IZVJEŠTAJ UPRAVNOG ODBORA FONDA ''BOŠNJACI'' O ŽALBAMA KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA UČENICIMA I STUDENTIMA U ŠK./AK. 2013/14. GODINI

Utorak, 10.12.2013.

IZVJEŠTAJ UPRAVNOG ODBORA FONDA ''BOŠNJACI'' O ŽALBAMA KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA UČENICIMA I STUDENTIMA U ŠK./AK. 2013/14. GODINI U žalbenom roku od 28.11. do 05.12.2013. godine Upravni odbor Fonda ''Bošnjaci'' zaprimio je 6 žalbi od čega 2 iz sredstava koja obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' i 4 iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta.

Na objavljene preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendije učenicima i studentima u šk./ak. 2013/14. godini žalbe su uložili sljedeći kandidati:

  1. Naida Hujić, studentica I godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, konkurisala za dodjelu stipendije iz sredstava Fonda ''Bošnjaci'' i osvojila 43 boda. Imenovana je uložila prigovor na sistem bodovanja navodeći da u njenoj školi nije bilo proglašenja učenika odnosno ponosa generacije smatrajući da je time oštećena u odnosu na druge učenike koji su po tom osnovu dobili bodove za razliku od nje. Detaljnim uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je imenovana izbodovana u skladu sa dostavljenom dokumentacijom, kriterijima i sistemom bodovanja, te da je žalba u cjelosti neosnovana.
  2. Fatima Alihodžić, studentica I godine Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, konkurisala za dodjelu stipendije iz sredstava Fonda ''Bošnjaci''. Imenovana je žalbom izjavila da ne razumije kako ne ispunjava uslove Konkursa za dodjelu stipendije obzirom da je tokom dosadašnjeg školovanja postigla izuzetne rezultate u učenju i vladanju. Uvidom u dokumentaciju imenovane utvrđeno je da ista ne ispunjava osnovni uslov Konkursa obzirom da je istim predviđena dodjela stipendija studentima samo na javnim visoko-školskim ustanovama (univerziteti, fakulteti i akademije), a ne i na privatnim fakultetima u koje spada i fakultet imenovane, izuzev studenata sa prosječnom ocjenom 10, tako da je njena žalba u cijelosti neosnovana.
  3. Ermina Aličković, studentica II godine Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, konkurisala za dodjelu stipendije iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta i osvojila 33 boda. Imenovana je žalbom izjavila da do sada nije bila stipendista Fonda, te da je zbog toga uskraćena za određen broj bodova istovremeno ukazujući na tešku materijalno-finansijsku situaciju u porodici obzirom da je šehidska porodica i da je samofinansirajući student. Nakon detaljnog uvida u dokumentaciju utvrđeno je da je kandidatkinja od strane Komisije pravilno izbodovana u skladu sa dostavljenom dokumentacijom, kriterijima i sistemom bodovanja, te da je žalba imenovane u cjelosti neosnovana.  
  4. Aida Brčaninović, studentica I godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, konkurisala za dodjelu stipendije iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta i osvojila 38 bodova. Imenovana je žalbom izjavila da se nalazi na 10. mjestu preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendija sa istim brojem bodova kao i kandidatkinja rangirana na 9. mjestu. Prema usvojenim kriterijima prednost sa istim brojem bodova daje se dosadašnjim stipendistima Fonda ''Bošnjaci'' zatim studentima sa većim prosjekom ocjena i kandidatima na starijim godinama studija što je i u ovom slučaju ispoštovano, tako da je žalba imenovane u cjelosti neosnovana.
  5. Šaban Selimović, student I godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, konkurisao za dodjelu stipendije iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta i osvojio 41 bod. Imenovani se nije žalio na ispravnost bodovanja i preliminarnu rang listu kandidata već je zamolio da mu se dodjeli stipendija zbog slabe materijalno-finansijske situacije u porodici. Nakon detaljnog uvida u dokumentaciju utvrđeno je da je kandidat izbodovan u skladu sa dostavljenom dokumentacijom, kriterijima i sistemom bodovanja te da je žalba imenovanog u cjelosti neosnovana.
  6. Emir Mašić, student IV godine Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, konkurisao za dodjelu stipendije iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta i osvojio 32 boda. Imenovani je žalbom izjavio da postoji odstupanje kod bodovanja po osnovu prosječnih primanja u njegovoj porodici, te da nije pravilno izbodovan po osnovu prosjeka ocjena. Nakon detaljnog uvida u dokumentaciju utvrđeno je da je kandidat izbodovan u skladu sa dostavljenom dokumentacijom, kriterijima i sistemom bodovanja te da je žalba imenovanog u cjelosti neosnovana.

Istovremeno Vas obavještavamo da je Išerić Harun, student II godine Pravnog fakulteta u Sarajevu, sa prosječnom ocjenom 10, rangiran na 12. mjestu preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendija iz sredstava koja obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' dobrovoljno odustao od stipendije obzirom da je u međuvremenu dobio stipendiju od BH Telecom-a koja je za njega povoljnija. Umjesto imenovanog stipendija pripada Zuhrić Sedini, studentici V godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koja je bila rangirana na 90. mjestu. Nurić Jasmin, student IV godine Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, rangiran na 71. mjestu preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendija iz sredstava koja obezbjeđuje Fond ''Bošnjaci'' dobrovoljno je odustao od stipendije obzirom da je u međuvremenu dobio stipendiju od Fondacije "Za mudrost i plemenitost - Pro sapientia et clementia". Umjesto imenovanog stipendija pripada Bužimkić Ameli, studentici VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koja je bila rangirana na 91. mjestu. Ahmet Bajrić, student I godine Tehničkog fakulteta u Bihaću, rangiran na 9. mjestu preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendija iz sredstava koja obezbjeđuje Bejtuzzekat iz Kuvajta, dobrovoljno je odustao od stipendije obzirom da je u međuvremenu dobio stipendiju od Udruženja ''Obrazovanje gradi BiH''. Umjesto imenovanog stipendija pripada Hairlahović Merimi, studentici III godine Pedagoškog fakulteta u Bihaću, koja je bila rangirana na 10. mjestu.

Na osnovu uvida u dokumentaciju i rad Komisije Upravni odbor Fonda ''Bošnjaci'' donosi sljedeći:

ZAKLJUČAK

Komisija je krajnje korektno i odgovorno izvršila pregled, obradu i bodovanje 423 aplikanta i utvrdila preliminarne rang liste kandidata za dodjelu stipendija strogo se pridržavajući Konkursa, kriterija i sistema bodovanja tako da niti jedna žalba nije osnovana.

PRELIMINARNE RANG LISTE KANDIDATA ZA DODJELU STIPENDIJA UČENICIMA I STUDENTIMA U ŠK./AK. 2013/14. GODINI, UZ NAVEDENE KOREKCIJE, POSTAJU U CJELOSTI PRAVOSNAŽNE SA DANOM 10. 12. 2013. GODINE.

PREDSJEDNIK UO
Muharem  Hasanbegović

Novosti


Utorak, 24.12.2019.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU ZA ŠK./AK. 2019/20.

U subotu, 21. decembra 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu Fond ''Bošnjaci'' je upriličio svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju za šk./ak. 2019/20. godinu. detaljnije

Utorak, 17.12.2019.

REISU-L-ULEMA IZ U BIH PRIMIO DELEGACIJU FONDA ''BOŠNJACI''

Dana 17.12.2019. godine direktora i jedan broj članova Upravnog odbora Fonda ''Bošnjaci'' primio je dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom reisu-l-ulemi su... detaljnije

Četvrtak, 12.12.2019.

SVEČANO DODJELJENE NOVČANE NAGRADE I PRIZNANJA POBJEDNICIMA NATJEČAJA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD

U prostorijama Fonda "Bošnjaci" dodijeljene novčane nagrade i priznanja pobjednicima natječaja za najbolji literarni rad o temi: I snaga i slabost su u srcima. Fond ''Bošnjaci''... detaljnije