Obilježena 20. Godišnjica fonda i potpisani ugovori o stipendiranju


U nedjelju, 24. decembra 2017. godine u prisustvu velikog broja zvanica, stipendista i njihovih roditelja, gostiju, medija i prijatelja Fonda ''Bošnjaci'' održana je svečanost povodom obilježevanja 20. godišnjice osnivanja Fonda i potpisivanje ugovora o stipendiranju.

- Do sada je iz sredstava Fonda, koga je 1997. godine osnovao Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne RBiH, stipendirano više od 2.300 posebno nadarenih učenika i studenata u Bosni i Hercegovini među kojima je preko 100 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, zatim više od 200 studenata dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'', preko 150 brucoša učenika generacije kao i 16 hafiza časnog Kur'ana.

Ove godine dodjeljujemo 196 stipendija učenicima i studentima, među kojima je 14 studenata s prosječnom ocjenom 10,00 i deset učenika generacije. O kakvim se stipendistima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena koja kod studenata iznosi 9,30 a kod učenika 4,95, istakao je Šahin Kerla, direktor Fonda.

Na kraju obraćanja direktor Fonda je uputio čestitke povodom 20. godišnjice od osnivanja Fonda ''Bošnjaci'' zahvaljujući se svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u afirmaciji, očuvanju i unapređenju rada Fonda, posebno se obraćajući dobitnicima stipendija riječima:

- Od vas očekujemo da i dalje uporno radite na svom usavršavanju i sticanju najvećih akademskih zvanja, da nakon okončanja školovanja ostanene u svojoj zemlji, izgrađujete je, čuvate i branite, te da nakon zasnivanja radnog odnosa radite na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'', finansijski ga pomažete i na taj način osigurate njegov trajni opstanak i omogućite nastavak pomoći u obrazovanju generacija koje dolaze.

Među ovogodišnjih 14 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 je i Azra Ibrišević, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, koja je već drugu godinu stipendista Fonda ''Bošnjaci''. Ona se u ime dobitnika stipendije obratila prisutnim riječima: - Stipendija Fonda ''Bošnjaci'' je velika privilegija i čast. Nije riječ samo o novčanoj nagradi, već prije svega ovo je jedno veliko društveno priznanje koje mnogo znači. Kada nešto radite i pogotovo ako ste uspješni u tome, jako je lijepo znati da to neko prati, cijeni i svakako nagrađuje. Ovo je jedan oblik neophodne motivacije za svakog studenta i učenika i jako mi je drago što u našoj državi imamo organizacije ovog tipa koji na ovaj način okupljaju studente.

Ovim povodom upriličena je i dodjela Plakete ''Alija Izetbegović'' najzaslužnijim za doprinos i afirmaciju Fonda ''Bošnjaci'' kao i promocija dokumentarnog filma o Fondu koji će, nadamo se, ostati trajno svjedočanstvo o viziji Alije Izetbegovića i značaju obrazovanja mladih u Bosni i Hercegovini.