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti u Tuzli, Srebreniku i Gradačcu.