Dostignuća

Svaki put koji ne vodi dobru je stranputica. Fond “Bošnjaci” je putem dobra krenuo davne 1997. godine kada je i osnovan u okviru Stranke demokratske akcije Republike Bosne i Hercegovine. U namjeri da se, usljed ratnih stradanja, izgubljeni kadrovski potencijal barem djelimično obnovi, a mladim i talentovanim pomogne u obrazovanju i time poveća interes za ostanak i rad u našoj zemlji, stipendiran je veliki broj nadarenih učenika i studenata sa cijelog prostora Bosne i Hercegovine. Od 2001. godine Fond “Bošnjaci” djeluje kao samostalan vakuf u okviru Vakufske direkcije Sarajevo predstavljajući savremeni način uvakufljenja, čiji su osnovni ciljevi i zadaci precizirani vakufnamom i drugim normativno-pravnim aktima.


Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2005. godine
Od samog početka svoga rada Fond “Bošnajci” je kao prioritet postavio stipendiranje, kao najbolji vid pomoći učenicima i studentima u njihovom obrazovanju. Stoga je u periodu od 2001. do 2006. godine stipendirano 165 učenika i studenata za šta su izdvojena značajna finansijska sredstva. Ova vrsta pomoći, pored toga što je olakšavala život stipendista, bila je i podsticaj za postizanje što boljih rezultata tokom njihovog školovanja. Stipendiranje jeste najbolji, ali ne i jedini način pomoći mladima u obrazovanju. U više navrata Fond “Bošnjaci“ je prepoznavao određene naučno-istraživačke projekte kao strateške i pružao im finansijsku  podršku.


Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu
Vakufnama nas, između ostalog, obavezuje na posebnu finansijsku podršku i pomoć Gazi Husrev-begovoj medresi i Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Na tragu ove Vakifove želje u 2002. godini odobren je jedan dio sredstava za adaptaciju i rekonstrukciju navedenih škola.

U 2003. godini prvi put su odobrena finansijska sredstva za nagrade i priznanja novim hafizima Kur’ana, što je kasnije postalo tradicionalna aktivnost Fonda.
U prvim godinama samostalnog djelovanja Fond je dao doprinos za obnovu vjerskih i drugih važnih objekata, porušenih tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu na prostoru RS-a.


Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci
Na ovaj način Fond je stimulisao povratak Bošnjaka na njihova vjekovna ognjišta, jer džamija je simbol i duša svake čaršije, a kad se duša vrati čaršiji to je signal da tamo ima mjesta za Bošnjake i nade za novi početak. Za projekte obnove džamija posebno je važna 2002. godina u kojoj je Fond učestvovao u doniranju sredstava za obnovu banjalučke Ferhadije, Stolačke džamije, džamija u Srebrenici, Goraždu, Mostaru i dr.

U 2003. godini finansijski je podržana izgradnja Memorijalnog centra i mezarja u Potočarima te obnova Atik-džamije u Bijeljini i Musluk džamije u Foči, dok je u 2004. godini osiguran dio sredstava za pomoć u izgradnji džamije u Bosanskom Novom.


Memorijalni centar u Potočarima
Izuzetno težak socijalni status Bošnjaka posljedica je minule agresije, genocida, urbicida, kulturocida i svega drugog što je ovaj narod prošao u periodu 1992-1995. Uništena i opljačkana privatna i društvena imovina, raspad ili nestanak cijelih porodica, nemogućnost povratka i osigurnja osnovnih sredstava za život samo su neki od problema sa kojima se redovno susreće veliki broj naših sunarodnjaka. I pored svih problema sa kojima su se suočili Bošnjaci u toku i nakon agresije pojavio se i problem procesuiranja jednog broja najistaknutijih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine čime je zadat novi udarac Bošnjacima - žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U cilju ublažavanja teške materijalne i finansijske situacije Fond “Bošnjaci” je izdvojio dio finansijskih sredstava za potrebe njihovih porodica.


Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo
Rad Fonda “Bošnjaci“ je krajnje transparentan pa se stoga može sa ponosom izaći u javnost sa realizovanim aktivnostima i ostvarenim projektima.
Tokom 2005. godine ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa Islamskim informativnim novinama “Preporod“, koje su mnogo učinile na afirmaciji uloge i ciljeva našega Fonda.

Kako bi se spriječilo ponavljanje historije, neophodno je neprestano raditi na kulturnom i nacionalnom osvještavanju mladih s obzirom da će oni biti buduća intelektualna snaga koja će voditi Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. Bošnjački  inetelektualci moraju biti svjesni okolnosti u kojima živi njihov narod kako bi znali donositi ispravne odluke u budućnosti. Ovo su bili osnovni motivi koji su nas potakli da za grupu naših studenata 2006. godine organizujemo posjetu Memorijalnom centru u Potočarima, mjestu koje čuva sjećanja na najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a to je genocid nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni” UN-a u Srebrenici.

Preživjeli Srebreničani su podsjetili naše stipendiste da je sindrom zaborava dugo vremena bio prepoznatljiva crta kolektivnog karaktera i mentaliteta Bošnjaka, a za takvu neodgovornost platili smo previsoku cijenu.


Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u prostorijama Vakufske direkcije Sarajevo, 2007. godine
Stipendiranje talentovanih učenika i studenata bila je primarna zadaća Fonda “Bošnjaci“ i u 2007. godini u kojoj su stipendirana 73 učenika i studenta, od čega je za 49 stipendista sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.

Praksa nagrađivanja novih hafiza Kur’ana je nastavljena i u ovoj godini. Želeći dodatno afirmirati talentovane studente i učenike Fond “Bošnjaci“ je 2007. godine prvi put raspisao konkurs za literarni rad. Pravo učešća na konkursu imali su  učenici srednjih škola i studenti, kako iz Bosne i Hercegovine tako i  iz dijaspore, na temu Zašto ostati u Bosni i Hercegovini. Konkurs je uspješno okončan i svečano su uručena priznanja i nagrade. Za prvo mjesto nagrada je iznosila 900,00 KM, za drugo mjesto 600,00 KM i za treće  300,00 KM.


Predstavnici “Bejtuzzekata” iz Kuvajta prilikom posjete Fondu “Bošnjaci” 2007. godine
Tokom 2008. godine Fond je realizirao niz aktivnosti i projekata te proširio opseg svoje pomoći na populaciju djece povratnika. Nastavljen je trend povećanja broja stipendista tako da je 2008. godine njihov broj dosegao  110, od čega je za 51-og stipendistu novčana sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.
Po drugi put je raspisan i uspješno realiziran konkurs za literarni rad, ovaj put na temu Kuda ideš narode moj. Nagrađena su tri najbolja rada priznanjima i novčanim nagradama u iznosima utvrđenim 2007. godine. Promociji Fonda i njegovog rada ove godine posvećena je posebna pažnja. Putem Radija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “BIR”, Islamskih inforamtivnih novina “Preporod” i drugih sredstava javnog informisanja, javnost je upoznata o realizaciji, ciljevima, zadacima, značaju i dostignućima Fonda.


Dodjela nagrade i priznanja Jasmini Ćorović pobjednici literarnog natječaja 2008. godine
Potpisan je sporazum o saradnji sa Vjersko-prosvjetnom službom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja temelj buduće međusobne saradnje. Na tragu ovog sporazuma dodijeljene su nagrade za položeni hifz.

Pored svih aktivnosti provedenih u 2008. godini posebnu pažnju zaslužuju posjete i uručivanje pomoći učenicima povratnicima. Sasvim je jasno da su Bošnjaci građani drugog reda na teritoriji koju obuhvata RS-a. Posebno su ugrožena djeca povratnika, koja usljed teške socijalno-ekonomske situacije u porodicama ali i usljed nebrige nadležnih organa, bivaju uskraćena za kvalitetno obrazovanje. Porazna je činjenica da u školama sa većinskom bošnjačkom djecom nedostaju osnovna nastavna sredstva za rad i realizaciju redovnih nastavnih aktivnosti. Fond “Bošnjaci“ je u saradnji sa organizacionim jedinicama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nastavnim osobljem i roditeljima učenika prikupio podatke o broju škola i strukturi učenika kako bi na najbolji mogući način pomogao u obrazovanju jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Pored posjeta osnovnim školama u Cerskoj, Tjentištu i Međeđi radi sagledavanja potreba i mogućnosti pomoći učenicima povratnicima, realiziran je i jedan konkretan projekat. Uspjeli smo osigurati udžbenike iz nacionalne grupe predmeta, koji su u prisustvu nastavnika i roditelja, na svečan način, uručeni  učenicima OŠ u Potočarima, općina Srebrenica.

U 2009. godini zabilježen je dalji rast broja stipendija, kao i pojačane aktivnosti u osiguravanju osnovnih pomagala za izvođenje nastave u jednom broju škola u navedenim i drugim općinama. U ovoj godini stipendiran je 131 učenik i student, od čega je za njih 50 finansijska sredstva osigurao “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.


Svečanost u povodu dodjele nagrada i priznanja pobjednicima literarnog natječaja 2009. godine
Literarni natječaj je organiziran po treći put i to na temu Između nade i straha. Od mnoštva pristiglih radova odabrana su četiri najbolja, a njihovi autori su nagrađeni prigodnim priznanjima i novčanim nagradama.

Veliki broj kulturno-historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini svjedoči o njenoj hiljadugodišnjoj opstojnosti i burnoj prošlosti. Imajući u vidu da se jedan narod cijeni po tome koliko drži do svoje kulture, vjere i tradicije Fond “Bošnjaci” je organizovao posjetu stipendista Memorijalnom centru u Potočarima, šehidskom mezarju i Starom mostu u Mostaru, drevnim gradovima Stocu i Počitelju i poznatoj tekiji na Vrelu Bune.
Prilikom posjeta ovim mjestima naši domaćini su upriličili prigodna predavanja.


Uručenje zahvalnice direktoru Fonda "Bošnjaci" za dosadašnju podršku u radu Radija IZ u BiH "BIR"
Fond je i ove godine ostvario saradnju sa Radijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “BIR“ kroz sponzoriranje emisija Čovjek i vrijeme i Nadahnute misli, a o našim aktivnostima izvještavale su i Islamske informativne novine “Preporod“, RTVSA i RTV Vogošća. Učvršćeni su i unaprijeđeni odnosi sa Fondom “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta, čiji su predstavnici upoznati sa ulogom i radom Fonda “Bošnjaci“, a posebno su informisani o kriterijima i načinu dodjele stipendija za koje sredstva osigurava ovaj Fond.

Nakon sagledavanja osnovnih potreba djece povratnika Fond “Bošnjaci” je u 2009. godini  dodijelio jednokratne novčane pomoći, nastavna sredstva, sportsku i računarsku opremu jednom broju učenika i škola na području općina Višegrad, Foča, Čajniče, Žepa, Rogatica, Berkovići, Bileća, Nevesinje, Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica. Uspješno je organizovana instruktivna nastava za učenike završnih razreda u područnoj osnovnoj školi u Potočarima iz predmeta informatika, matematika i engleski jezik, čime im je olakšan upis u srednje škole i usvajanje novih znanja iz ovih oblasti

Fond je sponzorirao i “Marš mira” Nezuci - Potočari tako što je osigurano 300 majica za učesnike sa prigodnom fotografijom i natpisom.


Dodjela nagrada i priznanja pobjednicima literarnog natječaja 2010. godine
Najbolje rezultate do sada Fond “Bošnjaci“ postigao je u 2010. godini. Odlukom Upravnog odbora u šk./ak. 2010/11. godini stipendira se 158 učenika i studenata od čega iz sredstava Fonda ‘’Bošnjaci’’ 108 (21 učenik i 87 studenata) i 50 studenata iz sredstava koje osigurava “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta.

Natječaj za literarni rad je već postao tradicionalna aktivnost Fonda. Teme natječaja za 2010. godinu bile su: Sve je moje u Bosni i Učini ono što možeš, sa onim što imaš, ondje gdje jesi; a nagrađena su četiri najbolja rada.

U 2010. godini dodijeljena su nastavna sredstava i oprema učenicima povratnicima i školama u Konjević Polju, Glogovoj, Voljevici i Potočarima. U periodu od februara do juna, u područnim osnovnim školama u Potočarima (općina Srebrenica) i Konjević Polju (općina Bratunac) uspješno je organizovana instruktivna nastava od 144 časa iz predmeta matematika, fizika, engleski i bosanski jezik kojoj je prisustvovalo preko 90 učenika završnih razreda.

Fond “Bošnjaci” je u 2010. godini učestvovao u sufinansiranju jednog broja seminara i konferencija na kojima se govorilo o aktuelnim temama iz oblasti religije, obrazovanja i nauke.


Učesnici seminara “Afirmacija i značaj vakufa kao trajnog dobra”, Sarajevo, 2010. godine
Posebno izdvajamo učešće u organizaciji seminara na području osam muftiluka na temu Afirmacija i značaj vakufa kao trajnog dobra. Organizator ovog projekta bila je Vakufska direkcija Sarajevo, a Fond “Bošnjaci“ je bio finansijski pokrovitelj. Budući da je Fond najbolji primjer funkcionalnog, korisnog i održivog vakufa, direktor Fonda je u sklopu ovog seminara održao predavanje na temu Fond “Bošnjaci” kao savremeni način uvakufljenja. Fond je učestvovao u finansijskoj podršci konferencije pod nazivom Budućnost vjere u eri globalizacije u organizaciji Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.


Sa jedne od promocija novih učača Kur’ana održane 2008. godine u Žepču
Nastavak usavršavanja i dodatnog obrazovanja naših stipendista bio je također jedan od zadataka Fonda “Bošnjaci” i ove godine. Uspješno je realiziran kroz organizaciju dva seminara u Sarajevu i Tuzli  na teme: Pisanje poslovne biografije, poslovna korespondencija i razgovor za posao i Teorije i tehnike motivacije u savremenim organizacijama. Seminari su organizirani u saradnji sa Centrom za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva za 56 stipendista Fonda “Bošnjaci”. I u 2010. godini Fond je dao svoj doprinos u obilježavanju godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima kroz sponzoriranje Marša mira Nezuci - Potočari.

Fond “Bošnjaci” je uzeo učešće u sufinansiranju manifestacije Promocija novih učača Kur’ana, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Žepče.

Izdvojen je i jedan dio finansijskih sredstava za pomoć socijalno ugroženim i bolesnim licima, i dodjeljene jednokratne finansijske pomoći porodicama evakuiranim usljed elementarne nepogode uzrokovane katastrofalnim klizištem na području zaseoka Suljakovići, općina Maglaj.


Potpisivanje Ugovora o stipendiranju u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 2011. godine
U školskoj/akademskoj 2011/12. godini stipendira se 150 učenika i studenata od čega iz sredstava Fonda ‘’Bošnjaci’’ 100 (22 učenika i 78 studenata) i 50 studenata iz sredstava koja obezbjeđuje “Bejtuzzekat“ iz Kuvajta. U skladu sa Vakufnamom ciljano se stipendira po 5 učenika Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, zatim po 2 učenika ostalih pet medresa kao i 5 studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Ostale stipendije su dodijeljene studentima raznih fakulteta sa područja cijele Bosne i Hercegovine krajnje transparentno u skladu sa Odlukama, Konkursom i sistemom bodovanja objavljenim u medijima i našoj web stranici.

Nastavak usavršavanja i dodatnog obrazovanja naših stipendista je uspješno realiziran i ove godine kroz organizaciju seminara u Mostaru na temu: Pisanje poslovne biografije i razgovor za posao. Seminar je organiziran u saradnji sa Centrom za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva kojem je prisustvovalo 32 učenika i studenta.


Dodjela nastavnih sredstava i opreme učenicima povratnicima u OŠ u Kula Gradu, 2011. godine
Početkom 2011. godine osigurana su finansijska sredstva za 1.753 udžbenika iz nacionalne grupe predmeta koji su podijeljeni za 424 učenika od prvog do devetog razreda Osnavne škole na području općina Zvornik i Bratunac. Obezbijeđena su i donirana najneophodnija nastavna sredstva i oprema za učenike i škole u Snagovu, Kula Gradu, Diviču, Liplju, Kamenici, Križevićima i Konjević Polju.

U cilju postizanja što boljih rezultata i lakšeg upisa u srednje škole, u periodu od aprila do juna 2011. godine u Područnoj osnovnoj školi u Potočarima, općina Srebrenica, koja broji 85 učenika uspješno je organizovana instruktivna nastava od 66 časova iz predmeta matematika, fizika i engleski jezik koju je pohađalo preko 30 učenika završnih razreda ove škole.

U aprilu 2011. godine, u saradnji sa Prvom bošnjačkom gimnazijom iz Sarajeva, Fond ''Bošnjaci'' je uzeo učešće u organizaciji posjete, prijema i dvodnevnog boravka 34 učenika i 3 nastavnika u Sarajevu iz osnovne škole ''Jovan Cvijić'' Kamenica, općina Zvornik.

Natječaj za najbolji literarni rad organiziran je u kontinuitetu već petu godinu. Teme natječaja za 2011. godinu bile su: Bosna je ćilimom zastrta, skini obuću kad Drinu prelaziš i Moja zemlja u meni. Od 65 pristiglih nagrađena su tri najbolja rada.

Nastavljena je realizacija Protokola o saradnji sa vjersko – prosvjetnom službom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tako da su i ove godine dodjeljene nagrade i priznanje za novih 15 hafiza Časnog Kur'ana.

Fond “Bošnjaci” je i u 2011. godini učestvovao u sufinansiranju više manifestacija i seminara od kojih posebno izdvajamo učešće u manifestaciji Dani vakufa u BiH na kojoj je putem video prezentacije i izlaganja u Sarajevu, Livnu i Mostaru Fond predstavljen kao savremeni vakuf.


Dodjela nagrada i priznanja Salemu Malikiću i Admiru Grelji, Sarajevo, 2011. godine
U ovoj godini izdvojena su finansijska sredstava za dodjelu nagrada i priznanja dobitnicima Zlatne značke i nosiocima naziva najuspješnijeg studenta na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2010/11. godini. Nagrade i priznanja su dodjeljeni Salemu Malikiću, studentu I godine II ciklusa studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za matematiku i Admiru Grelji, studentu I godine doktorskog studija na Fakultetu za fiziku i matematiku Univerziteta u Ljubljani, Odsjek za teorijsku fiziku i mladom istraživaču na Institutu ''Jozef Stefan'' u Ljubljani.

Donirana su novčana sredstva Muftijstvu banjalučkom za pomoć u opremanju mekteba savremenim nastavnim sredstvima i opremom kao i sredstva za pomoć u radu Ferhat-pašine biblioteke u Banjoj Luci.


Članovi Upravnog odbora, direktor Fonda "Bošnjaci" i direktor Vakufske direkcije Sarajevo
I ove godine Fond je ostvario uspješnu saradnju sa Radijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini BIR kroz sponzoriranje dijela emisija obrazovnog programa. O realizaciji naših aktivnosti izvještavale su i Islamske informativne novine Preporod, Dnevni list Avaz, Radio BIR, RTVSA, RTV Vogošća, TV HEMA i dr.

U tom periodu Fond je stipendirao preko 800 talentovanih učenika i studenata iz cijele Bosne i Hercegovine te pomagao učenike povratnike osiguravanjem nastavnih sredstava i opreme učenicima i školama, finansirao različite projekte, seminare i konferencije od izuzetnog značaja, nagrađivao talentovane studente i učenike, nove hafize Kur’ana i sl. Iako to nije primarna zadaća Fonda, u više navrata izdvojili smo finansijska sredstva za liječenje teško bolesnih, starijih i iznemoglih lica.


Članovi Nadzornog odbora Fonda "Bošnjaci"
Fond “Bošnjaci” je tokom ovih godina radio na realizaciji poslova i radnih zadataka utvrđenih vakufnamom, Zakonom i drugim propisima i time potvrdio mogućnost uspješnog rada i funkcionisanja savremenog vakufa za čije uspjehe su zaslužni osnivač, nadležni organi i rukovodstvo Fonda.

Novosti


Utorak, 18.12.2018.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU

U nedjelju, 16. decembra 2018. godine u prisustvu velikog broja zvanica, stipendista i njihovih roditelja, medija i prijatelja Fonda ''Bošnjaci'' upriličena je svečanost potpisivanja ugovora o... detaljnije

Četvrtak, 29.11.2018.

REZULTATI KONKURSA ZA DODJELU STIPENDIJA ZA ŠK./AK. 2018/19. GODINU

Na osnovu Pravilnika o dodjeli stipendija i Odluke Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' na internet stranici Fonda i web portalu IZ-e u BiH objavljeni su Konkursi za dodjelu stipendija za šk./ak.... detaljnije

Srijeda, 28.11.2018.

UO FONDA RAZMATRAO ŽALBE KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA

Upravni odbor Fonda je, na 48. sjednici održanoj 28.11.2018. godine, razmatrao žalbe kandidata za dodjelu stipendija za šk./ak. 2018/19. godinu. Od 233 kandidata rangiranih za dodjelu stipendija... detaljnije