FOND ''BOŠNJACI'' POTPISAO SPORAZUM O SARADNJI SA FONDACIJOM (VAKUFOM) PROF. DR. NECMETTINA ERBAKANA


Na inicijativu Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj NJ.E. Damira Džanke na dan 17.02.2015. godine u Ankari je održan sastanak direktora Fonda ''Bošnjaci'' sa predsjednikom i najužim rukovodstvom Fondacije (vakufa) Prof. dr. Necmettina Erbakana.

Obzirom da su osnivači ova dva vakufa Alija Izetbegović i Prof. dr. Necmettin Erbakan bili državnici i dugogodišnji prijatelji, upriličena je prigodna svečanost kojom prilikom je, u prisustvu velikog broja zvaničnika, našeg Ambasadora u Republici Turskoj i medija, potpisan Sporazum o saradnji između Fonda ''Bošnjaci'' i Fondacije (vakufa) Prof. dr. Necmettina Erbakana. Sporazum su, na obostrano zadovoljstvo, potpisali u ime Fonda

''Bošnjaci'' Šahin Kerla, direktor i u ime Fondacije (vakufa) Dr. Fatih Erbakan, predsjednik.

Potpisani Sporazum je osnov za sveobuhvatnu saradnju sličnih vakufa u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i novih tehnologija kojim je, između ostalog, predviđena mogućnost razmjene studenata, članova akademske zajednice, kao i rad na zajedničkim istraživanjima u oblasti obrazovanja i nauke, te uzajamnom pomoći u pripremi i organizaciji seminara, konferencija i radionica.

Potpisivanjem ovog Sporazuma učinjen je značajan korak ka zbližavanju ova dva veoma slična vakufa kao i unapređenje odnosa dvije prijateljske zemlje. Sigurni smo da će vrijeme pokazati značaj potpisivanja ovog Sporazuma i da ćemo realizacijom planiranih aktivnosti omogućiti znatno bolje uvjete za unapređenje obrazovanja, nauke i kulture mladih u Bosni i Hercegovini.