MEDRESA ''OSMAN EF. REDŽOVIĆ'' VISOKO I MEDŽLIS IZ-e GRAČANICA BOGATIJI ZA DVA NOVA HAFIZA


Zajednička radost Medrese ''Osman ef. Redžović'' Visoko i MIZ-a Gračanica upriličena je 23. 02. 2013. godine na svečanosti hafiske dove koja je u prelijepoj džamiji Medrese proučena novim hafizima, inače maturantima Visočke medrese Subašić Seadu i Podojak Abdussamedu.

Svečanosti je, pored mnogobrojne rodbine i prijetelja prisustvovao i veliki broj hafiza koji su učeći odlomke iz Časnog Kur’ana uljepšali ovu nadasve veličanstvenu manifestaciju.

Prisutnima se obratio novoimenovani direktor Visočke medrese prof. Dženan ef. Handžić koji je, iskazujući pohvale novim hafizima, nazvavši ih draguljima Medrese, sa ponosom istakao da je do sada 11 učenika ove medrese promovirano u hafize.

Potom se obratio prof. Džemal Salihspahić, doskorašnji direktor Medrese, trenutno na dužnosti direktora Fondacije „Osman ef. Redžović“, ističući važnost ove ustanove kao i planove vezane za dovršetak Sprotskog centra Medrese te izgradnju Staračkog doma i Obdaništa.

Hafisku dovu proučio je hfz. Zilko Žolja, a Fond “Bošnjaci”, uprava Medrese “Osman ef. Redžović”, Fondacija ''Hifz Časnog Kur'ana'' te mnogi drugi čestitali su i uručili priznanja i nagrade novim Čuvarima Allahove riječi.

Izaslanik reisu-l-uleme IZ-e u BiH hfz. Ismet ef. Spahić, se nakon hafiske dove obratio dirljivim govorom u kojem je posebno naglasio važnost hifza i istakao izuzetno pozitivno iskustvo s novim hafizima prilikom njihovog preslušavanja pred komisijom hifza, čiji je predsjednik.

Hafiz Sead Subašić je prvi hafiz koji je rođen u dijaspori i sin je Hamze ef. Subašića i r. Nermine, te unuk r. dr. Aćifa Skenderovića i prof. Subhija-hanume Skenderović, rođ. Hadžimejlić, dok je hafiz Abdussamed Podojak, bratić hafiza Senada ef. Podojka, čime se nastavlja porodična tradicija hifza.

Napominjemo da je hafiz Sead Subašić, čiji je muhaffiz hfz. Zijad ef. Dervić, izabran ispred Rijaseta IZ-e u BiH za ovogodišnje internacionalno takmičenje u učenju Kur’ana koje će se održati u mjesecu aprilu u Saudijskoj Arabiji, dok je hafiz Abdussamed Podojak, čiji je muhaffiz hfz. Abdulkadir Kadrić, poznat po izuzetnoj nadarenosti u učenju Kur’ana, učestvovao na brojnim takmičenjima ostvarujući zapažene rezultate.

Iskrene čestititke novim hafizima, njihovoj porodici i muhaffizima, medresi ''Osman ef. Redžović'', Islamskoj zajednici u cjelini kao i svim muslimanima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore uz zahvalu Allahu dž.š. koji nam je podario nova dva Čuvara Njegove riječi.