Uručene novčane nagrade i priznanja pobjednicima natječaja za najbolji literarni rad

Srijeda, 23.12.2015.

Uručene novčane nagrade i priznanja pobjednicima natječaja za najbolji literarni rad U srijedu, 23.12.2015. godine u prostorijama Muzeja ''Alija Izetbegović'' u Sarajevu uz prisustvo medija, roditelja i nagrađenih upriličeno je svečano uručenje novčanih nagrada i priznanja pobjednicima Natječaja za najbolji literarni rad u 2015. godini o temi: Pokazao si nam stazu ponosa i strpljenja organiziranog povodom 90. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda ”Bošnjaci“.

Priznanje i prvu nagradu u iznosu od 600,00 KM Emini Đelilović, studentici prve godine Master studija BHS jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, uručio je Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci''.

Priznanje i drugu nagradu u iznosu od 400,00 KM Hasanu Hasiću, studentu druge godine Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, uručio je Muharem Hasanbegović, predsjednik Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci''.

Priznanje i treću nagradu u iznosu od 200,00 KM Esmi Douida, studentici prve godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, uručio je Nezim Halilović Muderris, član Komisije za pregled i odabir najboljih literarnih radova.

Direktor Fonda ''Bošnjaci'' Šahin Kerla je u svom obraćanju između ostalog, uputio čestitke nagrađenim i svima onima koji su uzeli učešće na natječaju, podsjećajući na ličnost i djelo Alije Izetbegovića, te misiju Fonda u čijem je fokusu realizacija projekata u oblastima obrazovanja, nauke i kulture, te stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata.

- Naša obaveza je da slijedimo volju Vakifa izraženu u vakufnami, što Fond ''Bošnjaci'' već četrnaest godina krajnje transparentno i odgovorno čini i svake godine postiže sve bolje rezultate - kazao je.

Učesnicima svečanosti obratio se i čestitke pobjednicima uputio predsjednik Upravnog odbora Fonda Muharem Hasanbegović, ukazujući na simboliku ovog natječaja i obavezu djelovanja za dobrobit države Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana. Poručio je u tom kontekstu da je neophodno promovirati širinu u pristupu i istinske vrijednosti putem vlastitog rada i djelovanja, te ne dozvoliti zatvaranje u uske okvire.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Komisije za pregled i odabir najboljih literarnih radova profesor Sevret Mehmedčehajić naglasivši da se na natječaj prijavilo 179 kandidata, te da su radovi bili izuzetno zanimljivi i kvalitetni. Direktor Muzeja ''Alija Izetbegović'' Adnan Žiško također je čestitao pobjednicima natječaja i u ime ove institucije dodatno darovao pobjednike.

U prigodnom program uzela je učešće i stipendistica Fonda ''Bošnjaci'' Selma Droce, studentica četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa prosječnom ocjenom 10,00 koja je na izuzetno profesionalan i dirljiv način otpjevala pjesme ''Da te nije Alija'' i ''Mojoj Dragoj BiH''.

Ovo je bila je prilika za prisjećanje na prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda Aliju Iztebegovića koji je, kako je rečeno, vlastitim životom i nesebičnim angažmanom svjedočio značaj aktivnog odnosa spram stvarnosti, spremnosti na žrtvu, smirenost, razboritost kao i smjelost na ovosvjetskom životnom putu.

Nakon dodjele nagrada i priznanja prisutnima se obratila i pobjednica natječaja Emina Đelilović koja je, između ostalog naglasla da je lijepo nadživjeti svoju smrt, a da je ovaj natječaj očit dokaz da je u tome uspio rahmetli Izetbegović.

Na kraju prisutni su obišli Muzej ''Alija Izetbegović'', posjetili Šehidsko mezarje ''Kovači'' i proučili Fatihu pred dušu Alije Izetbegovića i duše šehida ukopanih na ovom mezarju.


Fotografije


Novosti


Utorak, 06.08.2019.

FIZIČAR ADMIR GRELJO, NEKADAŠNJI STIPENDISTA FONDA ''BOŠNJACI'' SLJEDEĆE GODINE U CERN VODI 24 MLADA BH. NAUČNIKA NA USAVRŠAVANJE

Admir Greljo, nekadašnji stipendista Fonda ''Bošnjaci'', rođeni Trebinjac koji već duže vrijeme boravi u Švicarskoj gdje je angažiran kao istraživač u prestižnom CERN-u, najvećoj svjetskoj... detaljnije

Ponedjeljak, 05.08.2019.

EDS 2019 - SARAJEVO

Fond ''Bošnjaci'' je ove godine organizirao četvrto višednevno druženje stipendista u cilju međusobnog upoznavanja, razmjene ideja i iskustava, zatim dodatne edukacije u oblastima koje nisu... detaljnije

Utorak, 09.07.2019.

UČENICIMA GENERACIJE PGB FOND ''BOŠNJACI'' DODIJELIO NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA

U ponedjeljak, 24. 06. 2019. godine u Domu mladih Skenderija u Sarajevu upriličena je maturska svečanost u povodu ispraćaja 21. generacije maturanata Prve bošnjačke gimnazije i 12. generacije... detaljnije