EDS 2019 - SARAJEVO

Ponedjeljak, 05.08.2019.

EDS 2019 - SARAJEVO Fond ''Bošnjaci'' je ove godine organizirao četvrto višednevno druženje stipendista u cilju međusobnog upoznavanja, razmjene ideja i iskustava, zatim dodatne edukacije u oblastima koje nisu zastupljene u dovoljnoj mjeri u formalnom obrazovanju, upoznavanja stipendista sa misijom Fonda ''Bošnjaci'' i njegovim temeljnim principima, razvijanja solidarnosti, prijateljstva i saradnje među stipendistima, kao i upoznavanja stipendista sa kulturno-historijskim znamenitostima našeg glavnog grada i naše države.

Ove godine Fond je u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, u vremenu od 02. do 04. avgusta u Studentskom centru IZ u BiH u Sarajevu, organizirao druženje stipendista Fonda i Rijaseta IZ u BiH kroz projekat pod nazivom: Edukacija i druženje stipendista Fonda ''Bošnjaci'' i Rijaseta IZ u BiH (EDS 2019 - SARAJEVO). Višednevnom druženju prisustvovalo je više od šezdeset stipendista sa gotovo svih javnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini i jednog broja srednjih škola.

U bogato osmišljenom sadržaju, kroz edukativna predavanja, stipendisti su imali priliku upoznati se sa nekoliko značajnih tema kao što su: ''Bosanski jezik i kulturni identitet bošnjaka'' o kojoj je govorio uvaženi dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, zatim ''Kako uspješno urediti i voditi privatni biznis'' o kojoj je govorio Adnan Smailbegović, vlasnik firme Wood Team d.o.o. Ilijaš i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Kroz izuzetno nadahnuta izlaganja stipendista Fonda Alme Kubura – Glamočić, Merjem Mekić i Armina Džunuzovića učesnici EDS-a upoznati su sa životom i djelom r. Alije Izetbegovića, prvog predsjednika predsjedništva RBiH, osnivača i vakifa Fonda ''Bošnjaci''.

U opuštenoj atmosferi, u revijalnom dijelu programa, stipendisti su se družili sa akademikom Abdulahom Sidranom i Selmom Droce, magistricom Muzičke akademije i stipendisticom Fonda ''Bošnjaci''.

Tokom višednevnog druženja stipendisti su posjetili neke o najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti našeg glavnog grada i naše domovine kao što su: Muzej ''Alija Izetbegović'', Šehidsko mezarje ''Kovači'', Muzej heroja oslobodilačkog rata, Gazi Husrev-begova biblioteka, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Gradska Vijećnica, Sarajevska žičara, Trebević, Tunel spasa i Vrelo Bosne u kojima su nas dočekali izuzetno educirani edukatori sa puno pažnje i upoznali naše stipendiste sa ovim veoma važnim kulturno-historijskim znamenitostima našeg glavnog grada i naše domovine.


Fotografije


Novosti


Četvrtak, 23.07.2020.

REZULTATI KONKURSA ZA DODJELU STIPENDIJA ZA AK. 2019/20. GODINU ZA KOJE FINANSIJSKA SREDSTVA OBEZBJEĐUJE BEJTUZZEKAT IZ KUVAJTA

Na osnovu Pravilnika o dodjeli stipendija, Sporazuma o saranji sa Bejtuzzekatom iz Kuvajta i Odluke Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' utvrđene su konačne rang-liste kandidata za dodjelu stipendija... detaljnije

Petak, 03.07.2020.

ODRŽANA MATURSKA SVEČANOST U PRVOJ BOŠNJAČKOJ GIMNAZIJI U SARAJEVU

Ove godine, zbog otežanih uslova uzrokovanih pandemijom Corona virusa, na terasi Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu 29.06.2020. godine održana je maturska svečanost u povodu ispraćaja 22. generacije... detaljnije

Utorak, 23.06.2020.

DODJELJENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA UČENICIMA GENERACIJE GHM I PBG

Dana 23. 06. 2020. godine Fond ''Bošnjaci'' je u okviru manifestacije ''Maturalni dan'' u organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, dodjelio... detaljnije