Održano višednevno druženje stipendista fonda u Travniku i Jajcu


Više od osamdeset stipendista Fonda ''Bošnjaci'' sa gotovo svih javnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini i jednog broja srednjih škola u vremenu od 03. do 05. avgusta 2018. godine učestvovali su na višednevnom druženju organiziranom u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Osnovni cilj druženja stipendista bio je međusobno upoznavanje, razmjena ideja i iskustava, zatim dodatna edukacija u oblastima koje nisu zastupljene u dovoljnoj mjeri u formalnom obrazovanju, upoznavanje stipendista sa misijom Fonda ''Bošnjaci'', razvijanje osjećaja privrženosti Fondu i njegovim temeljnim vrijednostima, razvijanje solidarnosti, prijateljstva i saradnje među stipendistima, kao i upoznavanje stipendista sa prirodnim i drugim ljepotama Travnika, Jajca i njihovom okolinom.

U bogato osmišljenom sadržaju, kroz edukativna predavanja, stipendisti su imali priliku upoznati se sa nekoliko značajnih tema kao što su: ''Operacija Vlašić 95'' o kojoj su govorili neposredni učesnici general Armije Republike Bosne i Hercegovine Fikret Ćuskić i brigadir Remzija Šiljak, zatim ''Sedamdeset godina genocida Izraela nad Palestincima'' o kojoj je govorio uvaženi general Armije Republike Bosne i Hercegovine Fikret Muslimović, autor istoimene knjige i ''Domovina u srcu Bošnjaka'' o kojoj je govorio ratni komandant 4. muslimanske slavne lahke brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Nezim Halilović Muderris.

Tokom višednevnog druženja stipendisti su posjetili neke o najznačajnijih prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti u Travniku i Jajcu kao što su Plava voda, Tvrđava Stari grad, Ilhamijino turbe, Šehidsko mezarje, Hadži Ali-begova džamija u Travniku, te Plivski vodopad i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Jajačku sahat-kulu, džamiju Esme sultanije, mlinice na rijeci Plivi i drugo.

Dio slobodnog vremena iskorišten je za sportsko-rekreacione aktivnosti u edukativno-sportskom centru Elči Ibrahim-pašine medrese u Golešu, nadomak Turbeta.