POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU


Uz video prezentaciju i prigodna obraćanja Šahina Kerle, direktora i Muharema Hasanbegovića, predsjednika Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' u prostorijama velike sale Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u subotu, 20.12.2014. godine u prisustvu stipendista, njihove rodbine i prijatelja Fonda potpisani su Ugovori o stipendiranju nadarenih učenika i studenata za šk./ak. 2014/15. godinu.

Ugovor je potpisalo 20 učenika i 106 studenata od čega su 23 studenata sa prosječnom ocjenom 10 među kojima su 4 studenta drugog i 19 studenta prvog ciklusa studija, jedna hafiza Časnog Kur'ana i 9 brucoša učenika generacije.

Za postignute rezultate u toku dosadašnjeg studija stipendistici Fonda Lejli Zilić, proglašenoj najboljom studenticom prvog ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, dobitnici priznanja ''Povelja rektora'', uručena je novčana nagrada i priznanje Fonda ''Bošnjaci''.

Jednom broju donatora, pravnih i fizičkih lica dodjeljene su zahvalnice za očuvanje, afirmaciju i unapređenje rada Fonda ''Bošnjaci''.

Prisutnima se, u ime dobitnika stipendije, obratio Anis Terzić, student četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli inače prvi stipendista Fonda ''Bošnjaci'' sa Medicinskog fakulteta sa prosječnom ocjenom 10, riječima:

Dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost na prilici da se obratim današnjem skupu i odam priznanje Fondu ''Bošnjaci'' na organizaciji ove divne svečanosti.

Do sada sam imao priliku javno govoriti o mom pozivu, medicini i njenim dostignućima, međutim danas mi je ukazana velika čast da u intelektualnoj kremi našeg društva kažem nekoliko riječi u moje i u ime svih ovih izvanrednih studenata. Latinske pojmove i stručne izraze danas cu zamjeniti jednostavnim ali iskrenim riječima zahvalnosti koje osjeća svako od nas.

Uvaženi gospodine Kerla, koji ste na čelu Fonda ''Bošnjaci'' moja zahvalnost vama i Fondu sastoji se iz dva dijela. Prirodno je da vam se prvo zahvalim na finansijskoj potpori koju ste za nas obezbijedili. Svjesni smo težine finansijske realnosti zemlje u kojoj živimo i u ime svih 66 studenata i 20 srednjoškolaca za koje ste danas obezbijedili ove stipendije, iskreno vam se zahvaljujem.

Drugi dio zahvale nema motiv monetarne prirode, aipak je duboko više ličan i više vezan nego uvijek dobro došla finansijska potpora. Želio bih da vam se zahvalim za osjećaj ponosa, samoostvarenja i dostignuća koje nas 66 mladi akademskih građanki i građana Bosne i Hercegovine osjećamo danas, jer su naš rad, trud i zalaganje prepoznati od strane Fonda ''Bošnjaci''. Činjenica da smo odabrani na osnovu objektivnih i mjerljivih kriterija, u vrijeme kada se čini da nam sudbinu kroje subjektivni i proizvoljni aršini pojedinaca, budi nam nadu. Činjenica da smo nagrađeni na osnovu naše akademske izvrsnosti i dostignuća, u vrijeme opskurnih vrijednosti, daje nam motiv da idemo dalje.

Jako nas raduje posebna briga Fonda, o nas dvadesettroje, koji smo u protekloj akademskoj godini ostvarili prosjek od 10,00 i čiji napor i trud je prepoznao Fond ''Bošnjaci'' sa željom da stimuliše i nagradi težnju za što boljim uspjehom u narednim godinama do okončanja doktorskog studija. Na svemu ovome, veliko vam hvala.

Drage kolegice i kolege, od srce vam čestitam na postignutom uspjehu i impresivnom prosjeku ocjena ostvarenom za vrijeme studija. Mi pripdamo generaciji koja za nekoliko godina u naslijeđe dobija zemlju punu ljepote, opjevanom sevdahom, a istovremeno rgca u ranama prošlosti i podjelama sadašnjosti, koja u regionu službeno ima najveći broj Nobelovaca, a neslužbeno najveći procenat nepismenog stanovništva.

Platon je jednom rekao da uspjeh nije čin, nego navika. Naša navika su učenje i predan rad. Mi smo mladalački idealistično odlučili da svoju zemlju liječimo znanjem, uzvišenošću nauke i plemenitošću umjetnosti.

Znamo da je mnogo teško danas obezbijediti uslove za učenje i napredovanje, akademski razvoj, ali i plodno tlo za sutrašnje zapošljavanje i egzistenciju. Zahvaljujući Fondu ''Bošnjaci'', ustrajnosti i transparentnosti u njegovom radu u promovisanju nauke, kulture, znanja i podsticanja na dobro, mi studenti imamo bolje danas i ojačanu vjeru u bolje sutra. Ovaj vid nesebične potpore od strane Fonda ''Bošnjaci'', ukazuje nam na to, da kao najbolji predstavnici svoga naroda svoje sposobnosti stavimo na uslugu našoj jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Bosni i Hercegovini u kojoj želimo ostati, živjeti, raditi i stvarati bolje sutra za sve nas. Stoga, mi stipendisti trebamo raditi na afirmisanju i napređenju Fonda ''Bošnjaci'' kako bi omogućili njegov trajni opstana i stipendiranje generacija koje dolaze, kazao je Terzić.