O Fondu

Jedna od najvećih blagodati kojom je Uzvišeni Gospodar počastio ljudski rod jeste saosjećanje i pomaganje među ljudima zarad Njegove ljubavi. O veličini nekog naroda i pojedinca najbolje svjedoče djela koja ostavljaju iza sebe. Ta djela moraju biti popraćena iskrenom namjerom da se zadobije Božija ljubav pa će biti spas za onoga ko ih radi, a drugima će poslužiti kao primjer za slijeđenje.

Kada je u vihoru agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu narod Kraljevine Saudijske Arabije prikupio 5.000.000,00 KM i predao ih prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću, kao dar Bošnjacima, vjerovatno nije ni slutio da će plodove tog hajrata uživati na stotine bošnjačkih mladića i djevojaka. Možda ni danas ti dobrotvori ne znaju da njihov novac služi izgradnji boljeg i prosperitetnijeg društva u Bosni i Hercegovini kroz finansiranje obrazovanja mladih i talentovanih učenika i studenata. Vjerovali su rahmetli presjedniku i sa iskrenim nijetom da pomognu svojoj braći i sestrama u Evropi predali su mu tu pomoć, a iskren nijet leži u temelju svakog dobra. Rahmetli Alija Izetbegović bio je svjestan odgovornosti koju je na sebe preuzeo pa je tražio najbolje rješenje za ulaganje ovoga novca koji će koristiti cijelom narodu. Znajući da je za jedan narod najbolje da obrazuje svoje mlade naraštaje, odlučio se na osnivanje Fonda koji će imati zadatak da pomaže djelatnosti obrazovanja, nauke, kulture, ekonomske, finansijske i socijalne sigurnosti Bošnjaka. Takav fond pod nazivom “Bošnjaci“ je utemeljen 1997. godine u okviru Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine. Za nepune četiri godine realizovano je niz projekata iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture. U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija rahmetli Alija Izetbegović je 16. aprila 2001. godine (22. muharrema 1422. po H.) uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Ovim činom Vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda “Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija Sarajevo. Preuzimanjem osnivačkih prava, Vakufska direkcija je izvršila izmjene i dopune Statuta, Odluke o osnivanju i drugih normativno-pravnih akata Fonda kojim se reguliše njegov rad i funkcionisanje u novim uvjetima. Ove aktivnosti označile su novi početak samostalnog rada Fonda i novu stranicu u njegovom daljem razvoju.

Za uspješno služenje vakufa njegovoj namjeni neophodno je slijediti volju vakifa izraženu u vakufnami. Fond “Bošnjaci“ to radi već duži niz godina i svake godine postiže sve bolje i bolje rezultate. Fond “Bošnjaci” svoje uspjehe mjeri brojem dodijeljenih stipendija i drugih vidova pomoći. Tako je stipendiranje talentovanih učenika i studenata jedna od strateških aktivnosti Fonda koja je, uglavnom, obilježila naš dugogodišnji rad. Brojka preko 1.000 stipendista, odnosno 10.170 dodijeljenih stipendija dovoljno govori o opredijeljenosti Fonda za finansiranje i podsticanje obrazovanja Bošnjaka. Posebna je radost vidjeti stipendiste Fonda kao diplomirane inžinjere, ljekare, pravnike, imame itd., koji rade i doprinose našem sigurnijem i ljepšem životu.
Fond “Bošnjaci“ nastoji da, između ostalog, pomogne i mlade čuvare naše Svete knjige, hafize Kur’ana, kroz stipendiranje i dodjelu prigodnih nagrada i priznanja prilikom polaganja hifza.

Saradnja sa stipendistima ne završava se potpisivanjem Ugovora o dodjeli stipendija. Ona traje tokom cijelog njihovog školovanja kroz organiziranje posjeta kulturno-historijskim znamenitostima u Bosni i Hercegovini, organiziranje prigodnih seminara, predavanja i dr. Ova saradnja se nastavlja i nakon završetka njihovog školovanja.

Povratak protjeranih Bošnjaka na prijeratna ognjišta je težak i dugotrajan proces. On zahtijeva angažman šire društvene zajednice, koja do sada  nije učinila dovoljno. Fond se od početka uključivao u stimulisanje povratka Bošnjaka na njihova prijeratna ognjišta realizovanjem određenih projekata i aktivnosti na terenu. Fond je pomagao u izgradnji i rekonstrukciji velikog broja porušenih vjerskih objekata, a posebna pažnja je posvećena djeci povratnika i opremanju njihovih škola potrebnim nastavnim sredstvima i opremom, zatim udžbenicima iz nacionalne grupe predmeta, organizacijom instruktivne nastave i dr.

Iako je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu okončana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ideja o njenoj podjeli i nestanku još uvijek traje a njeni promotori rade na njenoj realizaciji koristeći samo druge metode i sredstva. Bosna je opstala, Bosne je bilo i biće je. Prvi predsjenik nije među nama. Mnogo toga se do danas promijenilo, ali jedna priča ostaje. To je priča o ljudskoj dobroti i plemenitosti, koja traje od početka svijeta do danas. Samo se likovi mijenjaju od vremena do vremena, a cilj ostaje uvijek isti: Biti koristan drugima radi Božijeg zadovoljstva. U toj vječnoj priči jedan od sudionika je i Fond “Bošnjaci“ koji je nastao kao spoj darežljivosti i mudrosti poniklih u jedinoj vjeri, a na radost svih nas.

Novosti


Četvrtak, 15.11.2018.

PRELIMINARNI REZULTATI KONKURSA ZA DODJELU STIPENDIJA ZA ŠK./AK.2018/19. GODINU

Na osnovu Pravilnika o dodjeli stipendija i Odluke Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' na internet stranici Fonda i web portalu IZ-e u BiH objavljeni su Konkursi za dodjelu stipendija za šk./ak.... detaljnije

Ponedjeljak, 05.11.2018.

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD O TEMI "SVAKI NAROD IMA SVOJU OBEĆANU ZEMLJU"

Na Natječaj za najbolji literarni rad o temi ''Svaki narod ima svoju obećanu zemlju'' u predviđenom roku zaprimljeno je 45 radova, koje je Fond ''Bošnjaci'' šifrovano dostavio ovlaštenoj... detaljnije

Četvrtak, 25.10.2018.

U Novom Pazaru održana četvrta studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću

U povodu 15 godina od preseljenja na Ahiret r. Alije Izetbegovića, dana 21.10.2018. godine u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru održana je četvrta studentska konferencija o... detaljnije