POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU ZA ŠK./AK. 2016/17. GODINU


U subotu, 10.12.2016. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, uz video prezentaciju i prigodna obraćanja Šahina Kerle, direktora i Muharema Hasanbegovića, predsjednika Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'', zatim dr. Senaida hfz. Zajimovića, direktora Vakufske direkcije, te mr. Husein ef. Smajića, zamjenika Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH potpisani su Ugovori o stipendiranju učenika i studenata za šk./ak. 2016/17. godinu.

Direktor Fonda Šahin Kerla je u svom obraćanju naglasio kako je jedna od najvažnijih aktivnosti Fonda stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata na javnim visoko-školskim ustanovama u BiH. Do sada je stipendirano preko 1.900 učenika i studenata među kojima je 81 student i studentica sa prosječnom ocjenom 10,00 , zatim 140 studenata dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'' i dr., 132 brucoša učenika generacije i 15 hafiza Časnog Kur'ana.

U ovoj godini na objavljene Konkurse za dodjelu stipendija prijavio se 331 kandidat. Ovlaštena Komisija Fonda za utvrđivanje prijedloga kandidata za dodjelu stipendija je u skladu sa Pravilnikom o dodjeli stipendija, Konkursom, dostavljenom dokumentacijom, kriterijima i sistemom bodovanja izvršila obradu dokumentacije i sačinila preliminarne rang-liste aplikanata i kao takve objavila na internet stranici Fonda sa ostavljenom mogućnosti žalbe Upravnom odboru.

Na objavljene preliminarne rang-liste kandidata za dodjelu stipendija Upravni odbor Fonda je zaprimio samo 1 žalbu koja je u cijelosti ocjenjena kao neosnovana.

Nakon okončanja žalbenog postupka objavljeni su konačni rezultati, tako da je iz vlastitih sredstava Fonda dodijeljeno 75 stipendija studentima i 20 stipendija učenicima srednjih škola dok je iz sredstava koja, već desetu godinu, obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta dodijeljeno po 12 stipendija studentima na javnim Univerzitetima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću i 5 stipendija studentima Univerziteta u Banjoj Luci.

U ovoj godini 18 stipendista su sa prosječnom ocjenom 10,00 , a 10 brucoša su učenici generacije. O kakvim se studentima radi najbolje govori prosječna ocjena ovogodišnjih stipendista koja za stipendiste za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' iznosi 9,41 a prosječna ocjena stipendista za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta iznosi 8,84.

U nastavku obraćanja direktor Fonda je naglasio da Fond ''Bošnjaci'' stipendira 20 učenika koji su djeca rudara stradalih u rudarskoj nesreći u Somi u Republici Turskoj za koje finansijska sredstva, putem donatora, obezbjeđuje g. Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH.

Pored ovih stipendija Fond ''Bošnjaci'' servisira 22 stipendije za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija iz vakufa r. Nurke Hadžića, što znači da su u ovoj godini obezbjeđena finansijska sredstva za stipendiranje za 202 učenika i studenta.

Na kraju obraćanja direktor Fonda je uputio čestitke dobitnicima stipendija u nadi da će stipendisti svojim predanim radom postizati još bolje rezultate, unaprjeđivati kulturu, duhovne i tradicionalne vrijednosti Bošnjaka uvažavajući druge i drugačije i tako znanjem i naukom čuvati i sačuvati našu domovinu, te da će nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa raditi na afirmaciji i unapređenju Fonda ''Bošnjaci'', finansijski ga pomagati i tako omogućiti njegov trajni opstanak i nastavak stipendiranja generacija koje dolaze.

Nakon potpisivanja Ugovora prisutnima se, u ime dobitnika stipendija, obratio Nudžeim Selimović, student četvrte godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za fiziku sa prosječnom ocjenom 10,00 , riječima:

''Prije svega, u ime nagrađenih učenika i studenata, želim se zahvaliti svim ljudima unutar Fonda ''Bošnjaci'', na čelu s direktorom Šahinom Kerlom, na finansijskoj potpori koju ste za nas obezbijedili. U vremenu u kojem je akademski razvoj otežan, zahvaljujući vašoj ustrajnosti i radu, mi studenti imamo bolje danas i ojačanu vjeru u bolje sutra.

Pored toga, činjenica da su naš rad i zalagenje prepoznati na osnovu objektivnih i mjerljivih kriterija, u vrijeme kada se čini da nam sudbinu kroje subjektivni i proizvoljni aršini pojedinaca budi nam nadu. Na tom osjećaju ponosa i samoostvarenja iskreno vam hvala!

Drage kolegice i kolege, čestitam vam na postignutom uspjehu i impresivnom prosjeku ocjena ostvarenom za vrijeme studija. Mi smo oni koji u naslijeđe dobijaju ovu predivnu zemlju i odgovornost da kao najbolji predstavnici svog naroda svoje sposobnosti stavimo na raspolaganje svim građanima. Stvorimo bolje sutra za sve nas u Bosni i Hercegovini u kojoj želimo ostati, raditi i živjeti.''