Nastavak podrške promociji učenja hifza časnog Kur'ana u BiH


U utorak 05. januara 2016. godine u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH direktor mr. Nusret Abdibegović i Ibrahim Ahmetagić, šef Odjela za posebne vjerske programe su organizovali svečani prijem za Šahina Kerlu, direktora Fonda ''Bošnjaci'' i Džemala Musliha, direktora Fondacije ''Hifz Časnog Kur'ana''. Tokom ovog susreta bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji te zajednički realiziranim projektima. Direktor Uprave mr. Abdibegović je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj dobroj saradnji i podršci koju ove fondacije pružaju projektima Uprave za vjerske poslove. Direktori g. Kerla i g. Mosleh izrazili su spremnost za nastavak saradnje sa Upravom za vjerske poslove i u 2016. godini.

Na sastanku je razgovarano i o pripremama za naredna takmičenja učača Kur'ana i istaknuta je potreba za obezbjeđivanjem adekvatnijeg prostora za organizaciju i polaganje hifza u Sarajevu. Također, naglašena je i potreba za izradom jedinstvenog protokola programa o hafiskoj dovi.

Inače, Fond ''Bošnjaci'', čiji osnivač je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, prema potpisanom Protokolu o saradnji pruža pomoć posebno nadrenim učenicima, studentima i hafizima i u skladu s tim protokolom ovaj Fond je samo u 2015. godini finansijski pomogao čak 30 hafiza.

Fondacija ''Hifz Časnog Kur`ana'' pomaže sekcije hifza časnog Kur'ana u našoj domovini te financijski podržava takmičenje učača Kur'ana u BiH. Direktor ove fondacije g. Džemal Mosleh je izrazio spremnost Fondacije za nastavak finansiranja takmičenja učača Kur'ana i u narednom periodu kao i financiranje takmičenja hafiza Kur'ana na nivou Balkana. Tokom 2015. godine ova fondacija je financijski podržala 30 hafiza Kur'ana iz Bosne i Hercegovine. Iz Uprave za vjerske poslove istaknuto je da je planirano da se sa ovom fondacijom, koja je dio Svjetske organizacije za hifz iz Džedde, sklopi i poseban Protokol o saradnji.

(http://www.islamskazajednica.ba)