Fond ''Bošnjaci'' obezbijedio najosnovnija nastavna sredstva za potrebe učenika povratnika u općine Teslić i Doboj


Pored stipendiranja učenika i studenata, među najznačajnije projekte ubrajamo pomoć učenicima povratnicima u manji bh. entitet. Sa ovom aktivnošću počeli smo sa davnom 2008. godinom kada smo se na terenu uvjerili u izuzetno teške uvjete rada u školama koje pohađaju djeca povratnika. Mnoge od tih škola su radile sa neznatnim nastavnim sredstvima i opremom, a u nekima je nedostajao i osnovni pribor poput kreda u boji, hamer papira, zidnih geografskih karata, geometrijskih sprava i sl.

U proteklih devet godina ovim projektom obuhvaćeno je preko 2.000 učenika povratnika u Podrinje kroz opremanje škola najosnovnijim nastavnim sredstvima i opremom, zatim kroz obezbjeđenje nastavnih sredstava i opreme za potrebe učenika, organizacijom instruktivne nastave iz matematike, fizike, engleskog i bosanskog jezika i drugo.

U posljednje dvije godine ovu aktivnost usmjerili smo na učenike povratnike u zapadnu Bosnu. U prošloj školskoj godini posjetili smo četiri POŠ u općini Prijedor koje pohađa 152 učenika povratnika i donirali najosnovnija nastavna sredstva i opremu.

U četvrtak, 23. 11. 2017. godine posjetili smo Područnu osnovnu školu u Kamenici, općina Teslić koju pohađa 158 učenika i osnovnu školu u naselju Makljenovac, općina Doboj, koju pohađa 59 učenika povratnika.

Za potrebe ovih škola i učenika obezbijedili smo najneophodnija nastavna sredstva i opremu kao što su lektire za Bosanski jezik, geometrijske sprave, krede, spužve, hamer i foto-kopir papir, fudbalske, košarkaške i odbojkaške lopte i drugo.

Svjesni smo da nismo uspjeli otkloniti probleme sa kojima se susreće povratnička populacija u našoj zemlji, ali se nadamo da smo im barem malo osvijetlili sumornu životnu svakodnevnicu, koja ih prati od samog povratka na prijeratna ognjišta, te da smo ih uvjerili da postoje mnogi koji o njima razmišljaju dok sjede u svojim toplim domovima glavnog grada naše domovine.

Nadamo se da će svi oni kojima Fond ''Bošnjaci'' pruža pomoć i podršku u obrazovanju svojim predanim radom postizati još bolje rezultate, unaprjeđivati kulturu, duhovne i tradicionalne vrijednosti Bošnjaka, uvažavajući druge i drugačije. Da će svojim znanjem i upornim radom kontinuirano raditi na unaprjeđenju i očuvanju naše zemlje, te da će nakon okončanja školovanja ostati u našoj zemlji i raditi na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'', finansijski ga pomagati i time omogućiti njegov trajni opstanak i tako obezbijediti kontinuiranu pomoć i podršku u obrazovanju generacijama koje dolaze.