Održano višednevno druženje stipendista u mostaru

Ponedjeljak, 07.08.2017.

Održano višednevno druženje stipendista u mostaru Više od osamdeset stipendista Fonda ''Bošnjaci'' i stipendista Rijaseta IZ-e u BiH sa različitih fakuletata i škola iz cijele Bosne i Hercegovine, od 04. do 06. augusta 2017. godine imali su priliku družiti se i učestovati na edukaciji i druženju organiziranom u Studentskom hotelu u Mostaru.

Na otvaranju druženja stipendistima su se obratili: Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci'', Seid ef. Eminović, u ime Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH i Salem ef. Dedović, mostarski muftija u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme IZ-e u BiH.

Osnovni cilj organiziranja ovog druženja bio je upoznavanje, razmjena ideja i iskustava stipendista, dodatna edukacija u oblastima koje nisu zastupljene u dovoljnoj mjeri u formalnom obrazovanju, upoznavanje stipendista sa misijom Fonda ''Bošnjaci'', razvijanje osjećaja privrženosti stipendista Fondu i njegovim temeljnim principima, razvijanje solidarnosti, prijateljstva i saradnje među stipendistima kao i upoznavanje stipendista sa jednim brojem najznačajnijih objekata i graditeljskih cjelina raskošnog kulturno-historijskog nasljeđa u Hercegovini.

U bogato osmišljenom sadržaju, kroz edukativna predavanja, stipendisti su imali priliku upoznati se o problemima savremenog svijeta s posebnim osvrtom na Bliski istok, aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH sa posebnim osvrtom na grad Mostar, o odnosu prema kulturnoj baštini, o ulozi i značaju nevladinog sektora u BiH, o kulturno historijskom nasljeđu Hercegovine, kao i učešću građana u odbrani Hercegovine tokom oružane agresije na RBiH.

Uvodničari tema bili su ugledne ličnosti naše zemlje: Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za medije, Damir Sadović, advokat i pravni ekspert, književnik dr. Ibrahim Kajan, Ramiz Jelovac i Selim Isić, ratni komandanti brigada ARBiH i hafiz Nedim Botić.

Pored predavanja, stipendisti su obišli neke o najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti u Počitelju, Stocu i Blagaju o čijoj historiji su govorili prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, Džemal Gadara, Orhan Tikveša i Edin Džiho. Upriličena je posjeta mostarskim šehitlucima, gdje je proučena fatiha brigadnim generalima rahmetli Midhatu Hujduru Hujketu i Arifu Pašaliću, te njihovim saborcima i građanima Mostara koji su dali život za odbranu naše domovine.

U opuštenoj atmosferi, u revijalnom dijelu programa nastupile su interpretatorke Selma Droce i Lejla Čaušević, studentice druge godine Master studija Muzičke akademije u Sarajevu.

I na kraju, od učesnika EDS-a koji su doputovali iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, među kojima su budući: ljekari, profesori, inžinjeri, učitelji... imamo velika očekivanja i nadu da će se na najbolji način znati odužiti Fondu ''Bošnjaci'' i svojoj domovini, tako što će nakon okončanja školovanja ostati ovdje, pod suncem i nebom gdje su i njihovi djedovi i očevi bili i ostajali, te putem Fonda ''Bošnjaci'' dati svoj doprinos u relizaciji ovakvih i sličnih projekata koji podstiču obrazovanje mladih u Bosni i Hercegovini.


Fotografije


Novosti


Petak, 03.07.2020.

ODRŽANA MATURSKA SVEČANOST U PRVOJ BOŠNJAČKOJ GIMNAZIJI U SARAJEVU

Ove godine, zbog otežanih uslova uzrokovanih pandemijom Corona virusa, na terasi Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu 29.06.2020. godine održana je maturska svečanost u povodu ispraćaja 22. generacije... detaljnije

Utorak, 23.06.2020.

DODJELJENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA UČENICIMA GENERACIJE GHM I PBG

Dana 23. 06. 2020. godine Fond ''Bošnjaci'' je u okviru manifestacije ''Maturalni dan'' u organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, dodjelio... detaljnije

Četvrtak, 14.05.2020.

FOND ''BOŠNJACI'' POTPISAO SPORAZUM O SARADNJI SA FONDACIJOM ''ALIJA IZETBEGOVIĆ''

Dana 13. maja 2020. godine, u prostorijama Fondacije ''ALIJA IZETBEGOVIĆ'' održan je sastanak direktora Fonda ''Bošnjaci'', Šahina Kerle i v.d. generalnog sekretara Fondacije, Muhameda Mulahmetovića... detaljnije

Arhivska fotogalerija