Uručene novčane nagrade i priznanja pobjednicima natječaja za najbolji literarni rad

Srijeda, 23.12.2015.

Uručene novčane nagrade i priznanja pobjednicima natječaja za najbolji literarni rad U srijedu, 23.12.2015. godine u prostorijama Muzeja ''Alija Izetbegović'' u Sarajevu uz prisustvo medija, roditelja i nagrađenih upriličeno je svečano uručenje novčanih nagrada i priznanja pobjednicima Natječaja za najbolji literarni rad u 2015. godini o temi: Pokazao si nam stazu ponosa i strpljenja organiziranog povodom 90. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda ”Bošnjaci“.

Priznanje i prvu nagradu u iznosu od 600,00 KM Emini Đelilović, studentici prve godine Master studija BHS jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, uručio je Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci''.

Priznanje i drugu nagradu u iznosu od 400,00 KM Hasanu Hasiću, studentu druge godine Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, uručio je Muharem Hasanbegović, predsjednik Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci''.

Priznanje i treću nagradu u iznosu od 200,00 KM Esmi Douida, studentici prve godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, uručio je Nezim Halilović Muderris, član Komisije za pregled i odabir najboljih literarnih radova.

Direktor Fonda ''Bošnjaci'' Šahin Kerla je u svom obraćanju između ostalog, uputio čestitke nagrađenim i svima onima koji su uzeli učešće na natječaju, podsjećajući na ličnost i djelo Alije Izetbegovića, te misiju Fonda u čijem je fokusu realizacija projekata u oblastima obrazovanja, nauke i kulture, te stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata.

- Naša obaveza je da slijedimo volju Vakifa izraženu u vakufnami, što Fond ''Bošnjaci'' već četrnaest godina krajnje transparentno i odgovorno čini i svake godine postiže sve bolje rezultate - kazao je.

Učesnicima svečanosti obratio se i čestitke pobjednicima uputio predsjednik Upravnog odbora Fonda Muharem Hasanbegović, ukazujući na simboliku ovog natječaja i obavezu djelovanja za dobrobit države Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana. Poručio je u tom kontekstu da je neophodno promovirati širinu u pristupu i istinske vrijednosti putem vlastitog rada i djelovanja, te ne dozvoliti zatvaranje u uske okvire.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Komisije za pregled i odabir najboljih literarnih radova profesor Sevret Mehmedčehajić naglasivši da se na natječaj prijavilo 179 kandidata, te da su radovi bili izuzetno zanimljivi i kvalitetni. Direktor Muzeja ''Alija Izetbegović'' Adnan Žiško također je čestitao pobjednicima natječaja i u ime ove institucije dodatno darovao pobjednike.

U prigodnom program uzela je učešće i stipendistica Fonda ''Bošnjaci'' Selma Droce, studentica četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa prosječnom ocjenom 10,00 koja je na izuzetno profesionalan i dirljiv način otpjevala pjesme ''Da te nije Alija'' i ''Mojoj Dragoj BiH''.

Ovo je bila je prilika za prisjećanje na prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i vakifa Fonda Aliju Iztebegovića koji je, kako je rečeno, vlastitim životom i nesebičnim angažmanom svjedočio značaj aktivnog odnosa spram stvarnosti, spremnosti na žrtvu, smirenost, razboritost kao i smjelost na ovosvjetskom životnom putu.

Nakon dodjele nagrada i priznanja prisutnima se obratila i pobjednica natječaja Emina Đelilović koja je, između ostalog naglasla da je lijepo nadživjeti svoju smrt, a da je ovaj natječaj očit dokaz da je u tome uspio rahmetli Izetbegović.

Na kraju prisutni su obišli Muzej ''Alija Izetbegović'', posjetili Šehidsko mezarje ''Kovači'' i proučili Fatihu pred dušu Alije Izetbegovića i duše šehida ukopanih na ovom mezarju.


Fotografije


Novosti


Četvrtak, 09.05.2019.

PREDSTAVLJENA ZBIRKA ILUSTROVANIH CITATA ALIJE IZETBEGOVIĆA "PORUKA SEBI"

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića "Poruka sebi" predstavljena je u Muzeju ''Alija Izetbegović'' u povodu obilježavanja Dana Kantona... detaljnije

Ponedjeljak, 06.05.2019.

FOND ''BOŠNJACI'' OBEZBIJEDIO NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA POBJEDNICIMA VIII FINALNOG TAKMIČENJA IZ ISLAMSKE VJERONAUKE

U subotu 04. 05. 2019. godine u Medresi ''Osman ef. Redžović'' u Visokom, u prisustvu predstavnika IZ u Bosni i Hercegovini, nastavnika i roditelja, održano je VIII finalno takmičenje iz Islamske... detaljnije

Nedelja, 28.04.2019.

DODJELJENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA POBJEDNICIMA XXII FINALNOG MEKTEBSKOG TAKMIČENJA

Na završnoj svečanosti održanoj 28. aprila 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji, uz prigodan program polaznika mektebske nastave iz Čapljine, Travnika i Sarajeva, dodjeljene su novčane nagrade... detaljnije

Arhivska fotogalerija