DIREKTOR I PREDSJEDNIK UO FB POSJETILI MINISTARSTVO OBRAZOVANJA R. TURSKE


Na poziv Ministarstva obrazovanja R. Turske u gradu Side nedaleko od Antalije održan je sastanak Izvršnog odbora u vezi sa stipendiranjem djece rudara stradalih u Somi, R.Turska.

Na sastanku bilo je govora o realizaciji obaveza iz Protokola o saradnji u vezi sa stipendiranjem dvadesetero djece rudara stradalih u Somi, R. Turska kao i realizaciji projekta pomoći školama i djeci sa poteškoćama u razvoju u BiH.

Na obostrano zadovoljstvo konstatovano je da su obaveze iz Protokola o saradnji do sada u cijelosti realizovane, te da je realizacija projekta pomoći školama i djeci sa poteškoćama u razvoju u završnoj fazi.

Naime, u prvoj fazi realizaciji ovog projekta, u Republici Turskoj organizirana je edukacije jednog broja direktora škola za djecu sa poteškoćama u razvoju i predstavnika Kantonalnih ministarstava obrazovanja. U drugoj fazi za sedamnaest nastavnika, iz gotovo svih škola u Bosni i Hercegovini, organiziran je sedmodnevni stručni seminar u Sideu. U trećoj fazi ministarstvo obrazovanje R. Turske će obezbijediti nastavna sredstva, opremu i pomagala za potrebe jednog broja škola i djece sa poteškoćama u razvoju u BiH.

Pored navedenog, predstavnici Fonda ''Bošnjaci'' prisustvovali su trodnevnom Festivalu najboljih radova učenika specijalnih škola za posebno nadarene i talentovane učenike na nivou Republike Turske na kome je, između ostalih, prisustvovao g-din. İsmet Yılmaz, ministar obrazovanja Republike Turske, zatim g-din. Celil Gungor, generalni direktor direkcije za specijalno obrazovanje i savjetovanje sa saradnicima.

Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno intenziviranje saradnje u oblasti obrazovanja i nauke.