I OVE GODINE FB DODJELIO STIPENDIJE UČENIKU I UČENICI GENERACIJE GHB MEDRESE


U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu dana 27.04.2016. godine upriličena je svečana akademija povodom završetka školovanja 466. generacije maturanata i 34. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, jedne od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u Evropi.

Školovanje u ovoj prestižnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi ove godine okončalo je 100 učenikai učenica raspoređenih u jedno muško, jedno mještovito i dva ženska odjeljenja.

Ispunjavajući riječi velikog vakifa Gazi Husrev-bega koji je rekao kako će u Medresi učiti pametni i marljivi, a ne nemarni i neodgovorni učenici, ovogodišnja generacija svršenika iza sebe je ostavila najbolje rezultate koje su učenici Medrese postigli u posljednjih deset godina.

Učenici ove generacije, između ostalog, osvojili su prvo mjesto na debatnom takmičenju učenika srednjih škola, prvo mjesto iz bosanskog i arapskog jezika, te prvo mjesto na svjetskom takmičenju učača Kur'ana i dr.

Svečanoj akademiji, ispunjenoj bogatim vjerskim i drugim kulturno-umjetničkim programom, prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH akademik Enes Karić, direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. Mr. Mensur Malkić, profesori, brojni gosti te porodice i prijatelji maturanata.

Svake godine Gazi Husrev-begova medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine to su Irfan Gibanica i Aiša Kvrgić.

Kao nagradu za postignute rezultate u učenju i vladanju Fond ''Bošnjaci'' već četvrtu godinu učenicima generacije ove škole dodjeljuje prigodna priznanja i stipendije. Priznanja i Odluku o dodjeli stipendija uručio je Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci''.